Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Europas stora sug efter LNG-terminaler och naturgas hotar klimatmålen, säger ny rapport på FN:s klimatmöte

Inkoon satama-alueelle rakennetaan Gasgridin johdolla nesteytettyä maakaasua sisältävän kelluvan LNG-terminaalilaivan satamarakenteita.
Bildtext Också Finland bygger ut LNG-terminaler för att importera naturgas från andra länder än Ryssland.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

– Genomförs alla de här naturgasprojekten går målet på 1,5 grader inte att nå, säger Mia Moisio från forskargruppen Climate Action Tracker.

Europa bygger LNG-terminaler och söker nya leverantörer för att ersätta naturgasen från Ryssland. Men det enorma suget efter naturgas är ett problem för klimatmålen.

– Vår analys visar tydligt att om alla de här projekten genomförs går målet på 1,5 grader inte längre att nå, säger Mia Moisio från Climate action tracker, en forskargrupp som regelbundet kartlägger världens utsläppsminskningar.

Vi ser en enorm naturgasboom samtidigt som det skulle finnas andra mer hållbara lösningar att investera i

Mia Moisio, Climate Action Tracker

LNG-suget just nu är till och med större än före Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

– Om vi ser på hela Europas importkapacitet som det nu förhandlas om så täcker den till och med mer än det som tidigare importerades från Ryssland, säger Moisio.

– Vi ser en verkligt enorm naturgasboom samtidigt som det skulle finnas andra mer hållbara lösningar att investera i.

Vi går mot uppvärmning på 2,7 grader

Forskargruppen Climate Action Tracker som Mia Moisio jobbar med följer inte bara med ländernas utsläppsutveckling utan gör också prognoser för vad ländernas klimatarbete kommer att leda till.

Den färska rapport som publicerats på FN:s klimatmöte i Sharm el-Sheikh under torsdagen visar att det finns mycket arbete kvar att göra. De klimatmål världen ställt upp nu för oss mot en uppvärmning på 2,4 grader jämfört med förindustriell tid.

Ser man på de konkreta åtgärder länderna tagit till går uppvärmningen mot 2,7 grader.

Mia Moisio framför en konferenslokal.
Bildtext Mia Moisio jobbar med utsläppskartläggning hos den internationella forskargruppen Climate Action Tracker.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

– Det är väldigt illa, vi ser ju att det redan är farligt i de 1,2 grader vi är uppe i nu. Redan i år har översvämningar i Pakistan och extrema värmeböljor dödat väldigt många.

Climate Action Tracker och Moisio påpekar att det är särskilt de stora industrialiserade G20-länderna som måste göra mer.

Prognoserna visar ändå förbättring sedan Parisavtalet

Det är så man frågar sig om det alls är någon poäng med Parisavtalet och klimatmöten, där länderna förbundit sig till att jobba mot en uppvärmning på högst 1,5 grader. Men Climate Action Trackers prognoser visar trots allt en förbättring sedan Parisavtalet kom till 2015.

Många länder har skärpt sina klimatmål och flera har också mål om klimatneutralitet, som Finland. I Climate Action Trackers mest optimistiska scenario närmar sig temperaturökningen så småningom Parisavtalets mål:

– Om nettonollmålen verkligen nås så kan uppvärmningen begränsas till 1,8, så visst har det hänt mycket efter Parisavtalet, säger Moisio.