Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mysterieman toppade inkomstlistorna och skyller på hjärnsläpp – Skatteförvaltningen: Misstaget är ovanligt men möjligt

Från 2022
Uppdaterad 09.11.2022 12:07.
En röd brevlåda, där det står Piiroinen, Goofy Unicorn Oy och 1337 Sofware Oy.
Bildtext Juhapekka Piiroinens brevlåda i Tulois. 1,337 står på kodarspråk för ”leet” vilket kommer från engelskans ”elite” och är vanligt som humoristiskt uttryck i hackarsammanhang.
Bild: Dani Branthin / Yle

En hittills okänd programmerare toppade under morgonen skattedagens topplistor. Kodaren säger till Helsingin Sanomat att det handlar om ett mänskligt misstag. Kodaren hade enligt data från skatteförvaltningen kapitalinkomster på 133,7 miljoner i fjol.

Juhapekka Piiroinen var hade enligt Skatteförvaltningens data kapitalinkomster på 133,7 miljoner euro i fjol. Han var registrerad som vd för programvarubolaget Goofy Unicorn.

Både bolagets namn och inkomsterna väcker misstankar. 1,337 står på kodarspråk för ”leet” vilket kommer från engelskans ”elite” och är vanligt som humoristiskt uttryck i hackarsammanhang.

Programmeraren: De stora kapitalinkomsterna stämmer inte

Men de stora kapitalinkomsterna stämmer inte, säger han till Helsingin Sanomat.

”Jag misstänker att jag har fått hjärnsläpp på kvällen då jag har gjort skattedeklarationen”, säger Piiroinen till tidningen.

Piiroinen har inte varit i kontakt med skattemyndigheterna, men anser att så här stora misstag borde märkas. Piiroinen är nu bortplockad från Yles lista.

Finländarna är noggranna typer och vi uppskattar dem stort. Oftast går det rätt och felen handlar om småsummor. Det här är ovanligt.

Kati Kalliomäki, skatteförvaltningen
Kati Kalliomäki är kommunikationsdirektör på skatteförvaltningen
Bildtext På Skatteförvaltningen medger kommunikationsdirektören Kati Kalliomäki att varningsklockorna borde ha ringt. Kalliomäki säger att misstag av det här slaget är ovanliga men trots allt möjliga.
Bild: Skatteförvaltningen

Skatteförvaltningen: Misstaget är ovanligt men möjligt

På skatteförvaltningen medger kommunikationsdirektören Kati Kalliomäki att varningsklockorna borde ha ringt. Kodaren Juhapekka Piiroinen uppger att det handlar om hjärnsläpp. Kommunikationsdirektören Kalliomäki säger att misstag av det här slaget trots allt är möjliga.

– Misstaget är möjligt och det finns sätt att rätta felet. Kunderna har tre år på sig att rätt fel, men det är klart att det inte är trevligt för någon, säger Kati Kalliomäki på skatteförvaltningen.

När man fyller i skattedeklarationen ser man samma uppgifter upprepade gånger - det vill säga möjligheterna är ganska små att göra fel av det här slaget?

– Så är det, men allt är möjligt, svarar Kalliomäki.

Hur vanligt är det att folk uppger felaktiga summor i överkant?

– Det är inte speciellt vanligt. Finländarna är noggranna typer och vi uppskattar dem stort. Oftast går det rätt och felen handlar om småsummor. Det här är ovanligt.

Jag misstänker att jag har fått hjärnsläpp på kvällen då jag har gjort skattedeklarationen

Juhapekka Piiroinen, kodare

Juhapekka Piiroinen har deltagit i datafestivalen Assembly gamedev som är en stor happening i dataspelskretsar.

Artikeln har uppdaterats med kommentar av skatteförvaltningen 9.11 kl. 11.58.