Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Det ska inte kosta då barn måste gå hem tidigare från dagis – Raseborgs bildningsnämnd försöker hitta en lösning

Daghemsbarn i regnkläder köar för att komma in till dagiset.
Bildtext Hösten har varit utmanande för dagisarna.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Raseborgs stad försöker hitta en lösning för en reducerad dagvårdsavgift de dagar föräldrar ombeds komma efter sina barn tidigare eller föra sina barn senare till dagis på grund av personalbrist.

Personalfrånvaron inom dagvården har varit extremt hög den här hösten bland annat på grund av influensa och corona.

Det har ofta hänt att många från personalen varit sjuklediga på en och samma gång. Till och med upp till 16 anställda har varit borta samtidigt.

För att följa lagen är daghemmen ibland tvungna att be barn stanna hemma eller bara vara på dagis en del av dagen då det inte finns tillräckligt med personal.

För tillfället uppbärs ingen dagvårdsavgift för de dagar som barn ombetts att vara hemma på grund av att det inte funnits personal. Däremot betalar familjerna normal avgift för de dagar som föräldrar till exempel hämtat barnen tidigare på grund av personalfrånvaro.

Har ringt föräldrar då barnet redan hunnit till dagis

Det finns ambulerande barnskötare, men de kan ändå inte täcka behovet av personal. Det har också varit svårt att hitta vikarier trots att staden annonserat att de söker korttidsvikarier.

SMå byggklossar på en hylla. Barn i bakgrunden.
Bildtext Bildningsnämnden ska diskutera avgifterna i december.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Förbudet mot övertid och skiftbyte har också orsakat stora utmaningar i vardagen på enheterna.

Daghemmen i Raseborg har varit tvungna att be vårdnadshavarna hämta barnen tidigare eller hålla barnen hemma i de situationer där det varit för få i personalen i relation till barnantalet.

Ibland har daghemmen blivit tvungna att stänga lite tidigare. I några enstaka fall har personalen ringt till vårdnadshavarna en stund efter att barnet redan hunnit komma till daghemmet.

Ska ta modell av andra kommuner

På bildningsnämndens möte i tisdags (8.11) var det meningen att nämnden skulle slå fast att de dagar barn ombeds vara hemma ska vara avgiftsfria. Det har alltså varit kutymen också hittills, men det finns inget officiellt beslut på det.

Nämnden valde ändå att remittera ärendet för att hitta en lösning så att de dagar som blir kortare till följd av personalbrist inte heller debiteras i sin helhet.

Nämndens ordförande Maj-Britt Malmén (SFP) säger att de ska se hur andra kommuner löst det. Hon menar att det är viktigt att de hittar ett sätt som är smidigt att räkna beroende på hur länge barnet hunnit vara på dagis den dagen och om hen är heltid eller deltid på dagis.

Ärendet tas upp på bildningsnämndens nästa möte i december.

Diskussion om artikeln