Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Längsta radiosändningen i Finland – 66 timmar, 6 minuter och 6 sekunder med Kjell Simosas på Näsdagen

Kjell ”from Hell” Simosas står värd för den rekordlånga maratonsändningen på 66 timmar, 6 minuter och 6 sekunder Näsdagen till ära. Både finländska och internationella kändisar gästar sändningen och samlar tillsammans in pengar för världens barn.

Kjell Simosas, som du vanligtvis hör i X3M Morgon, gjorde förra året en 66 timmar och 6 minuter lång sändning under Näsdagen. Otroligt nog ställde han upp igen – på en lite längre och lite mer extrem sändning.

– Vi insåg direkt efter sändningen förra året att det var ett så pass lyckat koncept att det skulle vara dumt att inte göra det åtminstone en gång till, säger Kjell.

Under årets sändning kan både Kjell och lyssnarna förvänta sig en hel del överraskningar. Gäster och kollegor kommer att besöka studion och det blir olika utmaningar. Du kan se på Näsdagsshowen direkt på Yle Arenan eller lyssna på Yle X3M.

Önskar att håret överlever ännu en Näsdag

Kjell är redo att lida lite för att få in pengar men det finns en sak han helst inte skulle göra, nämligen klippa håret.

Kjells långa, svarta hår är en del av hans personlighet och har hängt med under största delen av hans tid på X3M.

– Det finns ett pris på allt, men det priset är nog väldigt högt, säger Kjell.

En annan sak Kjell gärna ser att lämnas borta från årets sändning är improvisationsteater. Han poängterar ändå att hur mycket han än hatar något så kommer han ändå att göra det för välgörenhet. Överlag ser Kjell fram emot hela sändningen och hoppas på att nå så många människor som möjligt.

En man i hörlurar lutar sig mot ett bord. Han ler.
Bildtext Hur högt är priset på en korthårig Kjell? Det vet vi ännu inte.
Bild: Yle X3M

Finländska och internationella kändisar

Sändningen gästas av en hel del kändisar.

Redan första dagen får Kjell besök av bland andra Tarja Halonen och Paleface. Dessutom är rockbandet Nickelback med via videolänk. Även Sveriges mest virala artist i år, Hooja, besöker Finland för första gången för att vara med i X3M:s Näsdagssändning.

Dessutom finns det ett stort antal överraskningsgäster. Kjell vet nämligen inte själv vad som kommer att hända i sändningen, eftersom en del av programmet planerats i hemlighet.

För att förbereda sig har Kjell dagarna innan sändningen gått på sparlåga.

– Jag försöker göra så lite som möjligt. Telefonen har jag på tyst och kollar den bara nu som då. Sedan har jag även tvättat kläder och bytt kattsand.

Tarja Halonen.
Bildtext President Tarja Halonen hör till en av kändisarna som besöker Kjell from Hell.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Så här deltar du i Näsdagen

Du kan delta i insamlingen genom att donera valfri summa på Näsdagens hemsida. Du kan också enkelt donera tio euro genom att skicka ett sms med texten NÄSDAGEN till 16499. Numret fungerar bara i Finland.

Näsdagen samarbetar med nio kända välgörenhetsorganisationer. De insamlade medlen går till länder i Asien, Afrika och Sydamerika, och hjälper barn att få en säkrad skolgång, rättigheter och trygghet.

Också små bidrag leder till en bättre vardag för utsatta barn. För fem euro kan du till exempel få två myggnät som skyddar mot malaria eller vaccinera åtta barn mot dödliga sjukdomar. Tio euro betalar för 10 000 liter rent vatten, eller två barns skolutrustning.

Sändningen kör igång på onsdag 9 november klockan 05.54. Det är även möjligt att delta via chatten. Häng med!

Vad är Näsdagen?

  • Näsdagen är en kampanj som samlar in pengar till världens barn.

  • Näsdagen ordnas runt om i hela landet en gång om året i oktober eller november. I år firas Näsdagen 11.11.2022.

  • Näsdagen har sina rötter i Storbritannien där den första Näsdagen, Red Nose Day, firades redan 1988. Till Finland kom Näsdagen år 2007.

  • Näsdagen hjälper världens barn genom att samla in pengar för nio organisationers långvariga utvecklingssamarbetsprojekt i Afrika, Asien och Sydamerika.

  • De nio organisationerna är: Finlands UNICEF, Finlands Röda Kors, Kyrkans Utlandshjälp, Fida International, Rädda Barnen, Plan International Finland, Solidaarisuus, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK och Finska Missionssällskapet.

  • Näsdagen har fyra teman som pengarna används till: Hälsa, trygghet, utbildning och näring.