Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeåbor ska få tillgång till simhall, gym och gymnastiksal – snart blir det klart om Sjundeå hyr in sig i badhotellet i kyrkbyn

Uppdaterad 08.11.2022 15:38.
En simbassäng i Sjundeå bad, med växter och fönster i bakgrunden.
Bildtext Sjundeå kommun är på god väg att hyra in sig i badhotellet så att Sjundeåbor kan fortsätta simma i Sjundeå bad.
Bild: Sjundeå kommun

Sjundeå kommuns planer att hyra simhallen och gymmet i Sjundeå bad går framåt. Sjundeåbor och lokala idrottsföreningar ska i rask takt få tillgång till simhall, gym och gymnastiksal.

I går (7.11) godkände kommunstyrelsen ett intentionsavtal som ska bana väg för ett slutligt avtal.

Kommunen får räkna med att sätta ut 250 000 euro per år i löpande kostnader i Sjundeå bad. Summan innefattar bland annat vatten-, värme-, el- och städkostnader.

Det är konsultföretaget FCG som står för de riktgivande uträkningarna.

I summan ingår inte hyra för själva byggnaden, kapitalhyran. Enligt kommundirektör Juha-Pekka Isotupa räknar kommunen med en kapitalhyra på runt 20 000 euro per år.

”Satsningen för med sig nya jobb”

Isotupa konstaterar i ett pressmeddelande att det verkar som om fastigheten får nytt liv och tillägger att satsningen också för med sig nya jobb till kommunen.

”Det är stora utgifter, men de är nog mindre än om vi byggde en ny simhall. Det vore mer utmanande att ge ett penningvärde för bevarande av kulturarv eller ökningen av välmående och livskraft”, påpekar Isotupa.

1970-talsbyggnad i brunt och beige.
Bildtext Sjundeå bad har en våningsyta på 13 000 kvadratmeter. Arkivbild.
Bild: Veronica Montén / Yle

Den tidigare hyresgästen Scandic stängde badhotellet under coronapandemin 2020. Nu har ägaren Miina Sillanpääs säätiö efter en längre tids sökande hittat en hugad köpare i familjeföretaget Lepolampi Oy. Företaget driver hotell Lepolampi i Esbo.

Villkor: Kommunen hyr simhall och idrottslokaler

Den nya ägaren har för avsikt att utveckla verksamheten men också satsa på helt nya former av verksamhet.

I köpet ingår ett villkor om att kommunen i tio år hyr simhallen och idrottslokalerna i byggnaden. Den aktuella delen av huset är 2 100 kvadratmeter stor. Totalt har Sjundeå bad en våningsyta på 13 000 kvadratmeter.

Förhoppningen är att kommunen och företaget Lepolampi ska förhandla sig till ett hyresavtal som kommunstyrelsen kan godkänna på sitt möte den 28 november.

Hyrestiden börjar 1.1.2023 och simhallen, gymmet och gymnastiksalen kan öppna när de praktiska arrangemangen är klara.

Diskussion om artikeln