Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vintern ser ut att bli mild och hösten var rekordvarm: ”De allvarliga följderna av klimatförändringen syns tydligt i Europa”

Barn i gummistövlar hoppar i vattenpöl
Bildtext Vintern kan bli mer än vanligt grå och regnig på många håll i Finland.
Bild: Mostphotos

Långtidsprognosen utlovar ovanligt mild vinter i Europa, inklusive Finland. Vintertemperaturen har betydelse mitt i energikrisen, men samtidigt är det tydligt att klimatförändringen orsakar allt mer problem i vår världsdel.

Den kommande vintern förutspås bli mild i Europa. Europeiska centret för väderleksprognoser ECMWF utlovar i sin novemberprognos högre vintertemperaturer än i genomsnitt.

Ett undantag är en köldknäpp som väntas slå till i december, men därefter utlovas mildare vinterväder fram till slutet av februari. Tillförlitligheten i de medellånga prognoserna som görs i november är dock inte väldigt hög.

För Finlands del utvisar prognosen just nu att temperaturen ligger två grader över det normala för årstiden. Utöver Finland ser det ut att bli mycket varmare än normalt i delar av Sverige och Norge.

Västliga vindar är förhärskande i Finland i december–februari, vilket medför att milda luftmassor från Atlanten strömmar in i vårt land. Kyligare perioder är möjliga mellan de mildare perioderna.

I december blåser det tidvis från norr och en köldknäpp kan slå till i Finland. Men också i december väntas temperaturen röra sig över genomsnittet för månaden.

Oktober var mäthistoriens varmaste i Europa

Oktober månad i år var den varmaste som uppmätts i Europa, uppger EU:s klimattjänst Copernicus Climate Change Service (C3S). Mäthistorien går tillbaka till 1979.

Temperaturen i oktober var två grader högre än genomsnittet för åren 1991–2020 och det var rekordvarmt på många håll, exempelvis i Frankrike, Spanien, Italien, Österrike och Grekland.

Ovanligt varmt i södra Frankrike – än samlas fransmännen för att simma - Spela upp på Arenan

Oktober var torrare än normalt i delar av Sydeuropa och Kaukasien och fuktigare i bland annat Storbritannien, Irland, nordvästra Skandinavien och delar av Östeuropa.

Det blir snabbare varmare i Europa än andra världsdelar. Vice vd Samantha Burgess vid C3S säger att de allvarliga följderna av klimatförändringen redan syns tydligt.

Men också i exempelvis Kanada och Grönland var det ovanligt varmt i oktober, liksom också i Sibirien där permafrosten tinar i allt snabbare takt.

Burgess efterlyser ambitiösa klimatåtgärder vid det pågående FN-klimattoppmötet i Egypten så att temperaturhöjningen kan stoppas vid 1,5 grader.

Källor: C3S, AFP, Foreca, ECMWF