Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten synar VM-grupperna: Här är kampen för att undvika Brasilien direkt i slutspelet – Portugals hantering av gnällspiken Ronaldo avgörande

Cristiano Ronaldo under en träning med landslaget.
Bildtext Cristiano Ronaldo gör sitt sista VM. Han startar det med frågetecken runt sig.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Cristiano Ronaldos utspel tätt inpå VM sätter ljuset på portugisens eftermäle. Han är på god väg att elda upp det – och frågan är hur Portugal påverkas. I gruppspelet finns inte tid för snedsteg.

Yle Sporten benar ut förutsättningarna för samtliga VM-landslag i de åtta olika grupperna och tippar vilka lag som går vidare. Här är grupp H.

Övriga grupper:

Grupp A | Grupp B | Grupp C | Grupp D | Grupp E | Grupp F | Grupp G

1) Uruguay

Världsrankning: 14:e.
Förbundskapten: Diego Alonso.
Vägen till VM: Trea i kvalgruppen i Sydamerika.
Största mästerskapsmeriter: Två VM-guld (1930, 1950), femton guld i Copa América (senast 2011).

VM-truppen:

Analys: Uruguay har tagit sig vidare från gruppen i tre raka VM, men har knappast samlat på sig de stora massorna av anhängare på vägen. Ett taktiskt, småfult och smart spelande Óscar Tábarez-lag har blivit en installation i VM-miljön.

Det blir ändring på den fronten i Qatar. Nu 75-årige Tábarez fick sparken mitt under VM-kvalet, men för att inte rubba alla cirklar är spelare som Luis Suarez, Edinson Cavani och Diego Godin fortfarande kvar. Det är sista VM-vändan för dem, och de har sällskap av en ny generation ledd av Federico Valverde, Rodrigo Bentancur och Darwin Nuñez.

Federico Valverde i Real Madrid.
Bildtext Real Madrid-mittfältaren Federico Valverde är en del i det nyare Uruguay.
Bild: Alvaro Medranda/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Snabbheten i backlinjen sätts på prov i VM, men räkna med att Uruguay gör precis allt för att vinna gruppen. Efter fyra raka förluster mot Argentina och Brasilien vill de undvika en åttondel mot brassarna.

Tips: Knapp favorit i gruppen.

2) Portugal

Världsrankning: 9:e.
Förbundskapten: Fernando Santos.
Vägen till VM: Missade direktplatsen efter förlust i sista kvalomgången mot Serbien. Slog Turkiet och Nordmakedonien i playoffmatcherna.
Största mästerskapsmeriter: Ett EM-guld (2016), ett EM-silver (2004), ett VM-brons (1966).

VM-truppen:

Analys: Óscar Tábarez är ratad i Uruguay, men den äldsta tränargenerationen är inte helt utrotad i grupp H. På bänken i Portugal sitter 68-åringen Fernando Santos kvar och EM-guldtränaren får kritik för att ha daterad taktik.

Snacka om att Santos dessutom har en skållhett potatis att hantera. Vad ska han göra med spelartruppens alfahanne, 37-årige gnällspiken Cristiano Ronaldo? Ingen har missat Ronaldos bittra utspel hos kompisen Piers Morgan – en intervju som understryker faktumet att portugisen inte kan acceptera sin nedförsbacke som spelare.

Är Ronaldo en startspelare i Portugal? Han är begränsad, men konkurrensen på topp är inte knivskarp. Ronaldo har gjort 117 landslagsmål i karriären, Portugals 25 övriga VM-spelare står på 75 mål sammanlagt.

Hanteringen av Ronaldo är nyckeln. Portugals VM-lag har en hög potential.

Tips: Slås ut tidigt i slutspelet.

3) Ghana

Världsrankning: 61:a.
Förbundskapten: Otto Addo.
Vägen till VM: Med ett nödrop vidare till playoff med fler gjorda mål än Sydafrika. Klart för VM efter fler gjorda bortamål i playoffmötet med Nigeria.
Största mästerskapsmeriter: Fyra guld i afrikanska mästerskapen (senast 1982), tre VM-slutspel (som bäst kvartsfinal 2010).

VM-truppen:

Analys: Ghana rörde botten när de stod för en urusel insats i afrikanska mästerskapen för ett knappt år sedan och åkte på stryk mot den lilla östaten Komorerna.

Det blev tränarbyte, och nuvarande förbundskaptenen Otto Addo jobbar på halvtid med Ghana vid sidan om arbetet som talangscout i Borussia Dortmund. Han löste en VM-plats – och utlöste samtidigt orimliga förhoppningar på hemmaplan.

Afrikanska pampar verkar ha en tendens att vara hoppfulla. Kamerun tror på VM-guld och i Ghana litar landets idrottsminister på att det blir VM-final. Sett till motstånd, resultat och spelare finns det inte på kartan.

Ghana har, i likhet med andra afrikanska länder, lockat till sig spelare med dubbla pass. Tariq Lamptey (Brighton) och Iñaki Williams (Athletic Bilbao) är två färska exempel, men det lär inte hjälpa. Kan brotta ner Sydkorea och ta med sig en seger.

Tips: VM:s sämst rankade landslag – och de går inte till slutspel.

4) Sydkorea

Världsrankning: 28:e.
Förbundskapten: Paulo Bento.
Vägen till VM: Till slutspelet som tvåa i kvalgruppen bakom Iran.
Största mästerskapsmeriter: Två guld i asiatiska mästerskapen (1956, 1960), två silver i asiatiska mästerskapen (senast 2015), tio VM-slutspel (som bäst semifinal 2002).

VM-truppen:

Analys: Det finns flera länder som har dragit efter andan de senaste veckorna när landslagets stora stjärnan fått skadekänning. Huvudsmällen som Son Heung-Min åkte på i Tottenhams match mot Marseille skakade om hela Sydkorea.

Son är den sydkoreanska fotbollens hjälte och om landslaget ska mäkta med en skräll i VM måste han vara hundra. En nästan lika viktig roll har Napolis mittback Kim Min-Jae i backlinjen.

Son Heung-min tränar inför VM.
Bildtext Son har tränat med ansiktsskydd i Qatar.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Paulo Bento är en unik förbundskapten i Sydkorea. Han har fått arbetsro i fyra år – en hel evighet i ett land där portugisen är landslagets 30:e tränare sedan 1990.

Bento har predikat om ett mer kontrollerat, långsammare anfallsspel. Sett till kritiken som han har mötts av i Sydkorea för de här tankarna är det rätt sannolikt att man letar efter den 31:a tränaren sedan 1990 efter VM.

Tips: Hem efter gruppspelet.

Diskussion om artikeln