Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Veckan för drogförebyggande arbete uppmärksammas – årets tema är läkemedel

Två kvinnor ler mot kameran. I bakgrunden en röd betongtrappa och ett gult hus.
Bildtext Eva Asplund och Johanna Sundén arbetar vid Understödsföreningen för svenskspråking missbrukarvård.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Vid Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård i Malax ser man att det förekommer medicineringsförslag som kan trigga igång beroendesjukdomar hos tidigare drabbade.

Denna vecka, mellan den 7 och 13 november, är det veckan för drogförebyggande arbete i Finland. Veckan arrangeras årligen och årets tema är läkemedelsmissbruk.

Eva Asplund och Johanna Sundén arbetar vid Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård, USM i Malax. De säger att drogförebyggande arbete är aktuellt för dem alla veckor, men att det är en viktig vecka då budskapet sprids och evenemang ordnas.

Just kopplingen mellan läkemedel och missbruksproblematik är något som märks av vid USM, enligt Eva Asplund.

– Vi hör gång på gång att många börjat sin drogkarriär i medcinskåpet hemma. Det är ett väldigt svårt missbruk att göra sig av med, säger hon.

Enligt Asplund handlar läkemedelsberoede ofta om olika tabletter och då mer specifik bensodiazepiner och opiater. Vid USM ser man att det förekommer att läkare skriver ut sådana mediciner till personer som har eller haft olika beroendesjukdomar, vilket kan leda till att beroendet triggas igång.

– Även om en person har uppgett i sin journal att de inte ska få tillgång till opiater eller benzodiazipiner får de ändå ofta förslag på dessa mediciner. Om personen själv inte klarar av att säga nej, så kan det vara förödande och bryta också långa perioder av nykter- och drogfrihet, säger Johanna Sundén.

Johanna Sundén säger att man kan söka sig till öppenvården om man själv behöver hjälp med ett beroende. Det samma gäller om man märker att exempelvis en vän eller familjemedlem har problem med missbruk.

– Det är det som rekommenderas i första hand idag. Sedan om det inte räcker till så kanske inte öppenvårdens resurser är tillräckliga och då behövs annan insats. Man kan ringa och rådfråga kommunens socialbyrå, hälso- och sjukvården känner förhoppningsvis till vilka vägar man kan gå och så kan man höra av sig hit till oss, säger hon.

Veckan för drogförebyggande arbete uppmärksammas

7:48