Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Grym fårslakt i Malax behandlas i rätten – skar upp halsen på tusentals djur utan ordentlig bedövning

Uppdaterad 08.11.2022 18:35.
Eläinsuojelurikoksen käsittely alkoi tänään Pohjanmaan käräjäoikeudessa, kuvassa ihmisiä istuntosalissa.
Bildtext Rättegången började på tisdag morgon.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Rättegången mot en person som misstänks ha slaktat tusentals får på ett olagligt sätt pågår i Österbottens tingsrätt. Totalt står elva personer åtalade.

Den huvudåtalade står åtalad på flera punkter.

Han misstänks ha förbisett hygienen på olika sätt när han slaktat, förpackat och transporterat köttet till köpare. Han har helt förbisett att kontrollera att köttet uppfyller det som lagen kräver.

Skar upp halsen utan korrekt bedövning

Men det mest uppseendeväckande är kanske ändå sättet på vilket han slaktat djuren.

Han ska enligt åtalet ha slaktat över ett par tusen får genom att skära upp deras hals, utan att på något sätt ha bedövat djuren, eller åtminstone inte bedövat dem enligt vad lagen kräver.

Att tappa djuren på blod utan att ha bedövat dem orsakar djuren väldigt stor smärta och mycket lidande. Slakten har skett på olika håll i Malax mellan åren 2003 och 2020.

Mannen åtalas för bland annat grovt djurskyddsbrott. Åklagaren yrkar på fängelsestraff.

Specialåklagare Jarmo Rintala säger till Yle Pohjanmaa att fallet är exceptionellt sett till mängden djur som det handlar om.

Medger slakt av 1 500 djur – förnekar grovt brott

I sitt svar till tingsrätten säger mannen att han överlät en betydande del av fåren levande till en person i Jakobstad som jobbar på ett slakteri.

Han medger dock att han totalt ska ha slaktat kring 1 500 djur utan den bedövning som lagen kräver. Istället ska han ha bedövat dem med hammare eller yxa.

Han medger djurskyddsbrott men förnekar att det skulle vara grovt.

Andra har hjälpt till

Han står också åtalad för att ha dumpat slaktrester i naturen, när de borde ha bränts i en förbränningsanläggning. Här står också ett flertal andra personer åtalade.

Personer står också åtalade för att ha medverkat till den huvudåtalades grova djurskyddsbrott och för att ha medverkat till hälsobrott.

Bland annat. Listan på åtalspunkter är lång och antalet åtalade är elva stycken.

En annan åtalad person ska likt den huvudåtalade ha struntat i allt vad hygien heter och slaktat djur på samma grymma sätt, ensam eller tillsammans med en annan person. I det här fallet är dock antalet djur betydligt färre, cirka 40 stycken.

Den åtalade förnekar att han skulle ha avlivat djur utan bedövning.

För åtta av dessa övriga åtalade yrkar åklagaren på villkorligt fängelsestraff och för två stycken vill han se bötesstraff.

Man har reserverat åtta dagar för rättegången, plus möjliga extradagar. En dom väntas i slutet av januari.

Den huvudåtalades svaromål lades till klockan 18.35