Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Anmärkningsvärt många Snellman bland inkomsttopparna i Österbotten – och väldigt få kvinnor i täten

Från 2022
Uppdaterad 10.11.2022 13:12.
Fresh Servants salladsfabrik i Pedersöre.
Bildtext Flera av de Snellmans som dragit in mest kapitalinkomster kasserade in då salladstillverkaren Fresh Servant till en del köptes upp av investeringsbolaget Sponsor Capital.
Bild: Ismo Vähäsarja / Yle

Endast en kvinna finns med bland de tio österbottningar med högst kapitalinkomster ifjol. Däremot har hela fem personer på tio-i-topplistan efternamnet Snellman.

Idag på den stora skattedagen offentliggörs uppgifterna över vilka finländare som hade de högsta inkomsterna ifjol.

I Österbotten hör ägarfamiljen bakom kötthuset Snellman i Jakobstad till dem som tjänat så mycket att de finns med på topplistorna.

Det innebär ändå inte att miljoninkomsterna har direkt koppling till köttförädling, tvärtom. Även om en majoritet av de åtta personer med efternamnet Snellman som finns med på tjugo-i-topplistan ingår i ägarfamiljen, så handlar det om helt andra investeringar som burit frukt.

Flera av de Snellmans som dragit in mest kapitalinkomster ifjol har kasserat in sina inkomster då salladstillverkaren Fresh Servant till en del köptes upp av investeringsbolaget Sponsor Capital ifjol.

Sune Snellman är en av dem. Hans investering i Pedersöreföretaget Fresh Servant gav en kapitalinkomst på 4,5 miljoner ifjol då Sponsor Capital klev in.

- Det finns betydligt viktigare saker i livet än pengar, men det är bra att jag kan betala min skatt och förhoppningsvis kan de som använder de här skattepengarna göra det klokt så att de kommer till nytta för andra, säger Sune Snellman till Yle Pohjanmaa.

Få kvinnor i toppen

Det namn som toppar listan på högst totalinkomster är Kari Joki-Hollanti, vd och delägare på it-företaget Lemonsoft i Vasa. Förklaringen bakom att Joki-Hollanti förtjänat totalt nästan 11,5 miljoner euro ifjol är troligtvis att Lemonsoft börsnoterades ifjol.

Lemonsoftin toimitusjohtaja Kari Joki-Hollanti nojaa pöytään ja katsoo kameraan hymyillen.
Bildtext Lemonsofts vd Kari Joki-Hollanti drog in nästan 11,5 miljoner i fjol.
Bild: Lemonsoft Oyj.

Korsholmaren Sauli Saarnisto innehar andraplatsen på den österbottniska topplistan. Saarnisto är en av grundarna bakom glassföretaget Tre vänner, vilket ifjol gav honom kapitalinkomster på drygt 6,1 miljoner euro.

En bredare blick på topplistorna visar också att nio av de tio som tjänade allra mest i Österbotten är män. Tittar man på de 20 som tjänat mest ryms två kvinnor med. Ulrika Ahlbäck på företaget Rani Plast finns på sjunde plats i listan över störst kapitalinkomster ifjol, Åsa Sundström finns på plats 18.

Ulrika Ahlbäcks bror Mikael Ahlbäck har också stora inkomster som grundar sig i plastindustrin. Syskonen är bägge storägare i företaget i Terjärv och finns med på tio-i-topplistan.

Ari Rinta-Jouppi, bilhandlare, finns också med på listan med en kapitalinkomst på strax under fem miljoner.

Allt fler österbottningar har velat dölja sina beskattningsbara inkomster från att nå offentlighet. 71 personer i Österbotten har motsatt sig att deras uppgifter skulle lämnas ut till medierna, vilket är 21 fler än året innan.

År 2019 blev det i och med EU:s nya dataskyddslag möjligt för privatpersoner som tjänar mer än 100 000 euro att begära att deras skatteuppgifter inte lämnas ut.

Boliden betalade mest skatt

Listan över vilka företag i Österbotten som tjänade mest och betalade mest skatt för fjolåret toppas av metallindustribolaget Boliden Kokkola i Karleby. Boliden hade en beskattningsbar inkomst på närapå 50 miljoner euro 2021 och betalade 9,9 miljoner i skatt.

På andra plats kommer Herrfors i Jakobstad, som pungade ut med 6 miljoner i skatt. Nästan lika mycket i skatt betalade KWH-koncernen i Nykarleby, som är trea på listan.

Fyra och femma är OK Indrivning i Vasa och Rani Plast i Kronoby.

Diskussion om artikeln