Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Boris Lumme väntar på att familjen ska få förenas i Finland: “Hon skickar bilder då babyn rör på sig i magen”

Uppdaterad 14.11.2022 10:53.
En man ser ner på sin mobilskärm och ler. På skärmen ler en kvinna tillbaka.
Bildtext Boris Lumme i Finland och hans fru Thuy Nguyen i Vietnam har inte sett varandra sedan april.
Bild: Privat

Då Migri har behandlat Boris Lummes frus ansökan om uppehållstillstånd i Finland har deras barn hunnit bli fyra månader. Familjen samlas i Vietnam för födseln men sedan skiljs far och dotter åt i ett par månader.

– Min dröm har alltid varit att skaffa familj och ge barnet ett så bra liv som möjligt.

Boris Lumme ger en intervju från Helsingfors per telefon innan han ska åka på jobb. Under helgen ska han hälsa på föräldrarna i Åbo innan han reser till Vietnam i två månader, där hans fru Thuy Nguyen finns.

Om allt går bra är Lumme nybliven pappa då han kommer tillbaka till Finland i januari. Men dottern och frun måste ännu stanna i Vietnam.

Bild av ett gift par.
Bildtext Boris Lumme och Thuy Nguyen gifte sig i Vietnam i våras.
Bild: Privat

Det tar 9 månader för Migrationsverket, Migri, att behandla Nguyens ansökan om uppehållstillstånd. Den beräknade tiden för barnets födsel är i början av december och Nguyen och dottern får troligen flytta till Finland först i april.

– Det var lite konstigt. Jag tycker att det är ganska finskt att tänka på familjen först och jag var förvånad att det inte är så i den här situationen, säger Lumme.

Boris Lumme har försökt försnabba processen, men svaret från Migri löd att det inte är möjligt. Samtidigt påminde de om att ansöka om uppehållstillstånd också för barnet, som ännu inte har fötts.

– Jag vet inte varför det är ett så stort problem. Om någon gav mig en orsak skulle jag förstå bättre. Men det att de säger att vi ska göra ansökan på nytt då barnet föds, är ganska kallt.

Man kan ansöka om att påskynda Migris behandling om uppehållstillstånd, men ansökan uppfylls endast i vissa situationer, till exempel om liv är i fara. Ansökan försnabbas inte heller om man är gifta eller i ett registrerat parförhållande och den ena har ett finskt medborgarskap. Ansökningar som gäller uppehållstillstånd för barn försöker Migri i regel behandla fortare.

Videosamtal en del av vardagen

Boris Lumme träffade Thuy Nguyen då hon jobbade i Finland en sommar. Efter det började coronapandemin och Lumme åkte till Vietnam de få gånger det fanns flyg dit. Under Lummes senaste besök till Vietnam i våras gifte sig paret och Nguyen blev gravid.

Lumme såg sin fru senast i april och videosamtal har blivit en viktig del i parets vardag.

– Vi talar med varandra tre, fyra timmar varje dag så det känns inte som om vi är långt borta ifrån varandra. Speciellt nu då hon har varit gravid har jag velat ha mera kontakt för att se hur hon och dottern mår.

Då paret gifte sig skaffade Boris Lumme ett visum för familjemedlemmar till Vietnam, som gör att han kan åka in och ut ur landet i fyra år. Paret vill ändå bo i Finland eftersom Lummes arbetsmöjligheter i Vietnam är små och Nguyens chans att få jobb i Finland är större.

Vi har talat mycket om framtiden och hur vi ska leva tillsammans. Det är bara att vänta på att drömmen blir sann.

― Boris Lumme

Lumme har arrangerat så att han kan vara borta från sitt jobb i Helsingfors då barnet föds och en tid efter det. I några månader måste den nyblivna pappan ändå vara hundratals kilometer från sin dotter innan hon får komma till Finland.

– Jag hoppas att det inte kommer vara dåligt för kopplingen mellan mig och barnet. Det finns inget jag kan göra åt den saken. Jag är ledsen också på grund av det.

Framtiden är viktigast

Boris Lumme och Thuy Nguyen har stött varandra i processen och fått hjälp av familjemedlemmar och vänner. Paret koncentrerar sig på att blicka framåt.

– Inte kan man vara alltför ledsen. Det är framtiden som är nummer ett.

Ett par står kring en palm på en strand.
Bildtext I april får Boris Lumme, Thuy Nguyen och deras nyfödda dottern förenas i Finland.
Bild: Privat

Nu studerar Nguyen finska och hon och Boris Lumme planerar hur de ska bo i Åbo då hela familjen väl får samlas i Finland. Nguyens systrar bor redan i Åbo och Lummes föräldrar likaså.

Det känns inte som om vi är långt borta ifrån varandra.

― Boris Lumme

Lumme tänker på hur det kommer vara att få visa snö för sin fru för första gången och på att vara i pulkabacken med sin dotter.

– Det kommer bli roligt. Vi har talat mycket om framtiden och hur vi ska leva tillsammans. Det är bara att vänta på att drömmen blir sann.

Boris väntar sitt första barn med sin fru som sitter fast i Vietnam

4:14

Diskussion om artikeln