Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten synar VM-grupperna: Här är fyra landslag som drabbats av samma sjuka – favoriterna Tyskland och Spanien har brister längst fram

Uppdaterad 17.11.2022 20:11.
Tyskland firar mål.
Bildtext Hur långt går Ilkay Gündogans Tyskland i VM?
Bild: MICAH CROOK/PPAUK/Shutterstock/All Over Press

Tyskland, Spanien, Japan och Costa Rica har en sak gemensamt: de ser tunna ut på centerpositionen. Det ska ändå bli tysk upprättelse – Bayern München-prägeln kan bära hela vägen.

Yle Sporten benar ut förutsättningarna för samtliga VM-landslag i de åtta olika grupperna och tippar vilka lag som går vidare. Här är grupp E.

Övriga grupper:

Grupp A | Grupp B | Grupp C | Grupp D | Grupp F | Grupp G | Grupp H

1) Tyskland

Världsrankning: 11:e.
Förbundskapten: Hansi Flick.
Vägen till VM: Tog direktplatsen som överlägsen etta i kvalgruppen.
Största mästerskapsmeriter: Fyra VM-guld (1954, 1974, 1990, 2014), fyra VM-silver (1966, 1982, 1986, 2002), fyra VM-brons (1934, 1970, 2006, 2010), tre EM-guld (1972, 1980, 1996).

VM-truppen:

Analys: Bayern Mü… förlåt, Tyskland, ska till VM för att upprätta hedern. VM i Ryssland var ett fiasko, EM förra året var lika smärtsamt – men nu har Tyskland återvänt till framgångsreceptet.

Hansi Flick vann allt som tränare i Bayern München, och nu ser det tyska landslaget ut som en kopia av storklubben. Många i startelvan spelar i Bayern och den offensiva spelstilen liknar det som gjorde Flicks Bayern till en Champions League-mästare.

Tyskland blev första VM-klara lag från Europa efter ett imponerande kval, men vann bara en av sex Nations League-matcher i år. Å andra sidan blev det en enda förlust (mot Ungern).

Centralt är Tyskland starkt, men det finns ingen given central anfallare. Men med offensiva krafter som Gnabry, Sané, Havertz, Müller och Musiala kan det bli några mål framåt ändå.

Tips: Minst semifinal är Tysklands eget mål. Ingen omöjlighet.

2) Spanien

Världsrankning: 7:e.
Förbundskapten: Luis Enrique.
Vägen till VM: Vann sin kvalgrupp före Sverige och tog direktplatsen till VM.
Största mästerskapsmeriter: Ett VM-guld (2010), tre EM-guld (1964, 2008, 2012).

VM-truppen:

Analys: Spanien är fångar i sitt eget spelsätt. De har haft över sextio procents bollinnehav i varje match i ett par år – ruskiga siffror för vilket fotbollslag som helst.

Att omvandla dominans till mål är däremot Spaniens akilleshäl. Efter EM förra året har Spanien spelat femton landskamper och lyckats göra fler än två mål i två av dem: hemma mot Georgien och Island.

Pedri ler i landslaget.
Bildtext Förra året utsågs Pedri till EM-slutspelets bästa unga spelare.
Bild: Xavier Bonilla/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Pedri (19 år) och Gavi (18 år) blir spindlarna i nätet. Två av fotbollens mest talangfulla spelare står ut i en trupp som osar klass utan att ha de allra största namnen.

Problemen är uppenbara. Backlinjen saknar en given ledare (Sergio Ramos petades) och anfallet saknar en målskytt. Álvaro Morata var utskrattad i EM, men han är fortfarande det realistiska förstavalet.

Tips: Ut i kvarten?

3) Japan

Världsrankning: 24:e.
Förbundskapten: Hajime Moriyasu.
Vägen till VM: Tvåa i kvalgruppen bakom Saudiarabien, tog en direktplats till VM.
Största mästerskapsmeriter: Fyra guld i asiatiska mästerskapen (1992, 2000, 2004, 2011), sex VM-slutspel (som bäst åttondelsfinal tre gånger).

VM-truppen:

Analys: Efter VM-åttondelen för fyra år sedan rensade nye tränaren Hajime Moriyasu ut stora delar av det äldre gardet. Bara fyra av tjugotre utespelare i den här VM-truppen är över trettio år – och många håller till i tyska, franska, engelska och portugisiska klubblag.

Japan är däremot drabbade av grupp E-sjukan. Även om man gräver djupt finns inget vettigt namn att rita in längst fram.

Tolv mål på tio kvalmatcher i en grupp med motstånd som Oman och Vietnam skvallrar om var skon klämmer. I en grupp med storlagen Tyskland och Spanien lär målchanserna dessutom vara lätträknade.

Tips: Kvitterar ut en seger mot Costa Rica, men åker hem efter gruppspelet.

4) Costa Rica

Världsrankning: 31:a.
Förbundskapten: Luis Fernando Suárez.
Vägen till VM: Sämre målskillnad än USA och missade direktplats från nord- och centralamerikanska kvalet. Till VM efter seger mot Nya Zeeland i den ena interkontinentala playoff-finalen.
Största mästerskapsmeriter: Tre guld i Cold Cup (1963, 1969, 1989), fem VM-slutspel (som bäst kvartsfinal 2014).

VM-truppen:

Analys: Sist in, först ut? Tja, åtminstone ska Costa Rica – som tog den allra sista VM-platsen och som är fyllt med spelare från den egna ligan (15 av 26 spelare) – inte ha något med avancemanget från gruppen att göra.

I och för sig var stommen i laget med då Costa Rica sensationellt skickade hem Italien och England från 2014-VM och själva gick till kvartsfinal, men det säger samtidigt något om att det finns en hel del spelare som är inne på upploppet i karriären.

Costa Rica tog sig till VM tack vare ett starkt försvarsspel, men PSG:s andremålvakt Keylor Navas lär få jobba om det här inte ska ta slut efter tre matcher.

Tips: Trubbiga framåt – mållösa och utslagna efter gruppspelet?

Diskussion om artikeln