Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hybridsal vid Vasa Centralsjukhus operationsavdelning förkortar vårdperioderna

Från 2022
Uppdaterad 08.11.2022 14:43.
I sjukhusets hybridsal kombineras olika funktioner smidigt - Spela upp på Arenan

I samband med renoveringen av Vasa Centralsjukhus, VCS, byggdes en hybridsal på operationsavdelningen. VCS blev därmed det första centralsjukhuset i Finland som fick en hybridsal.

Tidigare har så kallade hybridslar endast funnits vid universitetssjukhus i Finland, men i och med renoveringen av Vasa Centralsjukhus fick byggdes en sådan i sjukhuset. Det är frågan om kärlkirurgiska och ortopediska ingrepp som genomförs i salen och man kombinera olika funktioner i en och samma operationssal. En av funktionerna är bilddiagnostik, som bidrar till ökad precision under ingrepp.

Hybridsalen medför också att olika ingrepp i större utsträckning kan utföras på annat vis än genom öppna operationer. Det är något som ska bidra till förkortade vårdperioder, bland annat i och med lättare vård för patienten och snabbare tillfrisknande.

– Efter exempelvis en öppen operation av aortan krävs det åtminstone ett dygn av intensivvård eller till och med flera dygn och cirka en vecka av vård på avdelning. En del patienter som opererats med hybridmetoden får åka hem redan en dag efter ingreppet, säger kärlkirurgiöverläkare Olli Hautero enligt ett pressmeddelande.

Uusi hybridileikkaussali Vaasan keskussairaalassa. Kirurgi kuvassa
Bildtext Olli Hautero, som är överläkare i kärlkirurgi, står i den nya hybridsalen på Vasa Centralsjukhus operationsavdelning.
Bild: Anna Wikman / Yle

Hybridsalens utrustning kostar 1,4 miljoner euro, som enligt VCS är ungefär lika mycket som en magnetröntgenapparat kostar. Man ska dock i och med hybridsalen kunna spara in på vårdkostnader, då vårdtiden blir kortare och fler operationer kan genomföras i Vasa, som blir billigare än vid något universitetssjukhus. Man ansåg att det var ett bra läge för denna typ av investering då avdelningen ändå renoverades.

– Enligt de europeiska vårdrekommendationerna ska sjukhus ha tillgång till en hybridsal eller tillräckligt högklassiga bilddiagnostiska apparater i anslutning till operationssalen. Det här var en investering på en omfattande och trygg verksamhet. Med hjälp av den kan vi fortsätta med kärlkirurgi i Vasa, säger Olli Hautero.

Diskussion om artikeln