Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Råttor i Tanzania tränas till att hitta människor i rasmassor

Tränade råttor kan kanske rädda människor ur rasmassor i framtiden - Spela upp på Arenan

Det belgiska icke-vinstbringande företaget Apopo har redan tidigare tränat råttor och hundar till att med hjälp av luktsinnet upptäcka både landminor och utbrott av tuberkulos.

Nu tänker sig organisationen att råttor tack vare sin ringa storlek skulle kunna vara till nytta då man letar efter och räddar människor efter jordbävningar.

Forskaren Donna Kean vid Apopo säger att råttor är bra på att ta sig fram i trånga utrymmen och att de jämfört med större djur kan komma närmare människor som är fast i rasmassorna.

Råttorna som används i studien är jättepåsråttor som kan väga upp till ett och ett halvt kilo.

De här råttorna kan dessutom leva i åtta till tio år i fångenskap. Det betyder att de kan arbeta under en lång tidsperiod efter träningen som pågår i upp till ett år.

Träningen med råttor inleddes 2021 i Morogoro i Tanzania. Apopo samarbetar med det lokala universitetet Sokoine University of Agriculture

Det är tänkt att råttorna då de är i tjänst kommer att bära små ryggsäckar som innehåller elektronik som underlättar räddningspersonalens arbete.

Bland annat en videokamera, tvåvägsradio och lokaliseringsutrustning ska finnas i varje ryggsäck. Det ska också finnas en mojäng med vilken råttan underrättar sin tränare om att den hittat en människa.

Källa: Reuters