Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inget flyt för BK-46: Möter regerande mästaren Nærbo IL i Europacupen – luckor i försvaret har dessutom uppstått då Lignell nappar på militärt uppdrag utomlands

Igor Skyba inne i målgården.
Bildtext Mittsexan Igor Skyba i aktion mot turkiska Toto Spor.
Bild: Patric Westerlund / Yle

BK-46 hade otur med Europalottningen. Nærbo IL försvarar titeln i Europacupen och har en spelstil som liknar BK-46. ”Med tanke på avancemang var det här inte bästa möjliga”, säger Andreas Rönnberg.

Comebacken i Europaspelet gick som en dans för BK-46 i slutet av oktober. Turkiska Spor Toto var chanslöst i Karis och BK-46 avancerade till den tredje omgången i Europacupen.

Där ska det bli betydligt svettigare motstånd.

Då matchparen lottades i dag fick BK-46 det norska ligalaget Nærbo IL. En nitlott – det handlar trots allt om de regerande mästarna i turneringen.

– Vi vill gå så långt som möjligt i cupen och med tanke på avancemang var det här inte bästa möjliga. Det fanns många lättare motståndare, säger tränaren Andreas Rönnberg till Yle Sporten.

– I förra rundan kändes det som att turkarna underpresterade och kom hit med dålig inställning. Men det märktes också att våra spelare var extra tända. Alla ser fram emot det här.

Ligger i botten av norska ligan

Nærbo IL har inlett säsongen i Norge tamt. De har förlorat fem av sju matcher och har bara två lag bakom sig i tabellen.

Det återstår att se vilken form som norrmännen har om en månad. BK-46 ska starta hemma och matchen i Karis spelas den 3 eller 4 december. En vecka senare avgörs returen.

– Jag såg deras final i Europacupen förra säsongen, men jag har inte full koll på hur mycket deras lag har förändrats. Om man bara tittar på ligatabellen verkar de ha försvagats.

– När det gäller spelstilen liknar vi varandra, med mycket löpningar och kontringsspel. Så spelmässigt kunde det också ha varit roligare med tanke på våra chanser. Men jag tror ändå på våra chanser om vi får bukt med skador, sjukdom och har fullt manskap.

Lignells säsong över

Just nu är läget i BK-46 inte idealiskt. Rönnberg listar Robin Sjöman och Jac Karlsson som sjuka inför onsdagens toppmatch i ligan mot Cocks och Oscar Kihlstedts knäproblem fortsätter.

Alex Lignell lär vara tillgänglig mot Cocks, men sedan är han borta resten av säsongen. Lignell jobbar i militären och åker på jobbuppdrag utomlands.

– Vi blir framför allt försvagade bakåt om både Oscar och Alex försvinner resten av säsongen.

Kihlstedts knä har spökat en längre tid och hans framtid är ett frågetecken.

– Är det game over för hans del? Det är frågan om han är med så gott det går och försöker att hjälpa oss eller om det blir en operation.

De regerande handbollsmästarna har vunnit fem av de sex första matcherna i seriespelet. Andreas Rönnberg säger att han är nöjd med hur det har sett ut.

– Vi har sett starka ut på sistone, och det känns synd med de här bortfallen då vi har fått i gång försvarsspelet och kunnat spela en snabb kontringshandboll. När vi fick med oss Jac och Oscar på nytt så började det synas på matcher och träning. Med den rutinen blir nivån på träningen mycket bättre.

Finska landslagsspelaren Max Granlunds Alingsås är också kvar i Europacupen och möter AEK Aten i sitt dubbelmöte i tredje omgången. Se hela lottningen här!

Diskussion om artikeln