Opinionsnämnden för massmedier friar mediebevakningen av Marins festande
Opinionsnämnden för massmedier (ONM) friar Iltalehti, Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat, MTV och Yle då det gäller nyhetsbevakningen av statsminister Sanna Marins festande under sommaren.
ONM har sammanlagt fått in 30 anmälningar om publiceringen av festvideor där statsministern festar loss och nyhetsbevakningen kring dem.
16 anmälningar har behandlats under ett maratonmöte som pågick i två dagar. Medierna som granskades var Iltalehti, Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat, MTV och Yle. Opinionsnämnden tog ställning till bland annat frågor om personlig integritet och källkritik.
– Det har inte funnits grund för att fälla ett enda av de anmälda medierna. I tre fall gjordes avgörandet efter omröstning, konstaterar ONM:s ordförande Eero Hyvönen.
Befogat att fråga om ”mjölgänget”
Mest diskuterade ONM begreppet ”jauhojengi” (på svenska ”mjölgänget”) som cirkulerade i mediebevakningen i samband med en festvideo, berättar Eero Hyvönen. I medierapporteringen ansågs det hänföra sig till bruket av kokain, men tolkningen verifierades aldrig.
– Frågan var relevant att ställas till statsministern, men medierna borde ha varit noggrannare i verifieringen, konstaterar Eero Hyvönen.
Marin i tårar på sommarmöte
Så kallade partygate var sensommarens stora samtalsämne. Det fanns samstämmighet inom journalistkåren om att statsministerns festande var relevant att bevaka, men det fördes också en diskussion om var gränserna går.
SDP:s riksdagsgrupp, gruppledning och partistyrelse samlades i augusti till sommarmöte i Lahtis, och i samband med mötet höll Sanna Marin ett tal på torget. Under talet, som drog stor publik, rördes statsministern till tårar.
Justitiekansler Tuomas Pöysti har valt att inte pricka statsminister Sanna Marin för vad hon sysslat med på fritiden. Utlåtandet gällde statsministerns festande på sommaren, som ledde till att flera klagomål lämnades till JK.
Massmediernas organ för självreglering
Opinionsnämnden för massmedier är mediernas eget organ för självreglering. Det övervakar att de finländska medierna agerar etiskt.
Det är frivilligt att höra till ONM. I praktiken är nästan alla finländska tidningar, tv- och radiokanaler medlemmar i ONM.
ONM behandlar anmälningar från medborgarna om brott mot Journalistreglerna.
Vem som helst kan göra en anmälan efter att man har varit i kontakt med mediet och bett det korrigera sitt fel.
Du kan kommentera nyheten fram till klockan 22 den 11 november 2022.