Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Joakim Paasikivi om reträtten från Cherson: ”Det här är inledningen på ett oerhört stort ryskt bakslag, inte någon sorts krigslist”

Från 2022
Uppdaterad 11.11.2022 08:24.
En ukrainsk soldat går ner i en skyttegrav vid fronten i Cherson.
Bildtext Ukrainska soldater har fortsatt att trycka på och skjuta mot ryska trupper i Chersonregionen.
Bild: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE/AOP

Den ryska försvarsministern har beordrat en rysk reträtt från staden Cherson. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi säger att reträtten utgör ett enormt ryskt bakslag, men påpekar att reträtten kommer att ta tid och kantas av stridigheter.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu uppges på onsdagen ha beordrat de ryska styrkorna att dra sig tillbaka från staden Cherson i sydöstra Ukraina.

Beskedet kom efter att den ryska generalen Sergej Surovikin, som har det övergripande kommandot över kriget i Ukraina, sa i en tv-sänd kommentar att trupperna bör dra sig tillbaka till floden Dnjeprs östra strand.

Detta som följd av logistiska problem och för att bespara soldaters och civilas liv.

Den ryska generalen Sergej Surovikin sitter framför en rad ryska flaggor.
Bildtext Generalen Sergej Surovikin sade i en tv-sänd kommentar att de ryska trupperna bör retirera till floden Dnjeprs östra strand.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi, lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan i Stockholm, sa Surovikin redan den 18 oktober att man i Ryssland skulle förbereda sig för tråkiga besked.

– Redan då hade den ukrainska offensiven gjort situationen för de ryska förbanden ohållbar, säger Paasikivi.

Han påpekar att den ryska ledningen sannolikt vill undvika en liknande situation som den i Charkivregionen i september. Där blev den ryska reträtten kaotisk och den ryska ledningen var i efterhand tvungen att hitta på att reträtten varit planerad.

– Nu säger man att ”nu kommer det här tråkiga beskedet” och det är för att kontrollera informationsmiljön. Det går dåligt för ryssarna. De kan inte vara kvar på den sidan floden, utan måste evakuera.

Ukrainas ledning skeptisk

En reträtt från floden Dnjeprs västra strand antas betyda att de ryska styrkorna lämnar staden Cherson, som ligger på den sidan om floden. Det skulle innebära ett stort bakslag för Putin.

Men i Ukraina har man tagit emot de ryska uppgifterna med viss skepsis.

Mykhailo Podolyak, rådgivare till Ukrainas president Zelenskyj, uppgav på Twitter att ”Ukraina befriar områden baserat på underrättelseuppgifter, inte på i förväg bestämda tv-uttalanden”.

Podolyak har också sagt att man från ukrainskt håll inte ser några tecken på att ryssarna tänker lämna Cherson utan strid och att ryska soldater fortfarande finns kvar i staden.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har i sin tur antytt att det hela kan handla om en fejkad rysk reträtt för att lura ukrainska trupper in i skyttegravsstrider i staden.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj håller tal den 9 september 2022.
Bildtext Den ukrainska ledningen har sett på de ryska uppgifterna med viss skepsis.
Bild: Sergei Dolzhenko / EPA

”En militär operation som kommer att ta tid”

Joakim Paasikivi tror däremot inte att det handlar om krigslist från Rysslands sida. Han tror att det här är inledningen på ett stort ryskt bakslag, men säger att en reträtt av den här sorten kräver tid.

– Bara för att ryssarna har sagt det här så blir det ju ingen skillnad på marken, utan det är en militär operation som kommer att ta tid, kanske veckor, att genomföra.

– Det är inte så att de ryska förbanden magiskt flyttas någon annanstans.

Paasikivi påpekar också att en reträtt över floden som sker samtidigt som en fiende fortsätter trycka på, är en av de svåraste militära manövrerna man kan göra.

– Det har kommit rapporter om att ryssarna har gjort förstärkningar i staden och det kan mycket väl vara sant eftersom man måste ha ett ordentligt skydd bakifrån medan man skyddar övergångarna.

Enligt Paasikivi är det sannolikt att vi kommer se många artilleridueller och att ukrainarna kommer fortsätta trycka på mot flodövergångarna, samtidigt som ryssarna försöker minera, spränga och skapa stor förstörelse under reträtten.

Ukrainan sotilaat ampuvat 203 mm:n Pion-tykillä  Khersonin alueella Ukrainassa 09.11.2022.
Bildtext Ukrainska soldater i Chersonregionen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ryssland vill ha en stillastående front

Även om de ryska trupperna retirerar från staden Cherson kommer majoriteten av Chersonregionen att vara kvar under rysk kontroll.

Paasikivi tror inte att Ukraina kommer kunna fortsätta sin offensiv på den vänstra sidan av floden heller.

– Det är svårt att anfalla över en flod. Här kommer ukrainarna nog att välja att gå fram på någon annan plats, till exempel i Zaporizjzjaregionen. Men först har de den här striden att klara av.

Paasikivi tror att ambitionen från Rysslands sida är att ha en front som är stilla och försvarbar under vintern.

– På den vänstra sidan av Dnjepr förbereder man och gräver skyttegravar, sätter upp betonghinder och gör försvarsförberedelser. Det gör man även i Donbass, säger Paasikivi.

– Jag tror att det ingår i den politiskt strategiska planen att man vill få det att se ut som att ”här tar det stopp”, och att väst ska tröttna på att stötta Ukraina och pressa ukrainarna till förhandlingsbordet.

Fotografi taget den 20 maj 2022 visar en flygvy över staden Cherson i ukraina.
Bildtext En reträtt över floden Dnjepr kommer sannolikt vara tidskrävande och kantas av stridigheter.
Bild: Lehtikuva

Kremleliten ställer sig bakom beskedet

Beordrandet av en reträtt har generellt beskrivits som en ”manöver” snarare än en ”reträtt” i ryska medier. Flera Kremllojalister har också ställt sig bakom beskedet, rapporterar The Moscow Times.

Margarita Simonjan, chef för det statsägda mediebolaget RT, sa att reträtten var nödvändig för att undvika att exponera ryska trupper på den västra stranden av floden.

Jevgenij Prigozjin, grundaren av den paramilitära Wagnergruppen, meddelade att den ”extremt svåra” uppgiften att dra tillbaka trupper med minimala förluster som följd skulle vara den ”största prestationen som Surovikin kommer att behöva klara av”.

RT:s chefredaktör Margarita Simonjan sitter på en soffa.
Bildtext Margarita Simonjan, chef för det ryska statsägda mediebolaget RT.
Bild: EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

Även den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov ställde sig generellt positivt till Surovikins besked. Men såväl Prigozjin och Kadyrov ställde även kritiska frågor gällande det ryska militära beslutsfattandet.

Paasikivi menar också att det finns många ryska militära hökar som inte är nöjda över den här reträtten. Han ser också att det finns en risk att beskjutning mot civil och energiinfrastruktur i Ukraina nu intensifieras.

– De här hökarna är inte nöjda och behöver blidkas på något sätt.

Moskva-installerad ledare i Cherson död

På onsdagen kom det också uppgifter om att den Kreml-tillsatta guvernören i Cherson, Kirill Stremousov, hade dött i en bilolycka.

Vladimir Rogov, en annan Moskva-tillsatt tjänsteman i Zaporizjzjaregionen, sa att Stremousov dog när han försökte undvika en lastbilschaufför som gjorde en ”farlig manöver”.

Paasikivi säger att det är möjligt att Stremousov faktiskt dog i en bilolycka och att det finns bilder som visar att han tagit bort säkerhetsbältet i bilen för att snabbare kunna ta sig ut ur bilen.

Men samtidigt följer dödsfallet ett mönster från Donbass från 2014 och 2015 där flera rebelledare dog i olyckor eller blev beskjutna.

– Det vill säga när de här personerna blev ”obekväma” så plockades de förmodligen bort av den ryska säkerhetstjänsten, säger Paasikivi.