Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoön uppmärksammar den drogförebyggande veckan lite extra – byggde rymningsspel för elever och föräldrar

Uppdaterad 10.11.2022 13:23.

För att fånga ungdomarnas uppmärksamhet kan det ibland krävas det där lilla extra. Så resonerade man inom Kimitoöns kommun då man kläckte idén om ett rymningsspel med drogförebyggande tema.

– Vi ville på något sätt modernisera hur vi genomför det drogförebyggande arbetet för att bättre kunna nå ungdomarna och ville föra kunskapen vidare på ett annorlunda sätt, säger Johanna Blomqvist som är skolkurator vid Kimitoöns kommun. Vi är ett mångprofessionellt team som jobbat en längre tid med att bygga upp och idéa fram tanken om ett rymningsspel eller så kallat escape room för ungdomarna.

Det är inte första gången som Kimitoöns kommun har skapat något liknande men det är första gången det kretsar kring en berättelse. Den här gången blev det en berättelse med verklighetsförankring och som har ett gott slut.

Ung kvinna tittar in i kameran.
Bildtext Skolkurator Johanna Blomqvist har lagt ner mycket tid på att skapa spelet tillsammans med sina kollegor.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Vi valde att göra så den här gången men många med erfarenhet av missbruk vet att det också kan gå sämre, säger skolkuratorn Ulla Väärä vid Kimitoöns kommun. Vi ville nu trots det lyfta fram att man trots drogmissbruk kan gå vidare i livet.

Rusmedelsanvändningen i kommunen har minskat

Institutet för hälsa och välfärd gör regelbundet undersökningar kring rusmedelsanvändningen och de senaste siffrorna visar att användningen i Kimitoöns kommun har minskat.

– Det ska vi vara nöjda över och dessutom har antalet helt nyktra ungdomar ökat i kommunen, säger Väärä. Det är fortfarande viktigt att vi arbetar med de här frågorna och vi hoppas att det här kan vara ett sätt att göra det.

Äldre rund kvinna i glasögon.
Bildtext Skolkurator Ulla Väärä hoppas att eleverna ska minnas det de får uppleva i flyktrumsspelet.
Bild: Jesper Alm / Yle

Väärä säger att kommunen jobbar med det drogförebyggande arbetet på många sätt och som i andra kommuner finns det ett program för hur elever och föräldrar kan delta och få information om droganvändning och rusmedel.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att man ger mångsidig information för våra elever har också önskat fakta om olika saker, säger Väärä. Det finns en drogförebyggande plan men det att ungdomarna genom en sådan här satsning kan ta del av en berättelse och erfarenheter ser vi också som en klar fördel.

Ungdomarna som deltog såg ut att trivas

Det flyktrumsspel man nu byggt upp används av hela kommunens högstadieelever den här veckan. Kvällstid har studerande vid Axell Brusaby samt ortens gymnasier haft möjlighet att stifta bekantskap med satsningen. Dessutom har föräldrarna en chans att besöka rummet på torsdagskvällen den 10 november.

Gåtor som ungdomar löser.
Bildtext För att lösa gåtorna krävdes härledningsförmåga och god hörsel.
Bild: Jesper Alm / Yle

De elever Yle Åboland träffar vill förbli anonyma men anser att upplevelsen var bra och lärorik.

– Det var bra och intressant att höra en berättelse samtidigt som vi löste gåtorna för att ta oss igenom banan.

Har ni lärt er något då?

– Visst har vi det. Droger finns det nog att få i Kimitoön också men idag fick vi lära oss att inte droga ner oss.

Väärä hoppas och tror att eleverna nog minns det de fick uppleva i och med rummet. Mycket handlar det förstås om att lösa gåtor men eftersom de stöds av en berättelse fungerar det pedagogiskt och konstruktivt.

En bröllopsring har hittats i en påse.
Bildtext Eleverna fick följa de tips som fanns för att klura ut hur man kom vidare i spelet.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Jag tror nog att åtminstone något av det vi lär ut fastnar, säger Väärä. Dessutom hoppas jag att man talar om saker och ting med sina vänner och kanske föräldrar.

Kimitoelever fick testa på rymningsrum

5:01

Diskussion om artikeln