Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Jämn ström till förhandsröstningen i Sibbo: ”Här har det varit riktigt livat”

En kvinna och en man sitter bakom ett bord och kontrollerar förhandsröster. I förgrunden syns en kvinna som nyss förhandsröstat.
Bildtext Camilla Ekholm och Mikael Grönroos från Sibbo svenska församling fick inte långtråkigt under förhandsröstningen i matbutiken i Nickby.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Det blev stundvis kö till valbåsen när Sibboborna erbjöds möjligheten att förhandsrösta i församlingsvalet i en matbutik i Nickby. Kyrkoherden hoppas att valet aktiverar fler än för fyra år sedan.

En del Sibbobor passade på och förhandsröstade i församlingsvalet när de besökte matbutiken på tisdagen. Att ordna förhandsröstning i en matbutik, där folk rör sig naturligt, är guld värt för församlingen.

– Här har det varit riktigt livat. Det var några som väntade på att vi skulle börja och sedan har det varit en strid ström med lite pauser emellan, berättar kyrkoherde Camilla Ekholm.

En man som sitter bakom ett bord hjälper en kvinna som nyss förhandsröstat.
Bildtext Förhandsröstningen pågår till den 12 november. I Sibbo kan man rösta bland annat i matbutiker.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Mats Sund var en av dem som tog sig en tur till valbåset. Han tyckte det var enkelt att välja kandidat, han väljer oftast någon som är bekant från tidigare.

– Man har möjlighet att påverka vissa saker och det tycker jag är bra, säger han.

Christel Liljeström upplever att kyrkan har en stor påverkan på samhället och därför ville hon använda sin röst.

Själva valet av kandidat blev lite svårare än hon trodde det skulle vara. Hon har gjort valtest och läst på om kandidaterna och märkt att nyanserna mellan kandidaterna är ganska små.

En kvinna står i en matbutik och tittar på något som får henne att le.
Bildtext Christel Liljeström tänker uppmana folk i sin närhet att rösta i församlingsvalet.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Sist och slutligen var det hennes egna preferenser som avgjorde vem som lotten föll på den här gången.

– Den ska godkänna vigsel av samkönade par. Och jag vill gärna se att kyrkan har en varierande kost, att man inte förbjuder kött eller annat. Och jag ville den här gången välja en kvinna, berättar Liljeström om sitt val.

Martin Ylöstalo har inte röstat i alla församlingsval, men nog de flesta. Han tycker det är en medborgerlig plikt.

Han tyckte det var enkelt att hitta rätt kandidat. Också han brukar välja någon som han känner sedan tidigare.

Stundvis kö till förhandsröstningen i församlingsvalet i Sibbo

5:29

”Församlingen borde lyfta sin egen svans”

Den allra största delen av församlingsmedlemmarna använder inte sin rösträtt. För fyra år sedan röstade bara 14,4 procent i församlingsvalet i Finland.

Ett annat bevis på att församlingsvalet har svårt att väcka folks intresse är att kandidatrekryteringen har gått trögt. På vissa håll ordnas inga val alls, eftersom antalet kandidater inte är tillräckligt stort.

Ett röstningsbås i en matbutik där det står "förhandsröstning". I förgrunden syns en person som går förbi.
Bildtext Att rösta i församlingsvalet intresserar inte de flesta. Många går förbi valbåsen.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Mats Sund funderar om det kunde hjälpa att öka marknadsföringen inför valet. Församlingen skulle också kunna göra sig mera synlig, säger han.

Christel Liljeström är inne på samma linje. Hon tycker församlingen borde lyfta sin egen svans mera och visa hur mycket gott den gör.

– Vi kommer att tänka på församlingen bara när det är kris och det är bra att församlingen hjälper då men kyrkan är med i så mycket annat, säger hon.

Hoppas på 16 procent

I Borgå var den första dagen för förhandsröstningen lugnare än i valet för fyra år sedan. I Sibbo har man inte några siffror, men informationssekreterare Mikael Grönroos har en känsla av att förhandsröstningen börjat ungefär som sist.

Camilla Ekholm tror att deltagandet i Sibbo kommer bli ungefär som för fyra år sedan, men hon hoppas förstås på lite mera aktivitet.

– Min förhoppning är att vi landar på 16 procent, säger hon.

Förhandsröstningen inleddes i tisdags och håller på till lördagen den 12 november. Valdagen är lördagen den 20 november.

Diskussion om artikeln