Kristinestads gymnasium kan bli lösningen på arbetskraftsbristen: ”De unga vinner och Finland vinner”
Peter Vesterbacka planerar locka kring 15 000 utländska studerande till finländska gymnasier årligen.
I de finskspråkiga gymnasierna har projektet redan inletts, nu är det dags för svenskspråkiga.
I cirka två år har ett projekt pågått där företaget Finest future lär ut finska åt unga i andra länder. Efter att de studerat finska i ett halvt år flyttar de till Finland och börjar på ett gymnasium på finska.
Tanken med det här är att hålla små gymnasier i Finland levande samt att på ett längre perspektiv råda bot på arbetskraftbristen.
– Vi räknar med att mellan 85 och 100 procent av de unga som kommer till Finland blir här. Förra året kom det 15, i år 300 och nu har vi över tusen som håller på att lära sig finska, konstaterar Peter Vesterbacka.
– När man talar med de här unga så har de alla helt klart för sig att de kommer att bli kvar i Finland och fortsätter till universitetsstudier eller till arbetslivet.
Enligt Vesterbacka finns det kapacitet att ta in kring 15 000 utländska elever varje år.
– Den kapaciteten finns och är oanvänd. Annars kommer vi att se samma sak som på grundskolesidan, massor med skolor stängs.
– Det här är något som är väldigt viktigt att göra nu om vi vill klara oss och behålla den välfärd och den välfärdsstat som vi har byggt här i Finland
Kristinestads gymnasium kan bli första svenskspråkiga
I tisdags besökte Vesterbacka Kristinestad och träffade stadens ledning samt rektorn för Kristinestads gymnasium. Tanken är att där köra på med samma koncept, men på svenska.
– Det var tre elever här på årskurs ett i gymnasiet, så det skulle rymmas några till, konstaterar Vesterbacka.
– Det här är en win-win-situation, vi kan erbjuda fantastisk utbildning i Finland på två språk, och sedan har vi en enorm brist på talang och arbetskraft. Det är en grej vi försöker åtgärda här, de unga vinner och Finland vinner.
Rektorn Peter Grannas medger att årskullarna har varit små de senaste åren, men för gymnasiet skulle det här inte enbart handla om att få fler studerande.
– Vi vill satsa på att göra våra studerande medvetna om andra språk, andra kulturer och det som finns runtom oss i världen. Jag tror att vi via det här projektet hittar bra kontakter och kontaktnätverk runt om i hela världen.
Några siffror på hur många utländska elever Kristinestads gymnasium skulle kunna tänkas ta in har rektorn inte i det här läget.
– Gärna vill vi se hur många finländare vi har som söker hit först och av de egna från högstadiet. Sedan blir det aktuellt att se hur stor del vi kan ta. Det bör ju ändå bli en bra mix i grupperna och då behöver vi först veta hur många egna det är som kommer, säger Grannas.
Dessutom påpekar Grannas att allt detta ännu är i sin vagga. Tisdagens träff var den första mellan representanter från Finest future och stadens ledning. Men han ser gärna att samarbetet fortsätter.
– Vad jag har förstått så förhåller sig de som jag talat med i stadens ledning väldigt positiva till det här projektet. Min förhoppning är att vi från och med hösten 2023 har utländska studerande.
Boendet en utmaning
Stadsdirektören Mila Segervall anser att projektet låter väldigt intressant och hon ser positivt på det hela
– Det är klart att vi skulle få fler elever till våra gymnasier, vilket är välkommet. Vi har utrymme inom båda, framförallt kanske på svenska sidan. Det skulle ge oss möjlighet att få flera nya kulturer in i vårt samhällsliv. Förhoppningsvis också fler invånare och i förlängningen mer arbetskraft, för vi har en arbetskraftsbrist, säger Segervall.
Men hon ser också utmaningar, till exempel var man kunde hitta boende för de utländska eleverna.
– Bostadssituationen är aningen utmanande för tillfället, vi har mycket ukrainare och mycket vindkraftsbyggare. Men det är klart att de inte kommer i morgon de här studerandena, de kommer med lite sikt.
– Vi utreder med vårt bostadsbolag och på den öppna marknaden vad det finns för möjligheter och de kontakterna har redan påbörjats.
De utländska elevernas föräldrar står för kostnaderna för boende och levande i Finland, medan själva gymnasiestudierna är gratis, precis som det är för finska gymnasieelever.
Enligt Peter Vesterbacka behöver inte finländska skattebetalare vara oroliga.
– Det kostar lika mycket om läraren lär 3 eller 20 elever, säger Vesterbacka.
Varför vill då ungdomar lämna sitt hemland och flytta till ett främmande land långt från släkt och vänner?
Enligt Vesterbacka är de lyckligare här. Han nämner Muhabat från Uzbekistan som kom till Rantasalmi i södra Savolax förra året. I sitt hemland hade hon väldigt långa skoldagar, här i Finland har hon tid för annat.
– I Finland har hon korta dagar, så hon har börjat med skateboarding och spelar gitarr, skidar och skrinnar, går i skogen och plockar bär, berättar Vesterbacka.
– När man frågar henne och de andra som kommit hit så är svaret alltid att det här är det bästa någonsin och att de aldrig varit så här lyckliga tidigare.
Även Peter Grannas nämner hobbyer och fritidsintressen som en aspekt som måste tas i beaktande ifall också Kristinestad ska ta emot många utländska studerande.
– Det är unga människor som flyttar till ett nytt land som ska integreras. Här ser jag att även föreningarna och fritiden kommer att ha en viktig roll.