Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Få vill bli Östnylands lucia och traditionen är nu hotad – fjolårslucian Selma Lepistö: ”Sök med en kompis så känns det tryggare”

Uppdaterad 10.11.2022 05:38.
Luciakröning i Borgå domkyrka.
Bildtext Så här såg det ut ifjol när Östnylands lucia Selma Lepistö kröntes i Borgå domkyrka med sina tärnor Tindra Karlsson, Miranda Andersin och Frida-Karin Andersson.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

För få har sökt om att få bli Östnylands lucia för att uppdraget ska kunna genomföras. Ansökningstiden har nu förlängts ytterligare en gång med en vecka.

Lucia har krönts i Borgå i över 70 år men nu är den älskade traditionen hotad.

Luciakommittén beslöt på sitt möte i går att förlänga ansökningstiden för att bli luciakandidat med en dryg vecka till. Orsaken är att man har fått in så få anmälningar.

– Nog är jag lite orolig när vi ändå har sökt efter kandidater en längre tid och det inte verkar finnas så man funderar hur det ska gå i framtiden. Blir det till något eller inte, säger Kent Lang, verksamhetsledare för Borgåbygdens ungdomsförbund.

Lang tror att det svaga eller nästan obefintliga intresset kan bero på coronapandemin.

– Alla har blivit vana vid att bunkra där hemma och vill inte längre komma ut och göra saker. Och skolorna har blivit mer och mer krävande hela tiden. Jag antar att ungdomarna är lite rädda för att det här tar för mycket tid, säger luciapappa Lang.

bild på en man
Bildtext Luciapappa Kent Lang vet att uppdraget som lucia och tärna alltid uppskattats av de som deltagit. Arkivbild.
Bild: Yle/Oliwer Hahl

Fjolårets lucia Selma Lepistö är överraskad över att så få intresserat sig för uppdraget.

– Jag tycker att det är ganska dåligt, jag vill inte att traditionen dör ut. Jag var själv väldigt taggad för att söka så jag är överraskad att det inte är så många som har sökt i år. Det är ändå en tradition som alla vet om och när jag var liten hade jag flera vänner som skulle söka när de blev stora, säger Lepistö.

Luciatraditionen är inget nytt för studerandena i Borgå gymnasium där Lepistö nu går årskurs två och några verkar hellre vilja vara BoGy:s lucia än regionens.

– Vi har egen lucia i gymnasiet och här pratar vi nog om luciatraditionen. Det är ettorna som ska vara lucia i år så nu är det folk som har sökt till det, men jag vet inte varför de inte har sökt till Östnylands.

Vilda Lönnström på luciakröningen i Borgå 13.11.2019
Bildtext Många barn drömmer om att få vara lucia när de blir äldre. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Härus

Den nya deadlinen är den 16 november klockan 12. Kent Lang är övertygad om att den som ställer upp också får mycket ut av tiden som lucia eller tärna.

– Det blir jätteroligt. Inte en enda som har varit med i kvartetten under mina år har ångrat det, utan säger att det är det viktigaste och roligaste de har gjort i sitt liv dittills.

Lang betonar att många människor behöver lucia och önskar att det vore möjligt att dela upplevelsen med andra också i år.

Som luciapappa lär han känna trion eller kvartetten bra då han bland annat skjutsar dem mellan olika uppträdanden och ser till att allt löper smidigt.

– Jag tycker nog bäst om gemenskapen som blir mellan trion och mig för vi lever ändå ganska tätt på varandra i tio dagar och från morgon till kväll. Det är alltid sådant som man kommer ihåg sen, säger Lang.

Tärna tänder ljusen i lucias krona, en annan tärna tittar på
Bildtext Tärnorna Matilda Klemets och Elvira Illman fanns alltid nära till hands för Lisa Rönnberg, Östnylands lucia 2019. Arkivbild.
Bild: Kristoffer Åberg och KSF Media

Lang lägger inte lika stor vikt vid uppträdandena eftersom han inte själv deltar i dem.

– Jag står ju någonstans i gömman och ser till att alla är i tid och har med det som de behöver, men gruppandan och gemenskapen med de där unga typerna som man har i tio dagar är nog roligast.

Kraven för att bli Östnylands lucia är att man är minst 16 år gammal, tycker om att sjunga och har lätt för att komma överens med människor.

Luciauppdraget kommer i år att kräva cirka nio dagars frånvaro från skola eller arbete.

En tid efter att Selma Lepistö avslutat sitt uppdrag som Östnylands lucia undrade många hur upplevelsen varit, men intresset svalnade efter ett tag.

– I början på året fick jag många frågor. Nu får jag färre, men speciellt nu när folk har sett nyheten om att ingen söker till lucia och undrar hur det var och varför ingen söker nu.

Sök med en kompis

Lepistö brukar då berätta hur hon upplevde det, att hon tyckte det var roligt och att andan i hennes grupp var mycket bra, fast alla inte kände varandra sedan tidigare.

– Vi kände inte varandra, men visste om varandra. Jag och Frida-Karin kände varandra för vi gick samma lågstadium och högstadium.

Lepistö och Frida-Karin Andersson hade pratat med varandra om lucia och vardera lämnade in ansökningar eftersom båda var intresserade.

– Det är nog lättare när man tar med en kompis så känns det tryggare. Om man känner för att söka så kan man gärna ta en kompis med. När man sen har kommit dit så märker man att det inte är så farligt, utan det är jätteroligt, säger Selma Lepistö.

Behöver inte vara sångfågel

Den som upplever att den inte sjunger som en näktergal behöver inte vara rädd för att ställa upp.

– Nej, absolut inte för det handlar bara till en del om sjungandet. Det handlar mest om att komma med ljuset.

Lang poängterar att det inte är så viktigt hur bra eller dåligt man sjunger. Dessutom övar luciagruppen sångerna tillsammans med en sånglärare.

– Det viktigaste är att finnas till, inte att sjunga eller att uppträda, utan bara att komma.

Selma Lepistö hoppas på många kandidater till Östnylands lucia: "Det var en jätterolig upplevelse"

4:59

Ansökningstiden är förlängd men det finns ingen så kallad reservplan om ansökningarna tryter.

– Det är klart att vi får kandidater, men nästa onsdag ser vi sedan hur det går. Vi har ingen plan b utan det bestäms på onsdag om det kommit tillräckligt med ansökningar, om inte så får vi fundera på nytt. Jag vet inte vad vi ska göra, ingen vet, säger Lang.

Den som känner någon lämplig kandidat eller känner att den själv skulle passa för uppdraget kan skicka in sitt förslag till Borgåbygdens ungdomsförbunds kansli på adressen Tingsgårdsvägen 4 B, 06100 Borgå.

Det går också bra att mejla på buffenrf@gmail.com.

Enligt planerna kröns Östnylands lucia traditionsenligt på Gamla rådhusets trappa i Borgå den 13 december.

Diskussion om artikeln