Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Din guide till rösträkningen i USA – det här behöver du ha koll på

Från 2022
Donald Trump och senatskandidaten i Pennsylvania Mehmet Oz under ett kampanjevenemang.
Bildtext Donald Trump har aldrig lämnat den politiska scenen så där som ex-presidenter brukar. Här för han kampanj för republikanen Mehmet Oz som ställer upp i det mycket jämna senatsvalet i Pennsylvania.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Här är din guide till varför man inte ska lita på de första valresultaten, varför ingen officiell valinstans meddelar resultatet på valnatten och vad mellanårsvalet säger om Trumps makt.

Kan man lita på de första valresultaten?

Det korta svaret är: nej.

Det finns i amerikansk politik ett begrepp som kallas för röd hägring (red mirage). Det innebär att det kommer att verka som om republikanerna klarar sig bättre i början. Det beror på att republikanska väljare oftast röstar på valdagen och de resultaten räknas och rapporteras först.

Demokraterna röstade i hög grad på förhand i presidentvalet 2020 på grund av pandemin medan Trump sådde tvivel kring säkerheten i poströstningen och republikanerna röstade därför i mycket mindre grad i förväg.

Trump-anhängare under stormningen av Capitolium 6/1/21
Bildtext Donald Trumps lögner om att han egentligen vann valet 2020 utmynnade i den våldsamma stormningen av Kapitolium. En hel del republikaner gör också i mellanårsvalet kampanj på Trumps vallögn. Speciellt i delstaten Arizona finns det många valförnekare.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det gjorde att det såg ut som om Trump höll på att vinna, tills post- och förhandsrösterna började komma in. Detta faktum utnyttjade Trump när han började tala om att han blivit bestulen på valsegern.

Var hittar jag valresultatet?

Det korta svaret är: i media.

Det finns ingen nationell valkommission som officiellt deklarerar ett officiellt valresultat. Det hålls egentligen 51 separata val eftersom varje delstat och Washington DC ordnar val enligt sina egna regler. Nyhetsbyrån Associated Press, AP, och de amerikanska TV-kanalerna går tillsammans ut och korar vinnaren.

En knapp som visar att en person röstat i mellanårsvalet 2022 i Miami Dade
Bildtext I mellanårsvalet byts alla 435 medlemmar i Representanthuset ut och ungefär en tredjedel av senatorerna. En viktig väljargrupp att hålla koll på i år är latinoväljarna i t.ex. Florida.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Webbsajten Decision Desk samlar resultat från valmyndigheter runt om i landet. År 2020 var de först att gå ut med uppgiften att Joe Bidens procentandel av poströsterna var så stor att Trump inte längre kunde vinna valet. Så den sajten lönar det sig att ha koll på också nu.

De officiella valresultaten tillkännages sedan av de lokala valmyndigheterna men det kan ta veckor innan de resultaten kommer.

Vad ska jag hålla koll på?

Det korta svaret är: trenderna.

Florida verkar bli allt mer konservativt och republikanskt efter att ha varit en vågmästardelstat. Fortsätter den här trenden i mellanårsvalet? Sydstaten Georgia, igen verkar bli mer blå – alltså stödet för demokraterna verkar öka. Fortsätter den trenden? Och hur går det i Texas? Inflyttning gör att demokraterna stärker sin makt i den här tidigare konservativa delstaten. Det här har enorm betydelse för nästa presidentval eftersom de här delstaterna har många elektorer och den valkampanjen börjar direkt efter mellanårsvalet.

Demokraten Beto O'Rourke ställer upp i guvernörsvalet i Texas 2022 och träffar här väljare
Bildtext Demokraten Beto O'Rourke, som påminner om en ung Robert Kennedy, ställer upp i guvernörsvalet i Texas. I den här tidigare mycket röda delstaten har demokraterna gått framåt på senare år.
Bild: Suzanne Cordeiro/Shutterstock/All Over Press

Eftersom så många republikanska kandidater sagt att de inte litar på valresultatet om de förlorar och ifrågasätter hela det demokratiska systemet är det intressant att se på vem som medger sin valförlust och i vilka delstater det sker. Det får också betydelse för presidentvalet eftersom de här valförnekarna kan vägra stadfästa resultatet i presidentvalet om demokraterna vinner.

Kan man se Trumps fortsatta politiska makt i det här valet?

Det korta svaret är: jo och nej.

Trump går in och stöder kandidater för att belöna allierade, för att sprida sin vallögn och för att visa sin makt över republikanska partiet.

I vissa primärval där man vaskat fram den slutliga republikanska kandidaten i valet har Trumps stöd ibland haft stor betydelse. Riskkapitalisten och författaren till boken Hillbilly Elegy, J.D. Vance, låg efter i opinionsmätningarna i Ohio tills Trump gick in och stödde honom. Vance som tidigare hade varit mycket kritisk till Trump men blivit en trogen allierad blev republikanernas kandidat till senatorsposten.

J.D.Vance senatorskandidat i Ohio får stöd av president Donald Trump
Bildtext Riskkapitalisten och författaren J.D.Vance som vill bli senator från Ohio var till en början ytterst kritisk till Donald Trump. Men han har sedermera gjort en helomvändning och fick också uppbackning av Trump i primärvalet, vilket han hade stor nytta av.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Men att locka till sig Trumps stöd verkar också ibland vara en taktik. Den republikanska kandidaten Don Bolduc i New Hampshire sa före primärvalet att han trodde på Trumps lögner om att han vunnit valet. När Bolduc sedan blivit senatorskandidat gjorde han en tvärvändning och påstod att valet 2020 gick rätt till.

Kan man lita på opinionsmätningarna?

Det korta svaret är: tja.

Man utgår ifrån att demokraterna kommer att förlora den ena eller båda kamrarna i kongressen, eftersom presidentens parti ofta brukar förlora i mellanårsvalet.

Med lågt valdeltagande är det ändå svårare att förutspå valutgången på basis av opinionsundersökningar i mellanårsval jämfört med presidentval.

Trump-anhängare vid kampanjmöte för Mehmet Oz i Pennsylvania i november 2022.
Bildtext Donald Trump förde kampanj i Pennsylvania i november till stöd för republikanen Mehmet Oz.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Dessutom har opinionsinstituten haft svårt att nå Trump-väljarna så de har ibland varit underrepresenterade i opinionsmätningarna. Eftersom man nu är medveten om denna brist finns det också en möjlighet att Trump-anhängarna är överrepresenterade i mätningarna och republikanernas seger kanske blir mindre än den verkar just nu.

Är valdeltagandet viktigt?

Det korta svaret är: ja.

USA har ett lågt valdeltagande jämfört med andra västländer – men valdeltagandet var ovanligt högt i presidentvalet 2020 och i mellanårsvalet 2018. När läget är så otroligt jämnt mellan partierna kan det ibland vara helt avgörande vilketdera partiet som får sina väljare att faktiskt gå och rösta.

En sak som påverkar valdeltagandet är nya vallagar som införts sedan 2020 och som bland annat gjort det svårare att rösta per post och på förhand. Å andra sidan finns det många frågor som tros engagera väljare i år, som aborträtten.

Att valdeltagandet är så viktigt syns i uttalanden som: det är latinoväljarna i Nevada som avgör vem som har makten i senaten.

Vill du testa dina kunskaper i amerikansk politik?

Washington Post har gjort en quiz där man kan gissa hur det går 2022.

Lyssna på vår poddserie om alla sakfrågor du behöver ha koll på för att förstå mellanårsvalet.

Trump och hotet mot demokratin

Spela upp