Ålänningarna odlar mer mat än du kanske tror – här är tre bra saker att veta om inhemsk lök, frukt och fisk
Åland har en speciell ställning inom finländsk matproduktion. Ålands geografiska läge med ett milt skärgårdsklimat gör att vissa råvaror klarar sig bra där.
1. Åland är Finlands fruktträdgård
Biter du i ett inhemskt äpple är sannolikheten stor att du smakar på en bit av Åland. Över 70 % av alla inhemska äpplen odlas på ön. En sval vår och en lång och mild höst ger stora skördar. De tidigaste sorterna skördas i augusti och så pågår skörden till oktober. Varje år odlas cirka 100 miljoner äpplen på Åland och alla plockas för hand.
De största gårdarna kan ha långt över 100 000 äppelträd. Under de senaste åren har man också satsat på päronodling i större skala. Åland står för hela 85 % av den totala päronproduktionen i Finland.
2. Åland lämpar sig för fiskodling
Nästan 50 % av all fiskodling i Finland finns på Åland. I huvudsak är det regnbågsforell man odlar men också sik, även om siken är en mer krävande fisk att odla. Fiskodlingarna hittas på Föglö, Brändö och Eckerö. Utsläppen från fiskodlingarna har minskat med cirka 70 % sedan 1990-talet. Idag är den odlade inhemska regnbågsforellen grönlistad av WWF. Har du möjlighet är det alltså bättre att välja inhemsk regnbågsforell än norsk lax.
3. Åländsk lök går på export
Det finns cirka 30 gårdar på Åland som odlar lök. De står också för omkring 30 % av den totala lökproduktionen i Finland. En orsak till att man odlar så mycket lök är att man redan tidigt började specialisera sig. På 1950-talet kom en stor del av löken från Åland. Löken vill ha vatten ofta, men ganska lite åt gången och trivs bäst på släta sandmarker, som det finns gott om på Åland.
Vill du veta mera om åländsk mat? I programmet Närmat på Åland kan du följa med Michael Björklund och Matias Jungars matresa som gjordes i augusti. En timme åländsk sommar, mat och feelgood gör gott.
