Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mataffär i Esbo, ledlampstillverkare och försäkringsbolag – de här företagen betalade mest samfundsskatt i Östnyland

Personer går förbi kassan i en mataffär.
Bildtext Lovisas största samfundsskattebetalare är Citymarketen i köpcentret Iso Omena i Esbo. Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

2021 betalade finländska företag och samfund mer i samfundsskatt än på 20 år. I Östnyland är det bara i Sibbo som samfundsskatteintäkterna ökat riktigt rejält.

Samfundsskatten betalas av företag, föreningar och andra samfund. Det företag som gör den största vinsten betalar också mest i samfundsskatt.

Av samfundsskatten som ett företag betalar går ungefär 70 procent till staten och 30 procent till företagets hemkommun.

Rekordår för Lival i Sibbo

För Sibboföretagen var 2021 ett rejält mycket bättre år än 2020, åtminstone om man tittar på de fem största skattebetalarna. 2020 betalade de fem mest vinstbringande företagen 5,6 miljoner euro i samfundsskatt. 2021 betalade de fem mest vinstbringande företagen hela 22,7 miljoner euro i samfundsskatt.

För Sibbos del finns samma företag i topp 3:an som i fjol, men i lite olika ordning. K. Hartwall Oy Ab har gjort ungefär två miljoner mindre vinst 2021 jämfört med 2020 och faller därmed från en andra till en tredje plats. K. Hartwall betalar lite över en miljon euro i samfundsskatt för sin vinst på ungefär 5,3 miljoner euro 2021.

Samtidigt har Oy Ingman Finance Ab nästan fördubblat sin vinst från cirka 7,3 miljoner euro 2020 till 13,7 miljoner euro 2021. Ingman Finance betalar näst mest samfundsskatt av Sibboföretagen, sammanlagt över 2,6 miljoner euro.

Ledlampstillverkaren Lival brukar visserligen ligga i topp när det kommer till att jämföra samfundsskattebetalarna, men nu har företaget dragit i väg ordentligt. Efter ett sämre år 2020 med en vinst på 7,8 miljoner gjorde företaget i fjol en vinst på hela 86,2 miljoner euro. Det innebär att företaget betalar sammanlagt 17,2 miljoner euro i samfundsskatt.

Bland de tio företagen som betalar mest samfundsskatt i Sibbo hittar vi bland annat flera investeringsföretag men också traileruthyrningsföretaget PNO Finland Oy och klädtillverkaren Halti Oy, som båda förbättrat sina resultat från året innan.

Sköldvikjättarna ger rum för andra företag

I Borgå ser trenden lite annorlunda ut, där har skatteintäkterna minskat. De fem mest vinstbringande företagen i Borgå 2020 betalade sammanlagt nästan 15,6 miljoner euro i samfundsskatt. De fem mest vinstbringande företagen 2021 betalade bara 4,7 miljoner euro i samfundsskatt.

Fjolårets lista över skattebetalarna 2020 toppades av fastighetsföretaget Mivi Capital och Borgå Energi. Sammanlagt gjorde de en vinst på över 47 miljoner euro och betalade nästan 10 miljoner euro i skatt. 2021 gjorde bolagen bara lite på 2 miljoner euro i vinst vardera. Det blir ungefär 800 000 euro i skatt.

Det Borgåföretaget som gav mest klirr i kassan 2021 är försäkringsbolaget LokalTapiolas regionalbolag LokalTapiola Nyland. Företaget nästan fördubblade sin vinst från i fjol till 8,5 miljoner euro och betalade 1,7 miljoner euro i skatt.

Industrierna i Sköldvik brukar toppa listan över skattebetalare, men i år finns varken Neste eller Borealis med i topp 3:an. Däremot har ett nytt namn, INEOS Composites Finland, tagit andra plats. Av vinsten på 6,6 miljoner euro betalade företaget 1,3 miljoner euro i skatt.

INEOS Composites Finlands fabriker ligger granne med plasttillverkaren Borealis på industriområdet i Sköldvik. Ineos tillverkar polyesterharts för plastkompositer som i sin tur används till exempel i båt- och biltillverkning.

Flera bilar på rad utanför bilaffär.
Bildtext Plasten som Ineos tillverkar kan användas bland annat för att bygga bilar. Arkivbild.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Den tredje största samfundsskattebetalaren i Borgå är Östnylands Andelsbank, även om resultatet är lite sämre än året innan. Östnylands Andelsbank gjorde en vinst på 3,2 miljoner euro vilket ger samfundsskattepengar på 650 000 euro.

Fjärde mest skattepengar, över en halv miljon euro, betalar företaget Mahro Oy av sin vinst på 2,8 miljoner euro. Företaget ligger nära Sköldvik och gör olika sorters underhållsarbeten inom industrin.

Oljebolaget Neste och plasttillverkaren Borealis är de största aktörerna på Sköldvik industriområde i Borgå. Ännu 2017 och 2018 var Borealis Technology, Borealis Polymers och Neste Engineering Solutions de utan tvekan största samfundsskattebetalarna. Sedan dess har de fallit lägre och lägre ner på listan.

Gråa facklor och pipor och orange byggnader utomhus på Borealis område. Klarblå himmel.
Bildtext Industrierna i Sköldvik brukar stå för en stor del av samfundsskatteintäkterna i Borgå. På bilden syns en del av plasttillverkaren Borealis byggnader. Arkivbild.
Bild: Yle/Lone Widestam

I fjol låg Borealis Polymers trea med en vinst 2020 på hela 18,6 miljoner euro vilket blev 3,7 miljoner euro i skattepengar. 2021 gjorde Borealis Polymers en vinst på lite under 2,3 miljoner euro och betalade lite på 460 000 euro i skatt. Därmed är företaget den femte största samfundsskattebetalaren i Borgå. Ännu sämre har det gått för Borealis Technology som inte alls finns med bland de hundra största samfundsskattebetalarna.

Neste Engineering Solutions, som 2020 gjorde en vinst på nästan fem miljoner euro, ligger nu på plats 70 efter att ha gjort lite över 300 000 euro i vinst 2021 och betalat lite under 65 000 euro i samhällsskatt. Neste meddelade i april att Neste Engineering Solutions går samman med moderbolaget Neste. Neste-koncernens företag Neste Renewable fuels och Neste har sina huvudkontor i Esbo så de syns inte bland samfundsskattebetalarna i Borgå.

Mataffär i Esbo håvar in pengar för Lovisa

I Lovisa syns inga stora hopp gällande summorna, men däremot är det lite andra företag än i fjol som ligger i topp. De fem mest vinstbringande företagen i Lovisa betalade sammanlagt omkring 2,2 miljoner euro både 2020 och 2021.

Det låter lite lustigt, men företaget som gjort mest vinst för Lovisas del 2021 är K-Citymarketaffären i köpcentret Iso Omena i Esbo. Officiellt heter företaget Pokela Oy Iso Omena.

Köpmannen och vd:n Toni Pokela är ursprungligen hemma från Lovisa och har fortfarande sommarställe där. Han berättar att han bestämde sig för att byta Lovisa till företagets hemort för ett par tre år sedan i samband med att han byggde en hall i Lovisa. Pokela fick pris av företagarföreningen i Lovisa 2020.

– Lovisa är en dynamisk, liten ort. Allt gick bra med staden när vi förhandlade om tomten och byggandet. Som sagt är jag själv från Lovisa, så jag har gärna mitt företag där, säger Pokela.

Pokela äger en tomt och har som sagt byggt en hallbyggnad i Lovisa. Han har något slags företagsplaner på gång men vill inte avslöja mer än att det inte blir matbutik. Just nu används hallen som förråd.

Resten av företagen som toppar skattelistan i Lovisa är bekanta namn från tidigare år.

RIB-båtar hos Boomeranger boats i Lovisa
Bildtext Boomeranger Boats tillverkar lätta båtar för tuffa förhållanden. Företaget har tidigare sålt till bland annat Indien och Förenade Arabemiraten. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Härus

På andra och tredje plats finns maskintillverkaren Mecanil och Forsby Gård som båda gjort lite på två miljoner euro i vinst. I skattepengar blir det lite på 400 000 euro per företag.

Fjolårets etta, kosmetiktillverkaren Teampac, ligger nu på femte plats med sin vinst på 1,2 miljoner euro vilket blir 255 000 euro i skatt. Fjolårets tvåa, värmeelementstillverkaren Loval, ligger fjärde i år med en vinst på 1,8 miljoner euro vilket blir ungefär 360 000 euro i skatt.

En intressant förändring är att båttillverkaren Boomeranger Boats, som i fjol betalade tredje mest samfundsskatt i Lovisa, nu ligger på 35:e plats. I fjol gjorde företaget en vinst på över 2 miljoner euro, i år blev det lite över 200 000 euro i vinst och 43 000 euro i skatt.

Möbler, banktjänster och tjänster för pappersindustrin

I Lappträsk fortsätter möbel- och inredningsföretaget Carlo Casagrande & Co som den största samfundsskattebetalaren i år också. CC & Co betalade lite över 280 000 i skatt på vinsten som var 1,4 miljoner euro, snäppet bättre än i fjol.

På andra plats hittar vi fortfarande bilverkstaden och reservdelsaffären Lapinjärven Huoltopiste. De har också förbättrat sin vinst från nästan en halv miljon till lite över en halv miljon. I samfundsskatt blev det 100 000 euro 2021.

Andra stora samfundsskattebetalare är fastighetsbolagen CC-Invest och Kohtaniemi. De fem största samfundsskattebetalarna i Lappträsk betalade nästan 690 000 euro 2021 och 660 000 euro 2020.

I Mörskom betalade de fem mest vinstbringande företagen nästan 630 000 euro i samfundsskatt 2021. Året innan betalade de fem mest vinstbringande företagen nästan 450 000 euro i samfundsskatt. Företaget som betalade mest är fortsättningsvis Mörskom Sparbank.

Också i Pyttis fortsätter samma företag som den största skattebetalaren. Det är Konvertia Group som verkar inom pappersindustrin. 2021 gjorde de en vinst på nästan 1,5 miljoner euro vilket är nästan en miljon euro mindre än året innan. 2021 betalade företaget lite på 300 000 euro i samfundsskatt. Sammanlagt betalade de fem mest vinstbringande Pyttisföretagen nästan 690 000 euro i samfundsskatter. Året innan betalade de fem mest vinstbringande företagen lite över en miljon euro i skatt.

Här kan du se vilka företag som betalat mest samfundsskatt i varje kommun 2021.

Diskussion om artikeln