Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Meteorologen: Novemberlördagen kommer med sol och 13 graders exceptionell värme

Trattkantareller.
Bildtext Det blir fint utomhusväder under veckoslutet.
Bild: Mostphotos/Marja-Leena Hautala

November månad har hittills varit ovanligt mild men under veckoslutet kommer temperaturen att stiga till för årstiden exceptionella höjder. Också solen visar sig på många håll.

November månad har hittills varit ovanligt mild med sydvästliga vindar och 2-4 grader högre temperaturer än normalt. Under veckoslutet kommer temperaturen enligt prognoser att stiga till exceptionell nivå.

I landets södra och mellersta delar blir det upp till 13 grader varmt under lördagen, visar uppgifter från Meteorologiska institutet.

I huvudstadsregionen och i östra Nyland utlovas 12 grader på lördag. Västerut i exempelvis Ekenäs och Åbo blir det 13 grader varmt.

Det är soligt på många håll i södra och mellersta Finland, men samtidigt blåsigt.

Det brukar vara några plusgrader i söder så här års

Lördagens temperatur är nästan tio grader varmare än vad som är normalt för mitten av november, säger Yles meteorolog Elias Paakkanen till Yle Uutiset.

– Temperaturer på över tio grader är exceptionella för årstiden. Ett liknande väderfenomen upprepas mer sällan än en gång på 30 år, säger Paakkanen.

I de norra delarna av Finland inklusive Lappland är det inte riktigt lika ovanligt varmt men även där är det några plusgrader, vilket är några grader över det vanliga. Längst i norr kan det snöa lite under veckoslutet.

Söndagen är inte riktigt lika varm som lördagen, men det är fortsatt flera plusgrader i stora delar av landet och solen tittar fram.

I början av veckan sjunker temperaturen till normala novembernivåer, men håller sig fortsättningsvis ovanför nollstrecket i söder.

– Ingen vinter är i sikte åtminstone i landets södra del, säger Paakkanen.