Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nathalie Blomqvist njuter av att träna med Camilla Richardsson – nordiska terrängmästaren har ett delmål kvar i år: "Man vet aldrig hur bra det kan gå"

Från 2022
Nathalie Blomqvist tävlar i ett lopp.
Bildtext Nathalie Blomqvist trivs både på banan och i terrängen. Arkivbild.
Bild: imago images/Inpho Photography/ All Over Press

En månad återstår tills det är dags för Nathalie Blomqvists huvudmål. Löparen jagar framgång vid terräng-EM i Italien i under 23-årsklassen. Förra gången kom hon på 14:e plats, men nu är hon ute efter mera.

Den våta och leriga banan skrämde inte 21-åriga Nathalie Blomqvist vid EM i terränglöpning i norska Kristiansand på söndagen. Medeldistanser i banlöpning är vad hon är känd för, men nu blev hon nordisk mästare på 9 kilometer terränglöpning.

– Jag är mer en 1500 eller 5000 meters löpare än en 800 meters löpare. Jag har bra uthållighet så terränglöpning passar bra för mig.

– Nio kilometer är nog en väldigt lång sträcka. I terrängen kändes det inte så långt för jag har gjort långa fartuthållighetsträningar, sa Nathalie Blomqvist.

Vid sommarens friidrotts-VM i Eugene och EM i München tävlade Blomqvist på 1500 meter.

Löftet är på gång

Under de senaste åren har IK Falkens Blomqvist varit bland de största löftena inom finländsk löpning. År 2019 tog hon fjärde plats vid 20-åringarnas EM på 3000 meter, men efter det har skador påverkat utvecklingen.

I år har Blomqvist hållits frisk och fått utdelning. Det tre år gamla personbästat på 1500 meter förbättrade hon snabbt till 4.10,25. Nytt finländskt rekord för 22-åringar.

Nästa sommar blir Blomqvists sista säsong i 23-årsklassen. Hon är ute efter framgång i klassens EM som avgörs i Esbo i juli.

– Jag är väldigt glad och tacksam över utvecklingen, att det har gott så här mycket framåt. Jag satsade väldigt mycket på säsongen, tränade moget och var mycket på läger. Jag hoppas att jag kan fortsätta träna frisk.

Richardsson bra träningskompis

Efter säsongen har Blomqvist haft akillesbesvär. Nu har hon kunnat träna normalt i några veckor. Blomqvist gläder sig åt att de ersättande träningarna uppenbarligen har gett utdelning fastän fullskalig löpträning var förbjuden för en stund.

– Just nu är läget bra, men jag måste ändå vara noga och förhindra skador. Det är en bra balans på det hela, sa hon.

– Under träningsperioden har jag hållits frisk även om jag har sprungit mycket. Det har snarare varit farten och spikskolöpandet som kroppen inte har tålt.

Vasabon Blomqvist springer nästan dagligen med Camilla Richardsson. 29-åriga Richardsson är ett av toppnamn inom finländsk långdistanslöpning.

– Det är väldigt kul att träna med Camilla. Jag får sällskap och bra draghjälp till tuffare träningar. Vi gynnas av varandras styrkor.

Under förra träningssäsongen vistades Blomqvist i hela elva veckor på hög höjd i Sydafrika och i Flagstaff i USA. I och med att lägren i bergen gav önskat resultat har hon planer på att vistas på samma orter i år.

Terräng-EM senhöstens huvudmål

Terräng-EM går av stapeln i Turin Italien 11 december. Innan det är det dags för läger i Monte Gordo på den portugisiska sydkusten. Blomqvist vill försäkra optimala träningsomständigheter inför senhöstens huvudmål.

Ifjol tävlade hon för första säsongen i 23-årsklassen och tog 14:e plats i terräng-EM.

– Målet är att förbättra fjolårsplaceringen. Sträckan är sex kilometer, som är en ännu trevliga distans än nio kilometer. Det är också en långdistanssträcka.

– Det finns väldigt hårda namn i 23-års klassen och en del är ett år äldre än jag. Men man vet aldrig hur bra det kan gå, avslutar Nathalie Blomqvist.

Yle sänder EM i terränglöpning den 11 december.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel Nathalie Blomqvist löysi tasapainon vuosien vaikeuksien jälkeen – tuore Pohjoismaiden mestari saa itseluottamusta harjoituksista Camilla Richardssonin kanssa, skriven av Emma Hyyppä.

Diskussion om artikeln