Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Har du svårt att få dina barn att äta strömming? Hemligheten är att bjuda på texmexkväll med nytt koncept

En portion med strömmingstortilla på ett grönt fat
Bild: Yle/Marika Lytts-Råholm

Strömming är bland det bästa, billigaste djurproteinet man kan äta. Strömming är också en fisk som är lätt att tillreda. I Michael Björklunds tortillas får du nya smaker i en bekant förpackning.

Ett fat med strömmingfiléer och en sax
Bildtext Det är lätt att klippa bort ryggfenan från strömmingen med en sax.
Bild: Yle/Marika Lytts-Råholm

Tacomarinerad strömming

Mängd: 4 personer

Tillagningstid: 25 min, varav förberedelser 15 min

Ingredienser

  • 16 strömmingsflundror (utvikt strömmingsfilé)

  • 1 msk dijonsenap

  • 2 msk tacokrydda

  • 2 msk crème fraiche

  • 1/2 dl majonnäs

  • 1 ägg

  • ströbröd till panering

  • smör till stekning

  • 2 dl finskuren sallad

  • 2 msk finskuren rödlök

  • 2 tomater i bitar

  • salt

  • nymalen vitpeppar

Instruktioner

  1. Blanda senap, tacokrydda, crème fraiche, majonnäs och ägg, krydda blandningen med salt och peppar.

  2. Klipp loss ryggfenorna från strömmingsfiléerna med en sax. Marinera filéerna i blandningen. Tacosmaken blir starkare ju längre strömmingen marineras. Den kan gott ligga i marinad några dygn om man har tid.

  3. Panera strömmingsfiléerna i ströbrödet och stek dem gyllenbruna i smör i en panna. Salta lite extra.

  4. Lägg strömmingen i en tortilla med sallad, rödlök, tomat och vitlökscrème. Rulla ihop och njut.

Strömmingsfiléer i tacomarinad
Bildtext Strömmingen kan gärna ligga i marinad minst en halv timme eller t.o.m. två dagar. Ju längre tid i marinaden desto mer tacosmak.
Bild: Yle/Marika Lytts-Råholm

Vitlökscrème

Ingredienser

  • 1 dl crème fraiche

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 msk finskuren persilja eller koriander

  • salt

Instruktioner

1. Finhacka vitlök och krossa den med kniv.

2. Skär persilja eller koriander.

3. Smaka av med salt.

Strömsös unga smakpanel ger sitt utlåtande

Den här gången hade vi bjudit in en smakpanel till Strömsö för att testa Michaels strömmingsrätter. Tanken med det här receptet är ju att hitta nya strömmingsätare. Noel Nygård, Moa Wulff och Ellen Höstman var alla överens om att det här var det godaste de någonsin ätit i strömmingsväg.

Niklas Aldén, Noel Nygård, Moa Wulff, Ellen Höstman och Michael Björklund i Strömsököket
Bildtext Noel Nygård, Moa Wulff och Ellen Höstman ger höga vitsord för Mickes strömmingstortilla. 9, 10 och 9, på en skala från 4 till 10.
Bild: Yle/Marika Lytts-Råholm

Fem fakta om strömming

  1. Vi äter 400 gram per person och år. År 2000 var vi ännu uppe i 1 kg per person.

  2. 3 % av all strömming som fångas i Finland hamnar på våra tallrikar. Resten blir bland annat fiskfoder.

  3. I statsrådets program för främjande av inhemsk fisk strävar man till en femdubbling av strömmingskonsumtionen fram till år 2035. 2 kg per person och år är alltså målet.

  4. Vuxna kan äta obegränsat med strömming. Barn, unga och personer i fertil ålder kan äta strömming 1-2 gånger i månaden.

  5. Om du byter ut en portion kött mot en portion fisk per vecka, till exempel strömming, minskar kostens klimatavtryck i genomsnitt med 5-6 %.

Källor: Naturresursinstitutet, Statsrådets program för främjande av inhemsk fisk, Livsmedelsverket

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk