Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Guldfest då Lejonen inledde säsongen i Åbo – då förstörde Schweiz stämningen på straffar: ”Blir alltid lotto då”

Petteri Lindbohm missar en straff.
Bildtext Den schweiziska keepern läste Petteri Lindbohms kluriga variant.
Bild: All Over Press

Våren 2022 resulterade i två guld – hösten inleddes med en förlust på straffar mot en EHT-nykomling. Marginalerna är små på den här nivån, säger Jukka Jalonen efteråt.

Inramningen var guldkantad i Åbohallen på torsdagen.

Innan pucknedsläpp valdes bland andra Niklas Bäckström och Mikko Koivu in i den finska hockeyns Hall of Fame. Och efter det hissades två guldvimplar upp i taket.

Matchen mot Schweiz var ju ändå den första efter VM-guldet i Tammerfors. Och utöver VM-guldet hyllades också Lejonen för den olympiska segern.

Det kryllade trots allt av VM- och/eller OS-medaljörer i Jukka Jalonens trupp.

Och med tanke på det är det väl inte särdeles konstigt att Lejonen förde matchen precis hur de ville i tio minuter. Både guldhjältarna och nykomlingarna tog för sig, pressade Schweiz rejält, men fick inte utdelning.

Istället var det de rutinerade schweiziska rävarna som slog till först. Andres Ambühl vann puck bakom Finlands mål, passade fram Sven Andrighetto som överlistade Harri Säteri.

Sven Andrighetto jublar över ett mål mot Finland
Bild: All Over Press

Kvitterar i powerplay

Efter målet kom Schweiz klart bättre in i matchen och skapade flera farliga lägen. De gångerna såg Säteri ändå till att parera skotten.

Och om det finns något som kännetecknat Jukka Jalonen-ledda landslag de senaste åren så är det väl tilliten i att det nog kommer att lösa sig.

En minut in i den andra perioden drog Schweiz på sig en utvisning – då satte Jere Innala in kvitteringen i powerplay.

– Vi har ett slagkraftigt lag. Det har Finland alltid. Alla som är här har ändå förtjänat sin plats, säger målskytten efteråt till Yle.

Lejonen fick pröva på spel i numerärt överläge igen bara några minuter senare, den här gången utan utdelning. Och efter att ha dödat utvisningen kom Schweiz klart bättre in i matchen igen. Resten av den andra perioden var jämn, men mållös.

Kortlivad ledning

Den tredje perioden inleddes med en stark finländsk forcering. Och knappt fyra minuter in i perioden kom utdelningen. Mikko Lehtonen satte ett slagskott, Leonardo Ginoni spottade ut returen och Jere Karjalainen kunde panga in pucken.

– Men Schweiz har ett skickligt lag. När man ger dem chanser så förvaltar de dem, konstaterar Innala.

Jere Karjalainen gör mål mot Schweiz.
Bildtext Jere Karjalainen gav Lejonen ledningen.
Bild: All Over Press

Två mål visade sig vara ett för lite. Schweiz kvitterade matchen halvvägs in i perioden – igen tack vare veterankedjan. Den här gången var det Roger Karrer som stod för målskyttet, frampassad av Andrighetto och Ambühl.

Efter det blev matchbilden klart jämnare igen. Schweiz kom närmare att avgöra under ordinarie speltid med ett två-mot-ett-anfall i matchens sista minuter – men avslutet flög förbi målet.

– De är väldigt skridskostarka och spelet böljar fram och tillbaka. Man måste alltid vara på tårna mot dem, konstaterar backen Vili Saarijärvi efteråt i Yles intervju. Och resten av spelarna som kom till intervjuzonen verkade stämma in i hyllningskören:

Schweiz är ett motstånd som verkligen inte går av för hackor.

Mörkö-Marko väckte publiken – men Schweiz fixade segern

I förlängningen kom Lejonen igen närmare att näta. Marko Anttila väckte liv i den i övrigt rätt tama Åbopubliken då han först fick ett ett-mot-ett-läge och sen sekunder senare kom centimetrar från att få klubban på en lös puck framför ett tomt mål.

Ilari Melart kom med nästa överraskande läge då den reslige backen helt enkelt marscherade in från blålinjen rakt framför mål, men lyckades inte peta in pucken.

Straffar fick avgöra. Tyler Moy petade först in pucken mellan benen på Säteri. Jori Lehterä kvitterade med ett backhandskott rakt upp i krysset. Damien Riat svarade med ett lika snyggt handledsskott. Petter Lindbohm försökte sig sen på en ”Foppa”, misslyckades – och Schweiz säkrade segern.

– Det blir alltid lotto då man går till straffar, summerar Jukka Jalonen efteråt.

– Det blev en jämn fight, som det brukar bli då man möter bra motstånd. Det var ändå första matchen för ett rätt nytt lag, så det kommer att ta en stund innan spelet ser ut som vi vill att det gör. Marginalerna är små. Det enda jag saknade var ett mål till, fortsätter tränaren.

Finlands turnering fortsätter på lördag mot Tjeckien och på söndag traditionsenligt mot Tre Kronor.

– Vi förlorade den första jämna matchen, men vi kan besegra alla lag i den här turneringen, säger Vili Saarijärvi självsäkert.

Diskussion om artikeln