Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo stad mätte hur flitigt Logomobron används – resultatet var jämförbart med andra broar i staden

Logomobron från insidan. En person leder en cykel längs med gången.
Bildtext Staden mätte mängden övergångar på bron under fredagen den 28 oktober mellan 6 på morgonen och midnatt.
Bild: Yle/ Arash Matin

Åbo har räknat hur mycket Finlands dyraste bro används per kvadratmeter. Det här är den första gången som användningen av bron mätts sedan den blev klar för ett år sedan.

Staden mätte mängden övergångar på bron under fredagen den 28 oktober mellan 6 på morgonen och midnatt. Mätningen varade alltså i 18 timmar.

Totalt var det 2 475 fotgängare, 105 cyklister och 35 elsparkcyklister som åkte eller gick över Logomobron den dagen. I genomsnitt blev det cirka 145 användare i timmen.

Logomobron togs i bruk i början av november för ett år sedan. Sedan dess har den delat invånarnas åsikter eftersom konstruktionen av bron blev ordentligt försenad och dyrare än vad man ursprungligen planerat. Frågan har också varit hur stor nytta man egentligen har av bron.

Hur mäter sig Logomobron då med andra broar i Åbo?

Tidigare har staden samlat in öppen statistik över hur flitigt broarna över Aura å används. Det här var mätningar som gjordes till och med oktober förra året. Den sista fredagen som mättes då såg ut som följande:

Broanvnändningen vid Aura å den 16 oktober 2021
BroFotgängareCyklisterBilarGenomsnittlig användning/ timme
Teaterbron3 263959-176
Biblioteksbron3 8661 149-209
Aurabron42316746 057457 (204 utan bilar)

Logomobron har också fått kritik över att endast vara till nytta för den kommersiella verksamheten i Logomo, det vill säga ett privat företag.

Artisten Juha Tapio hade konsert i Logomosalen samtidigt som Flame jazz också ordnade en konsert i en av de mindre salarna. I Logomosalen ryms 2 300-3 500 människor som mest.

Fredagar är också en resedag och alla tåg som går norrut från Åbo går för tillfället från Logomosidan av bron.