Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Ta leken på allvar och satsa på detaljerna – ett begagnat nattduksbord blir en seriös leksaksspis med både plattor och ugn

Ta leken på allvar och satsa på detaljerna – ett begagnat nattduksbord blir en seriös leksaksspis med både plattor och ugn - Spela upp på Arenan

Resultatet är naturligtvis helt beroende av vilken möbel man utgått ifrån. Blir allting inte helt exakt gör det kanske ändå inte så mycket – barn kan ju konsten att leka att det är på riktigt.

De viktigaste detaljerna är någon typ av spisplattor och knappar som man kan ställa in värmen på. Jag fick tag på knappar från en gammal spis och några sprejmålade burklock blev spisplattor. Bra är det om möbeln har en liten dörr som kan fungera som ugnslucka eller om man kan bygga en ugnsdel.

En man i en verkstad.
Bildtext Ett litet anspråkslöst nattduksbord var mitt utgångsläge.
Bild: Yle/ Juha Leskelä

Byggtips:

Metallskrotfirmor eller företag som säljer vitvaror har ofta trasiga spisar som man kan få fina knappar från.

Burklock passar bra att göra spisplattor av. De går bra att spraymåla svarta. Vill man göra en induktionsspis kan man måla direkt på möbeln.

Ugnsplåtar gör man lätt av 4 mm tjock faner. Spika fast en tunn ribba runt skivan så att delikatesserna hålls på plats och måla hela plåten svart.

Spisen blir rolig och glad om man målar den i en pigg färg.

En leksaksspis.
Bildtext Satsa på detaljerna!
Bild: Yle/ Juha Leskelä

Leken blir intressantare om matlagningen är på riktigt och noggrann. Gör några recept på enkel matlagning som inte behöver värmas och som kan tillredas på leksaksspisen.

Gurka, tomat, ost och allt som man kan picka fast på en tandpetare eller en cocktailpinne passar riktigt bra som partymat.

Plockmat på en bricka.
Bildtext Gurka, tomat, ost på en cocktailpinne går utmärkt tillreda i en leksaksugn.
Bild: Yle/ Juha Leskelä

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk