Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainarna klär sig för krig – följer Zelenskyjs klädkod

Volodymyr Zelenskyj sitter vid ett bord. Han tittar åt sidan. I bakgrunden Ukrainas flagga.
Bildtext Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj den 18 april 2022.
Bild: AOP

Ukrainas president Volodymyr Zelensky skapade trenden. Han har sedan början av den ryska invasionen i februari klätt sig i khakikläder i mer eller mindre alla sammanhang. Oavsett vilken världsledare han träffar är klädseln den samma.

Under de åtta månader som kriget har pågått har många i Ukraina följt president Zelenzskyjs linje. Civila, som befinner sig långt från frontlinjerna, har antagit sin presidents ”khakiklädkod” – och tycker att det fungerar som en form av kommunikation.

Zelenskyj skulle, som Ukrainas överbefälhavare, kunna bära den nationella militäruniformen, men han har valt att byta ut kostymerna mot mer avslappnade civila kläder i militära toner.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj håller tal den 9 september 2022.
Bildtext Zelenskyj den 9 september 2022.
Bild: Sergei Dolzhenko / EPA

khaki

ursprungligen en ljus, gul-brun-grå färg som på­minner om (väg)damm eller sand

ett kraftigt bomullstyg, ofta impregnerat, avsett för militärkläder samt arbets- och sport­kläder

Sedan krigets första dag har Volodymyr Zelenskyj burit olivgröna t-shirtar, och under kalla dagar drar han på sig en khaki-fleece. Han använder också så kallade cargobyxor (löst sittande, slitstarka ”militärbyxor” med många stora sidofickor) och sneakers i samma toner.

President Volodymyr Zelenskyj hedrar ukrainska soldater - Spela upp på Arenan

– Och det här är billiga sneakers, skor som signalerar enkelhet, säger Tanya Solovey, en modehistorisk forskare och tidigare Vogue-journalist, till nyhetsbyrån AFP.

De här skorna säger ”mitt land kämpar och jag har samma enkla och bekväma klädsel som människor som går ner till i skyddsrum under marken”, konstaterar Solovey.

Boris Johnson går bredvid Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i Kiev.
Bildtext Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tillsammans med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som besökte Kiev den 24 augusti 2022.
Bild: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO/All Over Press

– Många människor har börjat använda khakiplagg, vilket förknippas med vår armé. På det sättet glömmer vi inte vad som händer och vi bidrar på vårt sätt, säger 30-åriga Denys som bär en designjacka i khaki.

Från manikyrerade fingertoppar till små accessoarer

Den här enfärgade trenden har också tagits in i dammodet – i allt från manikyrerade fingertoppar till små accessoarer.

Pensionären Svitlana, 62, säger till AFP att hon klär sig till exempel i en khakifärgad träningsoverall.

– Vår tid kräver det. Men inte varje dag – det skulle bli för repetitivt, säger pensionären som livar upp sin klädsel med en rosafärgad dunväst.

Ukrainare berättar om sin syn på militärmode (på engelska)

Bröd med ukrainskt emblem
Bildtext Bröd som har dekorerats med treudd, Ukrainas nationalemblem. Bilden är från ett bageri i Odessa i april 2022.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Olagligt för civila

I Ukraina har khaki länge varit en populär färg för vardags- och ytterkläder, men nu har khaki blivit mer än bara en stil. Nu ser vi den visuella identiteten för en hel nation i krig, säger modeforskaren Tanya Solovey.

De flesta stormarknader i den krigshärjade nationen saluför numera militäruniformer för värnpliktiga eller mobiliserade soldater.

Den ukrainska krigslagstiftningen förbjuder civila att bära militäruniformer eller klädsel som liknar den militära. De som bryter mot regeln kan bötfällas.

Sanna Marin och Volodymyr Zelenskyj framför sina länders flaggor.
Bildtext Statsminister Sanna Marin valde en helsvart t-shirt för sitt besök i Kiev 26.5.2022.
Bild: EPA-EFE

– Jag älskar den här [khaki]färgen. Jag har också massor av kläder med kamouflagetryck, men jag undviker att bära dem för att undvika att förvirra människor eller störa våra soldater, säger den svartklädda 15-åriga studenten Anastasya Grebinichenko till AFP.

En annan kvinna, Natalya, bär en hel khaki-look från topp till tå; från keps till skräddarsydda byxor och elegant quiltad jacka. Hon har använt den färgen sedan krigets början, som en hyllning till sin bror som dödades i strid 2015 och till sin man som befinner sig vid fronten.

– Kamouflage är den enda färg som får mig att känna att jag är skyddad, säger den 42-åriga revisorn.

Lloyd Austin, Volodymyr Zelenskyi ja Antony Blinken poseeraavat amerikan ja ukrainan lippujen välissä
Bildtext USA:s utrikesminister Antony Blinken och USA:s försvarsminister Lloyd Austin i Kiev den 24 april 2022. Ukrainas nationella emblem i bakgrunden.
Bild: Ukrainan presidentinkanslia / Reuters

En del av klädintäkterna går till armén

I Kiev skapades det redan i början av kriget 2014 ett modeföretag som blivit mycket populärt, bland annat för sina t-tröjor som hedrar Mariupols försvarare eller framför antiryska budskap.

Företaget donerar en del av sina intäkter till den ukrainska armén.

– Med klädseln kan man enkelt uttrycka en åsikt. Man kan visa sitt stöd för vår armé, och kläder kan uttrycka patriotism, säger Natalya Kulyk, som är varumärkeschef. Hon bär svarta kläder och en fiskbensmönstrad militärinspirerad fleecejacka med fickor.

Började redan under den orangea revolutionen 2004

I Ukraina blev mode ett verktyg och en politisk symbol redan under den orangea revolutionen 2004.

Medborgarna började använda halsdukar och band i orange för att protestera mot den ryskstödda oligarken Viktor Janukovitj.

 Orange revolution 2004 i centrala Kiev, Ukraina, 28 september 2007.
Bildtext Orange revolution 2004 i centrala Kiev, Ukraina, i september 2007.
Bild: EPA/All Over Press

Efter den EU-vänliga så kallade Euromaidan-protestvågen 2014, följt av konflikten med Ryssland samma år, antog det ukrainska modet öppet ”patriotiska” toner. Många började bära det nationella emblemet, treudden, som en lapp på sina kläder. (Ukrainas vapen är en blå sköld med en treudd i guld).

En annan trend återkom tydligt då folk började bära en traditionell broderad skjorta som kallas Vysjyvanka.

En butik med traditionella ukrainska kläder i Kiev.
Bildtext En butik med traditionella ukrainska kläder i Kiev.
Bild: EPA/All Over Press

– Så länge Ryssland fortsätter med att påstå att det inte finns någon ukrainsk nation, något ukrainskt språk eller någon ukrainsk identitet kommer vi att försvara vår kultur och vårt arv. Det här är en del av striden, säger journalisten och forskaren Tanya Solovey.