Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholm köper Fjärdskär rastplats – en pusselbit för att göra världsnaturarvet mer attraktivt

Från 2022
Man i grön jacka står vid stranden med Replotbron i bakgrunden.
Bildtext Marcus Beijar är förvaltningsdirektör i Korsholm. Han säger att man ser potential i Fjärdskär rastplats.
Bild: Malin Hulkki / Yle

Korsholms kommun köper Fjärdskär rastplats av NTM-centralen för 200.000 euro, efter ett beslut av kommunstyrelsen på måndagen. På det ungefär 2,6 hektar stora området finns bland annat grillplats, utkikstorn och toalettutrymmen.

Korsholms förvaltningsdirektör Marcus Beijar säger att kommunen ser potential i området.

– I och med att skötseln varit eftersatt de senaste åren ser vi det som vår uppgift att ta det på oss att få någon verksamhet till stånd här, säger han.

Marcus Beijar säger att området användes flitigt under slutet av 90-talet, med många besökare och caféverksamhet. Sedan dess har området förfallit och vissa former av skadegörelse har förekommit på byggnaderna.

– Bara för att man köper ett område så upphör inte problemen. Vi måste vara beredda att ta på oss underhållet framledes, som är det som vi anmärkt på till NTM-centralen genom åren. Det faller nu på Korsholms kommun och är något vi behöver se till att vi har täckning för, säger Marcus Beijar.

Han berättar att visionerna med Fjärdskär rastplats är att göra det möjligt för företagare att driva verksamhet där. Området är delgeneralplanerat för turism, men även en större användning i fritidssyften kan bli möjligt.

– Byggrätt finns enligt köpebrevet, men inga konkreta planer. Blir det något är det för turismen i första hand och i andra hand något kommunen har som nytta av i sin verksamhet, säger Marcus Beijar.

Fjärdskär rastplats ligger nära Replotbron och det är därmed nära Kvarkens världsnaturarv. Marcus Beijar säger att man ser rastplatsen som en pusselbit i att få världsnaturarvet mer attraktivt.

Processen med att köpa området har pågått en längre tid, vilket enligt Beijar beror på att det är två offentliga parter som ska nå en lösning. Korsholm och NTM-centralen har inte heller varit ense om vilken sorts överföring det hela skulle handla om, då Korsholm till exempel inte var nöjda med ett arrendeförlsag som varit aktuellt.

– När värderingen blev gjord och man nådde en prisförhandling gick det slutligen ganska snabbt. Största stötestenen har nog varit hur orådet ska överföras och på vilka villkor, säger Marcus Beijar.

Diskussion om artikeln