Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Polisen har tagit fast två personer för olovlig drönarflygning vid oljeraffinaderiet i Borgå – förlänger förstoringen av flygförbudszonen

En drönare flyger i skyn.
Bildtext Drönare, eller obemannade flygfarkoster, används till exempel för att fotografera från luften. På en del områden är det ändå förbjudet att flyga med dem. Arkivbild.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Allt fler drönarobservationer görs inom flygförbudszonen kring Nestes oljeraffinaderi i Sköldvik i Borgå. Hittills har polisen tagit fast två inhemska hobbyflygare som brutit mot förbudet.

– Det handlar om inhemska hobbyflygare, som utan att ha vetat om det eller utan att ha kontrollerat saken olovligt har flugit sina drönare på området, säger överkommissarie Timo Leppälä vid polisen i östra Nyland.

Vid oljeraffinaderiet gäller flygförbud. Tisdagen den 25 oktober förstorade polisen flygförbudszonen för sju dagar framåt. Nu har polisen valt att behålla den förstorade flygförbudszonen fram till den 6 december.

– Efter det utreder vi om det finns skäl att fortsätta med det, säger Leppälä.

Orsaken till att polisen ville förstora flygförbudszonen vid oljeraffinaderiet är den ökade mängden observationer av olovliga drönare i området. Övervakningen vid området har också ökats.

Leppälä ger inga exakta siffror för hur många observationer det handlar om, men det är fler än tidigare. Polisen utreder alla drönarobservationer som görs på området.

Bild över Sköldvikområdet med många skorstenar och det kommer vit rök ur några.röl ur
Bildtext Vid Sköldviks industriområde gäller flygförbud. Arkivbild.
Bild: Yle/Lone Widestam

Enligt Leppälä borde alla som sysslar med drönare på sin fritid noggrant ta reda på vilka områden som har flygförbud.

– Så här borde man absolut inte göra. Alla som flyger med drönare bör känna till reglerna.

Utredningen för de två inhemska hobbyflygarna som gripits pågår ännu. Enligt Leppälä handlar det om brottsrubriceringen luftfartsförseelse, vilket ger böter.

Polisen tar världsläget i beaktande

Om det däremot skulle handla om ryska drönare kunde straffet bli hårdare. Det här eftersom EU:s luftrum sedan februari har varit stängt för ryska flygfartyg. Om ryska drönare olovligt flögs ovanför oljeraffinaderiet i Sköldvik skulle det därmed handla om regleringsbrott, vilket kan ge upp till två års fängelsestraff.

Enligt Leppälä finns det inga egentliga misstankar om att ryska drönare har flugit över raffinaderiet. I och med världsläget tar polisen ändå möjligheten i beaktande i sin verksamhet.

– Alla vet vad som sker i världen just nu och vi har också förberett oss med tanke på det. Vi är medvetna om att utländska aktörer kan vara verksamma på området.