Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-premiärkrock när Finland ska avsluta landslagsåret – Richard Jensen en av de drabbade då klubbarna inte behöver släppa sina spelare: ”Ganska orättvist”

Uppdaterad 08.11.2022 18:29.
Richard Jensen på ett träningspass med Gornik Zabrze
Bildtext Richard Jensen stannar med sitt polska klubblag Gornik Zabrze när landslaget samlas i november.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Rasmus Schüller lämnade sent återbud och Teemu Pukki fick semester. I Richard Jensens fall satte klubblaget stopp från spel i landslaget. Vänskapsmatcherna med Nordmakedonien och Norge spelas inte under officiella matchdatum.

Bortamatch mot Nordmakedonien den 17 november. Bortamatch mot Norge den 20 november.

Det är vad som återstår av landslagsåret för Markku Kanervas fotbollsherrar. På tisdagens presskonferens konstaterade Kanerva att det alltid är utmanande att plocka ihop en landslagstrupp – men den här gången var det exceptionellt svårt.

Förutom skador och andra bekymmer ställde matchdatumen till det den här gången. Landskamperna spelas inte under så kallade Fifadatum och klubblagen hade därmed rätt att hindra sina spelare från landskamperna.

Rätten att stoppa spelare gäller landslag som inte kvalificerat sig för VM.

– Det är ganska orättvist att lagen som gör sig redo för VM får ett eget internationellt matchfönster, medan vi inte har samma spelregler, tycker förbundskapten Kanerva.

Jensen drabbad: ”Inte mycket vi kan göra”

Det ställer till det för Borgåbacken Richard Jensen, som spelat till sig en landslagsplats under året. Hans polska klubblag har ligamatch mellan Finlands två träningsmatcher.

– Det är klart att han inte var tillgänglig för oss då, suckar Kanerva.

Gornik Zabrze-spelaren lyckades bli en startspelare i Nations League. På sistone har Jensen haft problem med baklåret, men enligt Kanerva är försvararen tillbaka i spel till helgen.

– Det är synd att vi inte får med honom. Han har gjort en stark debut hos oss, men det finns inte mycket som vi kan göra.

Markku Kanerva på presskonferens.
Bildtext Markku Kanerva har börjat blicka mot EM-kvalet, som inleds i mars.
Bild: Lehtikuva

Lillebror Fredrik Jensen finns med i truppen, precis som Carljohan Eriksson och Benjamin Källman. Hyllade Djurgårdenspelaren Rasmus Schüller lämnade återbud timmen före truppresentationen.

Pukki ville ha ledigt

I anfallet hittas ingen Teemu Pukki. Anfallsstjärnan är inte skadad – men frågade av Kanerva om han skulle kunna få ha ledigt.

Förbundskaptenen svarade jakande.

– Han är mitt i en lång säsong, i Championship spelar man många matcher. Vi hade landskamper i juni och seriesäsongen kom rätt fort emot för honom efter det.

– Han önskade att han skulle få dra efter andan och ha lite semester, förklarar Kanerva.

Truppen, där HSV:s Anssi Suhonen är den enda debutanten, består av 21 spelare, men landslaget siktar på att fylla på med ytterligare fem namn. Särskilt på backsidan finns frågetecken, då status på Jere Uronen, Leo Väisänen och Miro Tenho klarnar senare på grund av skador.

Samtidigt petas Daniel O'Shaughnessy då han fastnat på bänken i Karlsruhe. Montreals Lassi Lappalainen tackade nej till landslaget.

Truppen

Samma läge i Sverige – Spurs släppte inte Kulusevski

Sveriges förbundskapten Janne Andersson fick uppleva samma problematik som Markku Kanerva. När VM-status saknas så valde Tottenham att säga nej till stjärnan Dejan Kulusevskis deltagande i vänskapsmatcherna mot Mexiko och Algeriet.

Likadana nobbar fick Andersson med Mattias Johansson (Legia Warszawa), Albin Ekdal (Spezia), Carl Starfelt (Celtic) och Jens Cajuste (Reims).

– Hur man har tänkt kan jag inte riktigt förstå, det finns ingen logik över huvud taget, menar Andersson.

– Fifa-regelverket är oerhört märkligt. Det är inte ett straff nog att missa VM. Dessutom kan klubbarna säga nej till att släppa sina spelare till oss som inte gick till VM.

Finlands match mot Norge spelas dessutom under samma dag som VM börjar. Som en följd av det såg internationella fotbollsförbundet Fifa till att matchen i Norge inte krockar med VM-premiären mellan Qatar och Ecuador.

– Fifa kom med en stark rekommendation – eller till och med ett krav – om att matchen ska spelas innan VM börjar. Det innebär förändringar i våra normala rutiner, vi är vana med att matcherna börjar 21.45, avslöjar Kanerva.

Diskussion om artikeln