Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ljusare tider för Lundi efter pandemin – dansk lågpriskedja och pop up-butiker ska rädda julhandeln

Vy över köpcentrum som dekorerats inför jul.
Bildtext Julruschen i köpcentret har inte kommit i gång ännu, men veckan före julafton söker många klappar i sista stund.
Bild: Leo Gammals / Yle

Inför julen har efterfrågan på pop up-lokaler varit större än utbudet. I köpcentret Lundi är alla lokaler som stod tomma under hösten uthyrda i december.

Flera affärslokaler har gapat tomma i köpcentret Lundis andra våning under coronapandemin, men nu i december har de övertagits av pop up-butiker som förhoppningsvis lockar också permanenta företagare efter julhelgen.

– Coronapandemin satte stopp för efterfrågan på hyreslokaler i Lundi efter renoveringen 2019–2020, men det har nu vänt och handeln går betydligt bättre, säger köpcentrumschef Sari Puhilas.

I november var fyra lokaler lediga, men inför julen ökade intresset för tillfälliga lokaler markant, så kallade pop up-butiker, och nu är efterfrågan större än utbudet.

Mer sittplatser önskas

I andra våningen samlas också ungdomar för korta besök till livsmedelsaffären. De kommer och går i rask takt för snabba mellanmål och är överlag nöjda med utbudet i köpcentret.

– Nog är det helt bra. Normal kommer nu och då saknar man ingenting, säger Saga Sonntag.

– Affärerna är bra, men det borde finnas mera sittplatser, så där i en ring så att man kan tala med folk, säger Lina Karlqvist.

I december hyrs lokalerna av bland annat en blom- och en textilaffär. En dansk lågpriskedja etablerar sig också i köpcentrets andra våning.

Efterfrågan på lokaler för pop up-butiker är stor och Sari Puhilas hoppas att julruschen också får företagare att återvända till köpcentret på följande års sida.

Brunhårig kvinna i 30-års åldern i en butik med julpylar.
Bildtext Cassandra Wikström säljer julblommor i Lundi i december för andra året.
Bild: Leo Gammals / Yle

Cassandra Wikström säljer julblommor och dekorationer för andra året i Lundi. Vanligtvis finns företaget i Stadshagen i Borgå.

– Jo, vi har varit här över veckoslutet och det har gått många människor förbi och tittat in. Det har varit mera människor än jag har väntat mig nu redan de första dagarna, säger Wikström.

Det är för tidigt att säga om det beror på att samhället öppnats, men Wikström uppskattar att inte själv behöva använda munskydd i år.

Vissa kunder har klara syften med sina besök, en julstjärna eller hyacint, andra slinker nyfiket in.

– Många som går förbi har inte vetat om att vi är här och kommer för att titta och frågar hur länge vi är här för att komma senare närmare julen, men nog finns det de som ska något visst.

Wikström känner inte att hon saknar något speciellt segment i köpcentret, däremot har kunder frågat om hon har för avsikt att öppna en permanent blombutik i Lundi.

– Inte som det ser ut nu. Vi håller just på att bygga eget och har fått upp det första växthuset i Stadshagen. Vi ska bygga försäljningslokaler under de närmaste åren, säger Wikström.

En pop up i en varm lokal är därför ett bra komplement i synnerhet med julstjärnor och andra köldkänsliga blommor.

Juliga kläder med stjärnregn i bakgrunden.
Bildtext Kläder som passar högtiden finns tillgängliga här och där.
Bild: Leo Gammals / Yle

Inom ramen för evenemanget Pop Up Porvoo 26 november till 23 december har Borgå Juniorhandelskammare ordnat en lokal som inhyser ett tjugotal småföretagare från hela Nyland.

Vissa försäljare har hyrt in sig för fyra veckor, andra för en eller två, så variationen på varor är rätt stor. Inför självständighetsdagen säljer fem hantverkare smycken, kläder och bildkonst i butiken.

– Det här är en bisyssla för mig och ett bra alternativ för företagare som inte jobbar heltid och kan vara här. Här finns också företagare med webbutiker och som kommit lite längre ifrån för att synas i gatubilden.

Det säger konstnären och yogainstruktören Pia Angeria som är omgiven av tavlor, litografier och tryckta produkter av sin egen bildkonst. Det är första gången hon deltar i pop up-evenemanget.

Lokalen i andra våningen ligger en bit från rulltrappan och Fredsgatans ingång, men inhyst mellan en livsmedelsaffär och en populär detaljhandel.

Kvinna poserar framför tavlor.
Bildtext Pia Angeria säljer sin bildkonst för första gången som pop up.
Bild: Leo Gammals / Yle

– Rätt bra har folk hittat hit när de gått lite vilse längs korridoren, men den ligger ju också så att säga bakom knuten. Man tittar in och ser sig omkring, men jag tror att mängden besökare ökar när vi närmar oss julen och folk julshoppar på riktigt.

Angeria ser Lundi som stadens förmodligen enda riktiga köpcentrum och därför en viktig plats, men att det nog är företagen i första våningen som bäst når kunderna.

För henne ger pop up-butikerna färg och breddar utbudet, bland annat blomaffären och Borgå konstnärsgilles utställningslokal med ingång från Biskopsgatan.

– Förhoppningsvis aktiveras köpcentret igen så där sakta men säkert, säger Pia Angeria.