Töj på reglerna, muta och ta egen tid – så här överlever du vardagen hemma med sjuka barn
Hur sysselsätter du nästan friska barn när de ännu måste stanna hemma? Podden Föräldrasnack har samlat in lyssnarnas bästa tips och sammanställt en överlevnadsguide för alla vabbande föräldrar.
Vinterförkylningar och magsjukor härjar och många föräldrar måste stanna hemma med sjuka barn. Men hur får du vardagen att löpa så smidigt som möjligt? Hur lär du barnen att ta medicinkurer, vad ska du laga för mat när barnet inte har någon aptit och hur ser du till att själv inte börja klättra på väggarna av att bara vara hemma med sjukt barn?
I veckans avsnitt av podden Föräldrasnack har Carro och Rebecka sammanställt en lista med lyssnarnas bästa tips för att överleva vabbandet. Några av tipsen hittar du listade nedan, flera hör du i podden.

"Mina barn vägrade ta medicinen, varför mutade jag dem inte bara?" – era bästa tips för vabbning
1. Så här sysselsätter du barnen hemma
Att ta hand om barn som ligger under täcket i 40 graders feber kräver inte så mycket kreativitet. Däremot kan det bli mer utmanande när barnet är på bättringsvägen och har mycket energi, men inte är tillräckligt friskt för att återvända till skolan eller daghemmet.
När ditt barn tjuter efter att få se på Youtube-videor medan du själv ska delta i ett arbetsmöte, då gäller det att vara mera kreativ.
Så här sysselsätter Föräldrasnacks lyssnare sina barn
se på tv
baka bröd
en ny pysselbok, ett nytt teckningshäfte, eller en klistermärkesbok med hundratals klistermärken
modellera, Hama-pärlor och mönster eller lägga pussel
lego/duplo-bitar (som lätt går att tvätta i diskmaskinen i en tygpåse avsedd för underkläder)
ljudböcker eller högläsning
bygga en koja där man kan vila, leka eller till och med äta
en ”sensory bin”, det vill säga en upptäckarlåda, passar speciellt för lite äldre barn. Det är en låda som barnet eller du kan fylla med vad som helst, till exempel färggranna riskorn och plastleksaker, där barnet kan skapa och utforska sin egen värld.
töj på reglerna och låt barnen göra mer än vanligt
skapa hemmabio för hela familjen med att skriva ut biljetter, poppa popcorn och kolla på film under täcket i vardagsrummet
– En grej som fungerat hemma hos oss är att låta barnen önska en figur som de vill färglägga, till exempel någon från en favoritfilm eller videoserie. Har du också en printer så kan du skriva ut figurerna från nätet och låta dem färglägga dem, säger Carro.
– Alla pysselhäften har varit stora succéer hemma hos oss! Mina äldre flickor älskade också upptäckarlådan, men det blev en katastrof när min 2-åring försökte delta och jag inte var tillräckligt uppmärksam. Det som fungerat för honom är en färgläggningsbok där man inte behöver tuscher eller målarfärger utan bara vatten. Med den kan han sitta i sängen, i soffan eller varsomhelst utan att jag behöver vara nervös över att målarfärg ska landa överallt, säger Rebecka.
2. Så här lär du barnen att ta sin medicin
De flesta ogillar att ta medicin, men för vissa är det oerhört obehagligt att svälja tabletter. Det är ändå en grundläggande färdighet som de flesta av oss behöver under våra liv. De flesta av Föräldrasnacks lyssnare berättar att de kämpar med den här punkten och de flesta har löst det med stora mängder tålamod och milt tvång.
Så här lär Föräldrasnacks lyssnare sina barn att ta medicin
gör inte ett större nummer av att det är medicin
hacka tabletten i mindre bitar
blanda medicinen i yoghurt eller annan mat
öva när barnen är friska och mer mottagliga genom att till exempel svälja små godisbitar. Det kan lätt göras till en lek där barnen får tävla i vem som klarar av att svälja den lilla godisbiten som liknar medicin
muta med glass eller något annat gott
– Jag kämpade i timtal med min 7-åring när hon vägrade ta sin medicin. Jag försökte förklara varför det är viktigt, utan att ge henne något alternativ, men det blev en hopplöst lång diskussion. Jag vet inte varför det inte slog mig att bara muta henne med glass, säger Carro.
– Jag tycker det svåraste är att försöka förklara för barnen hur de sväljer medicinen när det känns så onaturligt för dem. Vi har tränat på det genom att hacka tabletterna i minimala bitar och gradvis öka på storleken, men många gånger har jag bara fått hacka ner medicinen och blanda den i yoghurt, säger Rebecka.
3. Så här får du mat i barnet när hen är sjuk
Vad ska du göra när barnet inte har någon aptit?
– Vi brukar prioritera vätska och salt istället för att ens försöka laga varm mat om barnen inte har någon aptit. Till exempel rostat bröd med smör och bärsoppa brukar vara en klassiker hemma hos oss, säger Rebecka.
– Något som har fungerat hemma hos oss är att göra en blandad tallrik med smått och gott så att barnet kan välja vad hen vill ha, till exempel en liten hög med knackkorv, chips och grönsaksstavar, säger Carro.
Den här maten fungerar hos Föräldrasnacks lyssnare i sjukstugan
rostat bröd med smör
soppa av olika slag - allt från purésoppor och buljongsoppa till bärsoppa
mannagrynsgröt med lite smör och socker
makaroni och knackkorvar
gröt
isglass
mixa frysta bananer med kakao till ”nice cream”
4. Så här ser du till att själv inte tappa modet mitt i vabbandet
I förkylningstider och med stränga regler kring symptom kan ett sjukfall leda till att barnet får stanna hemma i veckor. Om du dessutom har flera barn kan det lätt leda till att barnen blir sjuka i tur och ordning och föräldrarna får vabba i veckotal eller till och med flera månader. Så hur ser du till att själv ta hand om dina nerver och din mentala hälsa?
– Jag hade varit hemma i veckor med sjuka barn när jag till slut inte orkade längre. Jag var tvungen att gå ut och sätta mig i bilen och bara skrika en stund, säger Carro.
– Det som underlättat saken för oss är när vi bestämde oss för att turas om att vabba, så inte bara en förälder var hemma hela tiden. Det är inte bara orättvist för föräldern som bär den större lasten, men barnen uppskattar också tid med båda föräldrarna när de ändå måste vara hemma, säger Rebecka.
Så tipsar Föräldrasnacks lyssnare
om du har en partner: dela på vabbningen jämnt. Till exempel så att ni turvis tar hand om barnen varannan dag, eller delar upp det på något annat sätt.
se till att få egen tid, om än bara en promenad på egen hand utan barn.
vin och choklad