Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tre män skyldiga till styckmord i mc-klubblokal – enligt hovrätten genomförde de dådet tillsammans

Skylten ovanför ingången till Helsingfors hovrätt, med namn på finska och svenska.
Bildtext Helsingfors hovrätt fastställer tingsrättens dom utan ändringar.
Bild: Silja Viitala / Yle

Tre personer dömdes till livstids fängelse för mord, medan ytterligare fem fick lindrigare straff. Innan knivhuggningen som ledde till döden utsattes offret för grovt våld.

Helsingfors hovrätt fastställer tingsrättens tidigare dom om ett styckmord i Krämertsskog i Helsingfors i juni 2020.

I fjol dömde Helsingfors tingsrätt tre män till livstids fängelse. De tre männen mördade det 34-åriga offret i motorcykelklubben MC Apaches lokaler. Varken de dömda eller offret var medlemmar i motorcykelklubben.

En av männen styckade kroppen efter att offret hade dött. Enligt domstolen hade offret utsatts för grovt våld av många olika slag redan innan knivhuggningen som ledde till offrets död. De hade bland annat slagit offret med en smideshammare och skjutit offret med ett luftgevär.

Polisen fick nys om mordet av en slump i samband med en narkotikarazzia i lokalerna. Flera polispatruller deltog i tillslaget, och när de anlände hittade de en grupp som försökte göra sig av med kroppen.

I ett tidigt skede av utredningen var 12 personer misstänkta och nästan alla hade någon brottslig bakgrund, bland annat narkotikabrott, rån och sexuellt utnyttjande av barn.

Hovrätten sällade sig till tingsrättens linje om att alla tre som stod åtalade för mord var delaktiga och handlade i samråd. Enligt domstolen var dådet särskilt rått och grymt.

Tidigare dömde Helsingfors tingsrätt ytterligare tre personer till fängelse, en person till villkorligt fängelse och en till böter. Hovrätten fastställde också de domarna. Hovrättens beslut var enhälligt.

Den här texten är en översättning av artikeln Kolme miestä murhasi uhrinsa Metsälässä ja koetti hävittää ruumiin paloittelemalla – elinkautiseen tuomitut toimivat yhdessä, arvioi hovioikeus som först publicerades av Yle Uutiset.