Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Karis kan få nya tillfälliga dagisavdelningar i Kila redan nästa år

Uppdaterad 10.11.2022 08:20.
Barn som sitter på golvet och leker med dinosauriefigurer.
Bildtext Det råder speciellt brist på platser för barn under tre år. Arkivbild som inte är från Raseborg.

Det är många barn i kö till småbarnspedagogiken i Karis. Därför föreslår bildningsnämnden att Raseborg öppnar ett nytt moduldaghem i Kila redan nästa år.

Staden planerar ett nytt stort daghem med plats för 170 barn i Kila, men det tar flera år innan ett nytt daghem kan stå klart.

– Vi har ett så pass stort behov och så pass många barn i kö att vi behöver något annat under tiden, säger bildningsnämndens ordförande Maj-Britt Malmén (SFP).

Tanken är att staden skulle hyra ett moduldaghem med tre avdelningar. Två av avdelningarna skulle tas i bruk nästa år.

Det kostar nästan en miljon euro att hyra ett moduldaghem i tre års tid. Tanken är att staden nästa år skulle öppna två avdelningar med plats för kring 24 barn under tre år på moduldaghemmet i Kila.

Utgifterna för personalkostnader och möbler beräknas vara 234 000 euro nästa år. Dessutom behövs pengar för städning, mat och it.

Staden har letat efter en befintlig lokal att hyra i Karis, men har inte lyckats hitta någon som skulle fungera. Det är så pass höga krav på dagislokaler och ombyggnadsarbeten är väldigt dyra.

Fulla daghem i Raseborg

Malmén konstaterar i alla fall att det är ett positivt problem att det finns många barn i Raseborg just nu. För några år sedan planerade staden att stänga bland annat Björkebo daghem i Ekenäs på grund av brist på barn. Nu är så gott som alla daghem i Raseborg fulla.

Speciellt i Karisområdet är köerna långa till en plats inom småbarnspedagogiken. Det också svårt att få en plats i Pojo eller i Svartå.

Frågan om pengar till ett moduldaghem i Karis i nästa års budget går nu vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige i Raseborg.

Texten preciserades 10.11 klockan 8.20 med informationen att staden skulle hyra ett moduldaghem med tre avdelningar och öppna två av dem nästa år.

Diskussion om artikeln