Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dragkamp mellan Krista Kiuru och THL om fjärde vaccindosen – Infektionsläkare: Farlig väg att vaccinera för säkerhets skull

Uppdaterad 10.11.2022 16:16.
Infektionsöverläkaren Asko Järvinen på HUS
Bildtext Infektionsöverläkare Asko Järvinen på HUS anser att politikerna lägger sig i saker som experterna borde fatta beslut om.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Det pågår en dragkamp mellan det av omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) ledda Social- och hälsovårdsministeriet och expertorganet THL (Institutet för hälsa och välfärd) om behovet av en fjärde dos coronavaccin för alla.

Omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) varnade i A-studio för att coronapandemin kan bli svår i vinter. Ministern uttryckte också oro för att människor i olika delar av landet har olika skydd mot coronaviruset.

Minister Krista Kiuru med allvarlig min.
Bildtext Jag hoppas att kommunerna tar den här linjedragningen på allvar, sa omsorgsministern Krista Kiuru (SDP) i A-studio.
Bild: Anna Marina Victoria Björkqvist / Yle

Kiuru uppmanar kommunerna att ta riktlinjen på allvar

Ministerarbetsgruppen för samordning av coronaåtgärder – som omsorgsministern leder – slog i går kväll fast att kommunerna och välfärdsområdena ska erbjuda covid-19-vaccin som staten har upphandlat åt alla personer som en läkare inom den offentliga eller privata social- och hälsovården anser att behöver det.

– Jag hoppas att kommunerna tar den här riktlinjen på allvar, sa omsorgsministern Krista Kiuru (SDP) i A-studio.

THL har hittills ansett att en fjärde dos för hela befolkningen inte medför någon betydande nytta för de vaccinerade, eftersom skyddet mot smitta alltid sjunker till en lägre nivå efter en kort tid.

Tre doser skyddar de flesta väldigt bra mot att bli allvarligt sjuka, anser man på THL.

Avdelningsdirektör Otto Helve på THL:s avdelning för hälsosäkerhet vet ännu inte hur beskedet från ministerarbetsgruppen ska tillämpas.

”SHM kommer att göra en anvisning och jag tror att den hjälper utvärdera frågor också omkring förverkligandet av jämställdhet”, skriver Otto Helve i en kommentar till Svenska Yle.

THL-rakennuksen sisäänkäyntikilpi.
Bildtext THL har hittills ansett att en fjärde dos för hela befolkningen inte medför någon betydande nytta, eftersom skyddet mot smitta alltid sjunker efter en kort tid.
Bild: Fanega Jorge González / Yle

Infektionsläkare: ”Politikerna lägger sig i saker som experterna ska fatta beslut om”

Infektionsöverläkare Asko Järvinen på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) var mera rakt på sak i Slaget efter tolv i tisdags. Han konstaterade att politikerna nu lägger sig i saker som experterna borde fatta beslut om.

– Det här är en uppgift som inte hör hemma hos ministeriet enligt gällande lagstiftning. Ministeriet ska bara se till att det finns resurser, sa Asko Järvinen.

I A-studio sa Krista Kiuru att Finland och THL ligger i otakt med resten av Europa då vi inte vaccineras för en fjärde och femte gång.

Asko Järvinen håller inte med. Han anser att påståendet helt enkelt inte stämmer.

– I de flesta länder ger man tilläggsvaccinen till äldre och de som har underliggande sjukdomar. Det finns inget europeiskt land där hälsovårdsmyndigheterna rekommenderar en fjärde dos för alla.

Astra Zenecas coronavaccin kunde orsaka svåra blodproppar

Det handlar nu om politiskt tryck, anser Asko Järvinen. Det är en farlig väg att vaccinera för säkerhets skull – alla vaccineringsbeslut ska basera sig på vetenskap, anser Järvinen.

– Det är inte på det sättet att alla vaccineringar alltid är bra, utan det handlar om mediciner som har biverkningar och nackdelar, säger infektionsöverläkare Asko Järvinen.

Asko Järvinen påminner om diskussionen för två år sedan om Astra Zenecas coronavaccin som kunde orsaka svåra blodproppar och minskningar av blodplättar. Också i Finland dog ett par människor på grund av användningen av vaccinet, säger Järvinen.