Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Så här har USA röstat – se hur mandatfördelningen ser ut just nu

Från 2022
En knapp som visar att en person röstat i mellanårsvalet 2022 i Miami Dade
Bild: EPA-EFE/All Over Press

35 platser i senaten och alla 435 platser i representanthuset står på spel i USA:s mellanårsval. Här kan du i realtid följa med hur platserna fördelas.

För att demokraterna ska hålla kvar sin majoritet i senaten borde de få 14 platser. Republikanerna behöver å sin sida 22 platser för att få majoritet.

Totalt finns det 100 mandat, varav 35 alltså står på spel.

Demokraterna behöver sammanlagt minst 50 platser för att hålla kvar kontrollen över senaten, medan republikanerna behöver 51 platser. Demokraterna behöver en färre eftersom vice president Kamala Harris (demokrat) röst avgör i jämna omröstningar.

I representanthuset står samtliga 435 platser på spel. För att ha majoritet i representanthuset krävs att det ena partiet får 218 platser.

Datan i grafiken bygger på amerikanska mediers prognoser. Det kan dröja dagar eller rentav veckor tills de slutliga resultaten är klara.

USA har ingen central valmyndighet och valet styrs av delstaternas egna vallagar. Därför är det nyhetsbyråer, tv-bolag och institut som gör egna uppskattningar och prognoser.

De officiella valresultaten tillkännages sedan av de lokala valmyndigheterna men det kan ta veckor innan de resultaten kommer.