Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Romaner om barnlöshet, skolmobbing och spekulativ fiktion nominerade till Finlandiapriset – ingen finlandssvensk bok bland de nominerade

Uppdaterad 10.11.2022 13:53.
Finlandiakandidaterna 2022: Eeva Turunen, Olli Jalonen, Sami Tissari, Marja Kyllönen, Heikki Kännö och Iida Rauma.
Bildtext Eeva Turunen, Olli Jalonen, Sami Tissari, Marja Kyllönen, Heikki Kännö och Iida Rauma är nominerade till Finlandiapriset år 2022.
Bild: Laura Malmivaara, Pekka Nieminen, Jyri Keronen, Annina Mannila, Helena Kulmala, Marek Sabogal

Sex tunga romaner är nominerade till Finlandiapriset 2022 - ingen finlandssvensk roman lyckades ta sig genom nålsögat.

Finlandiapriset delas sedan år 1984 ut av Finlands Bokstiftelse till en förtjänstfull roman utgiven i Finland. Priset är på 30 000 euro.

Urvalsjuryn, som nominerat sex romaner ur årets skörd, bestod i år av litteraturvetaren Veli-Matti Pynttäri (ordförande) samt chefredaktören Sanna Keskinen och producenten Anu-Elina Lehti.

Den enväldiga juryn, som utser årets vinnare, är Mari Leppänen, biskop i Åbo ärkestift.

Och sägas kan att Mari Leppänen får en tung börda att ta sig an – det sammanlagda sidantalet är nämligen 3 116 ...

Olli Jalonen: Stalker-vuodet

Olli Jalonen har plockat hem Finlandiapriset två gånger (1990 och 2018) - därutöver har han varit nominerad tre gånger till priset (1989, 2008 och 2014). Nomineringen med romanen Stalker-vuodet blir härmed Jalonens sjätte nominering, blir det också hans tredje Finlandiapris?

Stalker-vuodet handlar om en ung studerande vid Tammerfors universitet, som år 1974 blir engagerad till ett hemligt projekt där han får i uppdrag att rapportera om sina studiekamraters liv och politiska åsikter. Det som till en början kändes som ett hedervärt och spännande uppdrag blir snart en tvångströja.

I Stalker-vuodet skildrar Olli Jalonen en tid av finlandisering och ekonomisk depression: människan är alltid den samma men kan aldrig tas ur sin tid.

Lyssna på en intervju med Olli Jalonen (på finska):

Marja Kyllönen: Vainajaiset

Vainajaiset är en roman om barnlöshet och dess följder, om släktled och oförklarliga krafter. Olika människoöden flätas samman runt ett tomrum som var och en fyller med olika saker – än med rackartyg, än med att berätta sagor, än med att försöka leta reda på en ofödd syster.

Olika röster och starka krafter möts i Marja Kyllönens roman som tagit inspiration från folksaga och mystik.

Lyssna på en intervju med Marja Kyllönen (på finska):

Heikki Kännö: Ihmishämärä

Heikki Kännö har prisats med Runebergspriset (år 2019) och varit nominerad till Finlandiapriset en gång tidigare (år 2020). I sina verk kombinerar Kännö den historiska romanen med spekulativa element.

Bildkonstnären och författaren Kännös skriver tjocka romaner, och Ihmishämärä är inget undantag – den är drygt 1 000 sidor tjock.

Ihmishämärä skildrar en värld där människan har förstört sin planet och hens tid som världshärskare är över. Det sker en omvänd Götterdämmerung och de gamla gudarna återvänder.

Omslagen till de Finlandia-nominerade romanerna år 2022.
Bildtext Det sammanlagda sidantalet för de Finlandianominerade verken är 3 116 sidor.
Bild: Otava, Siltala, Sammakko, Teos, Aula & Co

Iida Rauma: Hävitys. Tapauskertomus

På en nattlig löptur får A syn på en bekant figur och inser att ingenting någonsin tar slut. Här börjar en andfådd och desperat flykt undan det förflutna – genom 1990-talets Åbo och fuktskadade klassrum in i ett mörker det inte finns ord för.

Hävitys är en autofiktiv roman som behandlar olika trauman som skolmobbing, våld och ondska, makt och förtryck.

Lyssna på en intervju med Iida Rauma (på finska) om boken:

Sami Tissari: Krysa

Sami Tissari debuterar som författare med Krysa, en roman där Tissari funderar på kvantteorins förhållande till verkligheten.

Tänk om Frank Rosenblatt, maskininlärningen fader, inte hade dött i en båtolycka år 1971 utan en sovjetisk u-båt hade plockat upp honom och fört honom till en hemlig plats för att utveckla artificiell intelligens?

Med hjälp av Rosenblatts skapelse Krysa har Sovjetunionen blivit världsledare, men när Krysa slocknar försvinner civilisationen. Pavel Dybenko, som förorsakat katastrofen, hamnar i en stuga långt ute i den finländska urskogen, och med sig har han en docka som går på atomenergi.

Eeva Turunen: Sivistynyt ja miellyttävä ihminen

Vad göra när ens kära morfar dött och man bör tömma hans hus, välja en urna och ordna med begravning – samtidigt som ens parrelation börjar krisa till sig och jobbet kräver sitt. Jagberättaren försöker klara av allt med perfektion, men tvingas inse att livet inte går som på Strömsö.

Vilken bok som tilldelas Finlandiapriset år 2022 kungörs onsdagen 30 november med start kl. 19 i en direktsänd specialsändning på Yle TV1 och Arenan:

Programmet är ännu inte tillgängligt