Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kristersson får hoppas att Turkiet inte börjar kräva utlämning av kurder igen, säger experter

Uppdaterad 08.11.2022 12:03.
Expert: Sverige kan inte gå med på att utlämna kurder till Turkiet - Spela upp på Arenan

I Sverige tror man att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan inte kommer att ta upp frågan om kurdutlämningar med statsminister Ulf Kristersson i dag. Det skulle vara positivt för Sverige, säger experter i Yles morgon.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson reser i dag till Turkiet för att förhandla om villkoren för svenskarnas Natomedlemskap.

För Sverige skulle det vara en fördel om Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan under förhandlingarna låter bli att ta upp sitt krav om utlämningar av kurder till Turkiet, säger experter i Yles morgon.

Turkiet har redan i flera månaders tid bromsat processen för Finlands och Sveriges Natomedlemskap. Turkiet har tidigare krävt att Sverige ska utlämna bland annat kurder som har anlänt till Sverige som asylsökande.

Därför pantar Turkiet och Ungern på vårt Natomedlemskap

15:08

Turkiet har bland annat siktat in sig på Kurdistans arbetarparti PKK:s och Gülenrörelsens anhängare. Turkiet anser att båda grupperingarna är terrorgrupper.

Erdoğans rådgivare Fahrettin Altun pekar i en debattartikel i svenska Aftonbladet ut två krav som Turkiet har på Sverige. Det första kravet är att Turkiet har bett Sverige häva restriktionerna för försvarsindustrin och det andra är ”Turkiets oro för terroristorganisationer”.

Det som väckte uppmärksamhet var det som fattades från listan: kravet om utlämningar.

– Om Turkiet nu avstår från de här kraven så finns det alldeles goda förutsättningar att göra framsteg, bedömer Yle utrikesreporter Tom Kankkonen.

– Turkiet har gång på gång talat om utlämningar, men de fanns inte med i den här texten.

Sveriges bedömning är att man inte kommer att ta upp utlämningarna under dagens förhandlingar, säger Sveriges Radio Finskas redaktör Soili Huokuna.

– Det kan hänga på förhandlingarna i dag om Sveriges Natoansökan tar ett steg framåt, säger hon.

En man i randig kostym och mustasch i mörker, en röd lampa lyser upp hans ena ansiktshalva.
Bildtext Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.
Bild: Martin Divisek / EPA

Sverige har inget spelrum

Om Erdoğan ändå igen börjar kräva utlämningar blir det svårt för Sverige, säger Utrikespolitiska institutets äldre forskare Toni Alaranta.

Sverige kan inte arbiträrt utelämna kurder i Sverige till Turkiet, eftersom det skulle innebära att man tummar på sina principer som rättstat och bryter mot internationella avtal.

– Knäckfrågan är om Erdoğan fortsätter driva frågan om utlämningar, för där kan Sverige inte röra sig, konstaterar Alaranta.

Hur det än går så är alla de tre experterna i Yles morgon överens om att Turkiets och Sveriges Natoknut knappast helt går att lösa under de här förhandlingarna.

I Turkiets övriga krav har Sverige redan tagit stora steg: Sverige har redan tillåtit vapenexport till Turkiet och meddelat att man tar avstånd till de syriska kurdernas väpnade YPG-organisation.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Ruotsin Kristerssonin on syytä toivoa, ettei Turkki ala taas vaatia kurdien luovutuksia, sanovat asiantuntijat av Laura Kangas.