Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sämre posttjänster i Velkua om postkontoret stänger – trots namninsamlingar och skrivelser anses kundunderlaget vara för litet

I nuläget delar posten ut brev fyra dagar i veckan.
Bildtext I framtiden ska posten delas ut endast varannan vardag.
Bild: Martin Stevens/ AOP

De som bor i Velkua i Nådendals skärgård får troligtvis sköta större delen av sina postärenden i Nådendals centrum nästa år. Vid årskiftet planeras de lokala postkontoret i Velkua att stängas.

När det i juni informerades att postkontoret i Velkua ska stängas den 31 december, har invånarna i området bland annat genom namninsamlingar försökt påverka beslutet, men tillsvidare utan resultat.

Tiina Saaresranta, som bor på ön Velkuanmaa åker dagligen två färjor för att ta sig till fastlandet i Teersalo. Hon är mycket besviken över planerna.

– Följande postkontor finns i Nådendals centrum och för mig betyder det cirka en timmes bilresa. Vi har också många äldre personer i Velkua, som inte har någon bil, säger Saaresranta.

Postkontoret i Velkua har ungefär 160 kunder i månaden och ungefär sju kunder per dag. Nådendals stad har försökt förhandla om att postkontoret skulle ha öppet endast några dagar i veckan eller om det skulle vara möjligt att få en paketautomat till Velkua. Men enligt posten är den lösningen inte möjlig eftersom kundantalet och mängden paket är för liten. Den närmaste paketautomaten finns nu i Livonsaari cirka 6 kilometer bort.

Skärgårdslagen säger att alla har rätt till en grundnivå av service också i skärgården, trots långa avstånd och mindre befolkning.

― Tiina Saaresranta, bosatt på Velkuanmaa

Saaresranta är även besviken på att invånarna i området främst har kunnat läsa om planerna i media och att de inte fått någon direkt information från posten.

– Det som är lite tråkigt är att kunderna inte har involverats. De kunde kanske bättre ha kartlagt vilka möjligheter det finns att ha kvar postkontoret. De säger att det finns för lite kunder, men skärgårdslagen säger att alla har rätt till en grundnivå av service också i skärgården, trots långa avstånd och mindre befolkning, säger Saaresranta.

Stadsstyrelsen och skärgårdsnämnden i Nådendal har diskuterat frågan flera gånger, men tillsvidare inte kommit på någon lösning hur postverksamheten i Velkua kunde fortsätta.

Stadsstyrelsen diskuterade frågan igen på sitt möte den 7 november, men stadsstyrelsen valde att bordlägga ärendet, så än är saken inte helt klar.

Velkuan uusi koulu ilmakuva
Bildtext På ön Palva finns även den lokala byskolan.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Post delas också i fortsättningen ut i Palva och Velkuanmaa

Det har också förekommit felaktig information om att posten helt ska sluta dela ut post till öarna Velkuanmaa och Palva i Velkua, men den informationen stämmer inte säger Postens områdeschef Hannu Riihimäki.

Däremot har posten planer på att införa ett tursystem där posten delas ut endast varannan dag. Varannan vecka delas posten i ett område ut på måndag, onsdag och fredag och följande vecka på tisdag och torsdag. Den tidiga tidningsutdelningen kommer att fungera fem dagar i veckan som förut.

För Saaresrantas del betyder det här systemet ändå en försämring.

– Vi som bor på öarna får ingen tidig tidningsutdelning, utan dagstidningarna kommer med den vanliga postutdelningen på eftermiddagen. Det betyder att vi som är prenumeranter skulle få våra tidningar bara två gånger i veckan.

Tanken är att Postens nya turschema först ska tas i bruk i Åbo och senare på våren i Velkua. På sikt ska systemet även införas i Åboland.

Om posten börjar komma endast två till tre gånger i veckan känns det för Saaresrantas del inte vettigt att prenumerera på en dagstidning.

– Eftersom jag jobbar varje dag framför en dataskärm, så vill jag inte läsa nyheter på skärmen. Om jag får min tidning bara två gånger i veckan, så kommer jag inte att prenumerera på någon tidning längre, säger Saaresranta.

Diskussion om artikeln