Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottniska företag pionjärer inom hållbarhet: ”Vissa företag är idag helt branschledande globalt”

En man med kort hår och glasögon står intill en björk.
Bildtext Enligt Fredrik Hanstén har Österbotten visat framfötterna då det kommer till hållbarhet.
Bild: Juho Teir / Yle

Enligt projektchef Fredrik Hanstén är många företag i Österbotten föregångare då det kommer till hållbarhet. Men arbetet är inte slut än och nu vill man nå ut till fler företag.

Hållbarhetsfrågor är allt viktigare i dagens företagsvärld och i Österbotten har företag redan en längre tid jobbat med de här frågorna.

Fredrik Hanstén är projektchef för ett hållbarhetsprojekt i Sydösterbotten och han säger att hållbarhetstänket märks tydligt inom dagens företag.

– Det ser helt annorlunda ut idag då man går in till ett företag. De har börjat jobba med hållbarhet och det märks tydligt, konstaterar han.

– Vissa företag här i Österbotten som började tidigt jobba med hållbarhet är idag helt branschledande globalt. De här stora märkena globalt ser på företagen i Österbotten om hur de har ändrat om både på design och material.

Ett tydligt tecken på de framsteg man gjort då det gäller hållbarhet i Österbotten är den färdplan som utvecklats i regionen.

– Nu kan man se att den finns på nationell nivå i Finland, som det verktyg man ska använda. Nyligen fick vi höra att även länder i Europa är intresserade av färdplanen.

Kan det möjligen bli några studiebesök från europeiska företag hit till Österbotten?

– Vi är beredda och det finns fina produkter och företag att visa upp här så vi är inte alls rädda att ta emot dem.

Hanstén påpekar ändå att även om vissa företag redan är väldigt långt hunna med hållbarhetstänket, finns det andra som ännu är i startgroparna.

– Det viktigaste är att komma igång och fortsätta jobba med det. Det här är något man inte blir riktigt färdig med, man jobbar vidare och det är inte alltid att man konkurrerar med grannföretaget. Vet man någonting som kan hjälpa grannen så säg det för vi vill verka tillsammans i samma samhälle och vara med och bidra.

Att jobba hållbart betyder inte heller att man måste vända upp och ner på allt inom företaget, säger Hanstén.

– Om man jobbar inom tillverkning så kan man kanske ändra lite tillverkningssätten eller materialvalen och också designen kan man ändra för att få den mer hållbar i längden.

– Produkter i dag ska hålla längre, de ska vara utbytbara och det är inte direkt det att de ska återvinnas utan man ska få mer livslängd i produkten.

Hur svårt är det idag att fungera som ett företag som inte har anammat hållbarhetstänket?

– Vi tror att det kommer att ändra på ett sikt på fem, tio år framåt både för stora och små företag. Om vi ser på stora företag i dag så måste de räkna sitt koldioxidavtryck och redovisa det och det här kommer garanterat komma som ett krav längre fram för mindre företag.

För att få fler företag intresserade av hållbarhetstänket ordnar företagshuset Dynamo Närpes och Kristinestads näringslivscentral ett seminarium under namnet Bli hållbar och tjäna pengar.

– Hållbarhet ska inte skapa mer kostnader för företaget, det ska skapa mer business, säger Hanstén.

Diskussion om artikeln