Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Så här förbereder du dig för ett längre elavbrott och fungerar då avbrottet börjar

Från 2022
Högspänningsledningar i Esbo i juli 2022.
Bildtext Då det blir ett längre elavbrott finns det trots allt en sak som är viktigare än allting annat: Håll huvudet kallt.
Bild: Mikko Stig / Lehtikuva

Ett elavbrott varar i medeltal under två timmar. Men om avbrottet ändå drar ut kan det vara bra att vara ordentligt förberedd. I artikeln hittar du anvisningar för hur du kan förbereda dig, ämne för ämne.

I Finland pågår ett ”normalt” regionalt elavbrott i medeltal under två timmar (information från 2020). Den genomsnittliga medborgaren klarar sig igenom detta utan större besvär.

Längden på elavbrotten och situationen i hemmen varierar ändå stort. På landsbygden kan avbrotten hålla på i timmar eller till och med dagar.

I de här instruktionerna förbereder vi oss på det att elavbrottet är omfattande och att det kan hålla på i flera dagar.

Ett extremt elavbrott skulle innebära att hela Finlands elnät skulle sluta fungera. Då skulle Finland till och med kunna mörkna i flera dygn. I händelse av en stor störning i eldistributionen ligger ansvaret hos stamnätsbolaget Fingrid. Enligt Fingrid är en sådan här situation dock oerhört osannolik.

Då det blir ett längre elavbrott finns det trots allt en sak som är viktigare än allting annat: Håll huvudet kallt. Det hjälper både dem vars jobb det är att hålla samhället igång och alla vanliga medborgare.

Härnäst kan du läsa om resten av instruktionerna, fördelat i åtta olika ämnen.

1. Vatten

Förbered dig så här:

Se till att du alltid har ett rent kärl för förvaring av vatten hemma. Det kan till exempel vara en kanister eller ett ämbar med lock.

Om det bara är möjligt kan du också förvara rent vatten hemma för några dagars behov. En person behöver ungefär två liter vatten eller annan vätska i dygnet.

Du kan också förbereda dig genom att skaffa ett enkelt vattenfilter eller tabletter som renar vatten. Dessa behövs inte om du har någon form av eldstad där du kan koka till exempel vatten från en sjö.

Ihminen pitelee vesikanisteria ja laskee vettä isommasta säiliöstä kanisteriin.
Bildtext Se till att du alltid har ett rent kärl för förvaring av vatten hemma, till exempel en kanister.
Bild: Niko Mannonen / Yle

Då avbrottet börjar:

Om det kommer vatten från kranen, använd det vattnet bara till det som är absolut nödvändigt. Om avbrottet fortsätter över en timme och det fortfarande kommer vatten ur kranen, fyll då dricksvatten i ett rent kärl med lock.

Spola inte toaletten i onödan. Om det inte kommer vatten kan du spola toaletten endast en gång. Om du eller din granne har ett fungerande utedass kan ni använda det. Annars ska de stora behoven göras i en plastpåse som man sedan sorterar som blandavfall.

Följ med myndigheternas och vattenverkets information via radion: om avbrottet blir långt försöker de ordna vattenutdelning. Till det behöver du egna kärl.

Om det inte finns tillgång till dricksvatten, använd dig av naturvatten: källvatten, sjövatten eller snö. Om du har en eldstad eller en gasspis ska du koka vattnet. Annars ska du filtrera vattnet eller rengöra det med tabletter.

2. Värme och reservkraft

Förbered dig så här:

Om du har en eldstad hemma - skaffa ved.

Reservbatteri för telefonen Se under punkt 4.

Behöver du kontinuerligt elektricitet för ditt arbete eller din tillvaro? Då behöver du tillgång till reservel. Bor du på en gård äger du sannolikt redan ett aggregat eller någon annan reservkälla för elektricitet.

Ett solpanelsystem som inte är kopplat till elnätet fungerar också under ett elavbrott om panelerna bara får tillräckligt med sol.

Elbilens batteri kan också allt oftare användas i två riktningar. Då kan man förse sitt eget hus med el som lagrats i elbilens batteri.

Koivupuinen halkopino
Bildtext Om du har en eldstad hemma - skaffa ved.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Då avbrottet börjar:

Stäng av eluppvärmningen så att elnätet inte belastas för mycket då elen sätts igång igen.

Stäng alla fönster och mellandörrar. Minska på luftcirkulationen och täck för friskluftsventilerna, men täpp inte till syretillförseln i lägenheten eller huset helt. Människor och till exempel brinnande ljus gör ju av med mycket syre ur luften.

Om temperaturen hemma sjunker till under femton grader, försök hålla ett rum varmt och sov där. På natten kan du göra ett tält av filtar på ett bord. Täck fönstren med gardiner eller filtar.

Om det är för kallt hemma, fundera om du har grannar, vänner eller släktingar som du kunde åka till.

Ett finger knäpper av en lampa.
Bildtext Vid elavbrott kan det löna sig att släcka alla lampor utom en, så du vet när strömmen är tillbaka.

3. Belysning och hushållsapparater

Förbered dig så här:

Skaffa dig en batteridriven ficklampa eller lykta och se till att ha reservbatterier hemma. Köp också ljus och tändstickor.

Då avbrottet börjar:

Släck lamporna och elapparaterna. Det viktigaste är att stänga av spis, strykjärn, kaffekokare, mikrovågsugn och tvätt- och diskmaskin. De kan orsaka brandfara om de är på då strömmen kommer tillbaka.

Det kan löna sig att lämna till exempel en lampa på så att du sedan märker då strömmen kommer tillbaka.

4. Telefon, internet och betalning

Förbered dig så här:

Skaffa dig en laddare med vilken du kan ladda din telefon utan elektricitet. Skaffa också en mobilladdare till bilen – det kan vara bättre att ladda telefonen via en sådan än via bilens egen usb-kontakt.

Det lönar sig att alltid ha en liten summa kontanter hemma. Under ett elavbrott kan du inte betala på nätet, med kort eller via telefonen.

Huawei P40 Pro+ älypuhelin Leica-kameralla ilman Googlen palveluja lähikuvassa, Helsinki, 11.9.2020.
Bildtext Skaffa dig en laddare med vilken du kan ladda din telefon utan elektricitet.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

När avbrottet börjar:

Undvik onödiga samtal. På det sättet belastas inte nätet och då kommer nödsamtal fram snabbt. Ring nödnumret enbart vid riktiga nödsituationer.

Samtal belastar telefonnätet mer än sms. Skicka hellre meddelanden.

Du kan ringa och använda dig av internet så länge som apparatens batteri och basstationer fungerar. Basstationerna har reservenergi för 2–6 timmar. Bredbandsanslutningarna slutar sannolikt att fungera långt före telefon- och mobildatanätverken.

5. Mat

Förbered dig så här:

Det lönar sig att ha ett litet förråd med hållbar och energirik mat hemma. Förrådet får gärna bestå av livsmedel du också vanligtvis använder.

En massa olika livsmedel, en kaffepanna, en vattenkanister som är på en gjutjärnsspis.
Bildtext Ha ett matförråd som innehåller energirik mat för hela familjen.
Bild: Jasmine Urwäder / Yle

Då avbrottet börjar:

Om kylskåpet hålls stängt hålls maten kall i ett par timmar. Om du har en kylväska, sätt maten från kylskåpet dit. Om det är svalt ute kan man också använda balkongen eller gården som ett substitut för kylskåp. Ät först upp den färska maten från kylskåpet.

Frysen håller maten fryst i minst ett dygn, om du inte öppnar den i onödan. En väl isolerad, full frysbox håller maten fryst i upp till två dygn. Om det är minusgrader ute kan du föra maten från frysen dit om du märker att frysen börjar bli varm.

Ät först den mat som håller sämst och avgör i vilket skick maten är genom att smaka och lukta på den.

Om du har en gasspis, vedugn eller en utegrill, kan du värma maten på dem. Du kan också värma maten på ett friluftskök. Men kom ihåg att underlaget inte får vara brandfarligt och att du ska vara noggrann med ventilationen.

Kerrostaloja Helsingissä Jätkäsaaressa
Bildtext Känner du dina grannar?
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

6. Grannar och andra människor

Förbered dig så här:

Det finns få som klarar sig genom riktigt långa elavbrott utan hjälp av andra. Om du känner dina grannar är det lättare att be om hjälp eller hjälpa.

Se till att du har värkmedicin, plåster, idealbindor, våtservetter och desinficeringsmedel hemma.

Är du med i till exempel byaföreningen eller i husbolagets styrelse? Där kan du ta upp förberedelserna inför ett långt elavbrott och utöver det kan ni också fundera på en möjlig räddningsplan.

Då avbrottet börjar:

Tveka inte att be om hjälp av andra människor. Den närmaste hjälpen är ofta bara bakom väggen eller i grannhuset.

Hjälp äldre, sjuka och barn i mån av möjlighet. Knacka modigt på grannens dörr.

7. Trafik och rörlighet

Förbered dig så här:

Se till att alltid ha bränsle i bilen, i alla fall en fjärdedel av en full tank. Har du en elbil kan det vara bra att tänka i samma banor, alltså att batteriet alltid är laddat till minst en fjärdedel.

Fyra bussar i olika färger står uppradade på en busstation i Tavastehus.
Bildtext Ett elavbrott påverkar också kollektivtrafiken.
Bild: Dani Branthin / Yle

När avbrottet börjar:

Kör bara om det är helt nödvändigt. Samåk ifall det är möjligt.

Trafikljusen fungerar inte, så förbered dig på trafikstockning i tätorter.

Kollektivtrafiken som fungerar med el stannar. Följ anvisningarna om hur du tar dig ur det transportmedlet du befinner dig i.

Bensin- och dieselbussar går tills bränslet tar slut och elbussar går tills batteriet sinat.

Om du är äldre eller har en funktionsvariation, överväg om det är tryggt att gå ut ensam.

Om du blir fast i en hiss ska du trycka på larmknappen eller ringa servicebolaget. Numret till servicebolaget brukar finnas i hissen. Man får upp dörrarna till hissen mekaniskt också under ett elavbrott. Servicebolaget ger dig en uppskattning på när du får hjälp.

Hand håller fram telefon med 112 appen.
Bildtext 112-appen är också bra att ha i andra nödsituationer.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

8. Så här får du information

Förbered dig så här:

Skaffa dig en batteri- eller solcellsdriven radio.

Ladda ner 112-appen till din telefon.

Ta i bruk ditt eldistributionsföretags meddelanden om störningar i elnätet. Då får du meddelanden både då elavbrottet börjar och då det sedan tagit slut (om din telefon fortfarande fungerar då).

Då avbrottet börjar:

Om du kommer in på internet får du information på myndigheternas, elbolagens och kommunernas sidor.

Om du är osäker på hur omfattande elavbrottet är kan du gå in och kolla på elavbrottskartan.

Yle sänder under hela elavbrottet. Vi levererar myndighetsmeddelanden och nyheter om situationen på svenska via Yle Vega, på finska är den sista nödkanalen Yle Suomi. Andra kanaler förmedlar också information i mån av möjlighet.

Så länge telefonen fungerar kan du följa med meddelanden myndighetsmeddelanden via 112 Suomi-appen.

Visste du att man kan få ersättning för helt ”normala” men långa elavbrott?

Då ett elavbrott varat i mer än 12 timmar kan man få standardersättning som konsument.

I princip kan man också ansöka om skadeersättning eller nedsatt pris av elnätsföretag även då det gäller kortare avbrott.

Ersättningar betalas ändå inte om avbrottet beror på ett hinder som elbolaget inte kan påverka. Så säger elmarknadslagen.

Mer information om ersättningar hittar du på konkurrens- och konsumentverkets sidor.

Artikeln är en översättning av Näin varaudut pitkään sähkökatkoon ja toimit katkon alettua skriven av Katja Solla och Seppo Heikkinen.

Orginalartikeln är huvudsakligen baserad på dessa två källor:

Näin varaudut pitkiin sähkökatkoihin (Försvarsministeriets publikation, 2019)
Pitkä sähkökatko saisi yhteiskunnan polvilleen 48 tunnissa - tiedätkö miten varautua? (Yle Oppiminen, 2017)