Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen i bråk om sametingslagen – Finlands samiungdomar om Centern: ”Antisamisk rasism”

Uppdaterad 10.11.2022 17:48.
Statsminister Marin överraskad av Saarikkos kritik - Spela upp på Arenan

Regeringen har länge diskuterat om en ny sametingslag. Flera tidigare regeringar har inte lyckats komma överens om lagen, men enligt uppgifter till Yle kan lagförslaget den här gången gå ända till riksdagen för omröstning.

Sametingslagen har stötts och blötts i tre olika regeringar. Den nuvarande regeringen såg ut att lämna den oförändrad, framförallt eftersom Centern har motsatt sig den. Så sent som för två veckor sedan verkade det som om lagen inte kan gå vidare från regeringen till riksdagen.

Nu är lagförslaget ändå på väg till riksdagen, även om det finns tydlig oenighet inom regeringen om förslaget.

I dag var det tänkta att regeringen skulle diskutera – och godkänna – förslaget, men det bordlades det på begäran av Centerns Antti Kurvinen. Statsminister Sanna Marin uppges vara fast besluten att låta regeringen diskutera lagen snart igen, för att kunna godkänna den och föra den vidare till riksdagen redan nästa vecka.

Utöver Centern har också lappländska riksdagsledamöter från andra partier motsatt sig förslaget. Enligt uppgifter till Yle ska Centerns ledamöter få fria händer att rösta hur de vill när ärendet kommer till riksdagen. Regeringen kommer att behöva stöd av oppositionsledamöter om lagen ska kunna godkännas.

Centerns ordförande Annika Saarikko kritiserar statsminister Sanna Marin (SDP) i hårda ordalag på Twitter. Saarikko tycker att Marin bryter mot spelreglerna genom att låta regeringen behandla ett ärende där det sedan tidigare råder oenighet. När regeringen väl har godkänt lagförslaget och det går vidare till riksdagen, så som statsminister Marin önskar, så kommer inte alla regeringspartier att kunna rösta för det.

Petra Laiti: Centern ger ansikte åt antisamisk rasism

Saarikkos uttalande får skarp kritik av Petra Laiti, ordförande för Finlands samiungdomar, som säger att hon blev chockerad av Saarikkos kommentarer. Nu har ministern och hennes parti Centern gett ett ansikte åt antisamisk rasism i Finland, tycker Laiti.

Överlag anser Laiti att den nuvarande lagen är föråldrad och en uppdatering är mycket viktig. Hon är lite skeptisk till att lagförslaget ska kunna framskrida i önskad takt.

Petra Laiti.
Bildtext Petra Laiti gillar inte Saarikkos utspel. Hon vill hellre att statsminister Marin ser till att sametingslagen uppdateras.
Bild: Kirsti Länsman / Yle

– Det jag hoppas på är att Finland ska stå för mänskliga rättigheter och att Marin ska stå rakryggad bakom förslaget till sametingslag. Men jag skulle inte precis underskatta hur långt Centern är villigt att gå för att motarbeta samernas rättigheter, säger Laiti.

Marin: ”Jag är mycket överraskad över minister Saarikkos tweet”

Statsminister Marin svarade på Saarikkos kritik under en pressträff bara några minuter efter att Saarikko hade lagt ut sin tweet.

– Jag är mycket överraskad över minister Saarikkos tweet. Vi har så sent som igår diskuterat om det här (lagförslaget) och vi har tillsammans kommit överens om att det tas upp i regeringen. Centerns ministrar har möjlighet att rösta emot förslaget, Centerns riksdagsgrupp får naturligtvis göra som de vill, men jag hoppas att vi ska få en majoritet av riksdagen bakom lagförslaget trots att regeringen är oenig, sa statsminister Marin under en pressträff.

Efter det påpekade hon än en gång hur överraskad hon är över Saarikkos tweet och hur den motsäger det som Marin och Saarikko har kommit överens om.

Marin berättar att det har funnits flera kompromissförslag, men Centern har inte varit villig att gå med på dem. Statsministern försäkrar ändå att lagförslaget kommer att skickas vidare till riksdagen senast nästa vecka.

Annika Saarikko.
Bildtext Annika Saarikko, finansminister och Centerns partiledare.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Under pressträffen får statsminister Marin också en fråga om den kritik som lagförslaget har fått. Enligt flera medlemmar i sametinget kränker lagförslaget de mänskliga rättigheterna för många samer, medan de som gynnas är särskilt de som är i ledande ställning i det nuvarande sametinget. Marin väljer att inte svara på kritiken.

– Lagen har förberetts i samarbete med sametinget, medan Justitieministeriet svarar för lagberedningen. Justitieminister Henriksson kan säkert kommentera lagberedningen, de svar som kom in under remissrundan och den här helheten. Jag tror hon är på plats i riksdagen och kan kommentera saken i dag, konstaterar Marin.

Anna-Maja Henriksson kommenterade inte lagens innehåll inför pressen, men sade att det är väldigt unikt om Centern går emot resten av regeringen.

FN har kritiserat Finland för att kränka samernas rättigheter

Lagen har alltså varit uppe till diskussion redan i tidigare regeringar, och Marin konstaterar att det handlar om en lagändring som måste göras förr eller senare. Om den inte blir av nu, så kommer den upp igen i kommande regeringar.

Senare under pressträffen återkommer Marin självmant till minister Saarikkos tweet. Ledarna för regeringspartierna samlades i dag, och Marin fick frågan om det finns en möjlighet att de ännu förhandlar om sametingslagen.

– Jag tror inte det blir någon mera förhandling i det läget, men jag önskar i varje fall en förklaring av minister Saarikko om den tweet hon nyss publicerade, säger Marin.

Sanna Marin.
Bildtext Sanna Marin, statsminister och SDP:s partiledare.
Bild: Sakari Piippo / Yle

I sametingslagen står det skrivet bland annat vilka personer som får ställa upp i val till sametinget och vilka som får rösta i valet. Det här är en av detaljerna som partierna inte har lyckats enas om. Det finns också olika uppfattningar om hur mycket den föreslagna lagen skulle påverka kommunerna i nordligaste Lappland.

Saarikko: Vi har stöd för vår linje

Centerns partiordförande Annika Saarikko sade senare i riksdagen på torsdag eftermiddag att hon är beredd att fortsätta diskutera sametingslagen med statsminister Marin.

– Innehållet i lagförslaget måste ändras, det finns stöd i samhället också för den samedefinition som Centern företräder, sade Saarikko.

FN har kritiserat Finland för att den nuvarande lagen kränker samernas rättigheter. Det tros vara en av orsakerna till att regeringen har press på sig att få igenom en ny lag.

Artikeln uppdaterad klockan 16.12: Avsnittet med Petra Laiti lades till. Artikeln uppdaterad klockan 16:52 med nya kommentarer av Annika Saarikko.