Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kristersson och Erdoğan träffades för att diskutera Nato – Turkiet upprepade sitt krav på att Sverige måste bekämpa terrorism

Uppdaterad 08.11.2022 21:23.
 Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Sveriges statsminister Ulf Kristersson inspekterar en militär hedersvakt under en välkomstceremoni i presidentpalatset i Ankara.
Bildtext Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Sveriges statsminister Ulf Kristersson inspekterar en militär hedersvakt under en välkomstceremoni i presidentpalatset i Ankara den 8 november 2022.
Bild: Lehtikuva

Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan höll på tisdagen ett enskilt möte under Kristerssons besök i Turkiet. Efter det träffades den svenska och den turkiska delegationen.

De båda ledarna diskuterade bland annat de hinder som Turkiet anser att det finns för ett svenskt medlemskap i Nato.

Efter mötena höll Kristersson och Erdoğan en gemensam presskonferens, och då blev det klart att inget speciellt genombrott hade skett under samtalen.

Erdoğan sa att han tyckte att Sverige gjort en del saker bra, till exempel godkännandet av vapenexport.

Erdoğan upprepade sitt krav på att terrorganisationer måste stoppas. Enligt honom förväntar sig Turkiet konkreta steg från Sveriges sida då det gäller skyldigheten att bekämpa terrorism.

Han meddelade också att det inom den här månaden kommer att ordnas ett nytt möte i Stockholm gällande Sveriges Natoansökan. Han sa att han förväntar sig mer positiva signaler på det mötet.

En svensk journalist frågade Erdoğan om Turkiet har krav på att människor ska utlämnas från Sverige.

– I våra diskussioner har målet varit att se över Sveriges attityd till terrorism. Fyra personer har hittills utlämnats, men för tillfället finns en person kvar i Sverige, sa den turkiska presidenten och namngav en person som han sa att är terrorist och som ännu inte har utlämnats.

Ulf Kristersson: Sverige förstår

Ulf Kristersson talade för sin del om ländernas goda relationer och om den outnyttjade potentialen mellan Sverige och Turkiet.

– Vi kan jobba närmare varandra. Vi kan göra mer för att våra länder och regioner ska vara säkrare, tillsammans, sa Kristersson.

Han betonade att Sverige förstår att Turkiet har utkämpat en blodig strid mot PKK-terrorister, och att Turkiet är det Natoland som har påverkats mest av terrorism.

– Min regering beslutade förra veckan att bidra till Natos fond mot terrorism. Jag vill lugna alla turkar. Sverige kommer att leva upp till alla skyldigheter som landet har i fråga om att motverka terroristhotet

Den svenska regeringen meddelade nyligen att man tar avstånd från de kurdiska organisationerna YPG och PYD. Utrikesminister Tobias Billström sa att organisationerna har för täta band till den terrorklassade organisationen PKK.

Turkiets president Erdoğan och Sveriges statsminister Kristersson håller pressträff - Spela upp på Arenan

Omröstning om antiterrorlagar i Sverige nästa vecka

Riksdagen i Sverige röstar nästa vecka för en skärpning av antiterrorlagar.

Det handlar om en grundlagsändring som skulle göra det möjligt att skärpa antiterrorlagarna – ett grundläggande krav som Turkiet ställer för att godkänna Sverige som Natomedlem.

Ändringen ska göra det möjligt att införa lagar som ”begränsar föreningsfriheten för grupper som är involverade i terrorism”.

Källor: Reuters, AFP, AP, DN, SVT

Läs också: ”För Sverige skulle det vara en fördel om Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan under förhandlingarna låter bli att ta upp sitt krav om utlämningar av kurder till Turkiet”