Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Evenemangsarrangör har ansökt om konkurs – ett tiotal stora Åbokonserter hotade

Uppdaterad 17.11.2022 07:01.
Små fyrverkerier sprutar upp på scenkanten där ett band spelar. Ett stort publikhav lyssnar på konserten.
Bildtext På fredag var det ännu oklart vad som händer med årets konsertserie Raskasta Joulua.
Bild: Jaakko Manninen / Raskasta Joulua

Om några dagar ska Manhattan Transfer uppträda i Logomo i Åbo och Uriah Heep har en konsert i Åbo konserthus. Eller skulle ha. Just nu är allting oklart då RH Entertainment på torsdagen meddelat att man ansökt om konkurs.

RH Entertainment inledde en företagssanering i mitten av oktober, men bara några veckor senare meddelar företaget på sin webbplats att man ansökt om konkurs.

”Företagssaneringen innebar saker som vi inte kunde förutse. Både då vi ansökte om sanering och under processen blev vi i praktiken tvungna att betala alla våra räkningar i förskott. Då det samtidigt kom andra stora betalningar så avstannade kassaflödet snabbt och totalt”, säger verkställande direktör Riku Huhtala.

Huhtala säger att höstens evenemang har sålt bra och att de mestadels varit lönsamma, men att det var omöjligt att fortsätta verksamheten.

Ingen vet vad som händer med biljetterna till alla de konserter som evenemangsarrangören skulle ha ordnat. RH Entertainment hoppas att en konkursförvaltare snabbt kunde utses för att besluta om höstens och julens konserter.

En konkursförvaltare kunde avgöra om det är ekonomiskt mer lönsamt att hålla konserterna eller att ställa in och återbetala alla pengar för köpta biljetter.

Meddelande till dem som köpt biljett så fort som möjligt

På tisdag den 15 november borde Manhattan Transfer uppträda i Logomo i Åbo. Musikgruppen är i Finland just nu och de uppträdde på torsdagen i Hyvinge. På sin Facebooksida skriver RH Entertainment att fredagens konsert i Uleåborg den 11 november kommer att genomföras.

Vid middagstid på fredag hade Logomos produktionsdirektör Petteri Unkila inte hört något om hur det blir med de övriga konserterna i Finland.

– Vi meddelar alla som köpt biljetter till konserten i Logomo så fort vi vet vad som händer, säger Unkila.

Också i Åbo konserthus väntar man på besked av RH Entertainment eller av konkursförvaltaren om Uriah Heeps konsert på lördag den 19 november.

– Vi hoppas kunna ge besked ännu i dag [fredag], men om vi inte hör någonting av evenemangsarrangören så måste vi själva fatta beslut. Vi har tid till mitten av nästa vecka, säger evenemangschef Pekka Haapanen vid Åbo konserthus.

Haapanen väntar på information om vad som händer också med nästa konsert, Svansjön den 19 december med Ukrainas nationalbalett. Den konserten är redan slutsåld.

– På våren har vi tre stora konserter som redan finns till försäljning, och några till dessutom som vi inte har hunnit marknadsföra ännu, säger Haapanen.

Konsertserien Raskasta Joulua har i år planerat in 25 konserter över hela Finland. Den första konserten är i Karleby på fredag den 18 november. Den 7 december är det meningen att konsertserien ska komma till Salo.

Arrangörerna skriver på sin webbplats att man med alla medel försöker hitta en lösning, så att konserterna inte ska behöva ställas in.

RH Entertainments inplanerade konserter i Åbotrakten omfattar bland annat:

 • 15.11 Manhattan Transfer, Logomo (inhiberad)

 • 19.11 Uriah Heep, Åbo konserthus (inhiberad)

 • 7.12 Raskasta Joulua, Salohalli

 • 11.12 Bonnie Tyler, Logomo (inhiberad)

 • 11.12 Katri Helenas julkonsert, Uskela kyrka, Salo

 • 16.12 Raskasta Joulua, Åbohallen

 • 19.12 Svansjön, Ukrainas nationalbalett, Åbo konserthus (slutsåld)

 • 10.1 Katie Markham tolkar Adeles musik, Åbo konserthus

 • 15.4 The Italian Tenors, Åbo konserthus

 • 16.4 Tribute to Whitney Houston, Åbo konserthus

 • 9.5 Tribute to Leonard Cohen, Logomo

  Artikeln har 11.11.2022 klockan 14.28 uppdaterats med information om Manhattan Transfers konsert i Uleåborg 11.11.2022.

  Artikeln har 11.11.2022 klockan 15.52 korrigerats. Det är inte Adele som uppträder i Åbo konserthus den 10 januari 2023, utan det är Katie Markham med Adeles musik.

  Artikeln har 14.11.2022 klockan 12.11 uppdaterats med information om att Manhattan Transfers och Bonnie Tylers konserter i Logomo har inhiberats.

  Artikeln har 17.11.2022 klockan 07.01 uppdaterats med information om att Uriah Heeps konsert i Åbo konserthus har inhiberats.

Diskussion om artikeln