Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Det är väldigt svårt att hitta veterinärer, läget är katastrofalt” – klinik i Sjundeå och Finlands veterinärförbund vittnar om veterinärbrist

Från 2022
Uppdaterad 29.11.2022 06:21.
Veterinär Heidi Rosengren undersöker en svart-vit hund som sitter på ett skötbord. Hunden är lugn.
Bildtext Sjundeåveterinären Heidi Rosengren undersöker hunden Vantti.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Stressigt och tungt jobb, orealistiska krav av djurägare och kritik efteråt på sociala medier gör att många unga veterinärer vill byta jobb och till och med bransch efter bara några år.

Under coronapandemin var det många som skaffade sällskapsdjur och därför har behovet av veterinärtjänster ökat.

– Mängden jobb har ökat och mängden kliniker har ökat. Det finns alltså fler arbetsplatser, säger Heidi Rosengren.

Jag skulle när som helst anställa två veterinärer, men de finns inte.

Heidi Rosengren

Hon är veterinär och driver en privatklinik i Sjundeå som också har en mottagning i Tenala.

– Jag har haft mitt företag i tolv år och under hela den här tiden har jag egentligen haft behov av flera veterinärer. Det här behovet har varit akut i två år. Jag skulle när som helst anställa två veterinärer, men de finns inte.

Veterinär Heidi Rosengren undersöker en svart-vit hund som sitter på ett skötbord. Hunden är väldigt tillgiven.
Bildtext Orsaken till att Vantti är så här pussglad är för att Heidi är matte till Vantti. Hunden fick hoppa in som fotomodell på veterinärmottagningen i Sjundeå.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

I Västnyland skulle det dessutom behövas veterinärer som talar svenska, men eftersom studierna går helt på finska är det svårt att få tag på veterinärer som upplever att de kan tillräckligt bra svenska, tillägger Heidi Rosengren.

Heidi Rosengren blev veterinär för 30 år sedan. Det var drömyrket och än i dag en stor del av hennes identitet.

Det är här det har skett en förändring, tror Heidi Rosengren.

– Många av de som blir färdiga nu inser efter några år att det inte var deras jobb lämnar helt enkelt branschen.

Närmare hälften har övervägt att sluta jobba som veterinärer

Finlands veterinärförbund har frågat unga, nyutexaminerade veterinärer hur de upplever sitt arbete och 15 procent av de som svarade har sagt att de på allvar överväger att byta bransch. Närmare hälften, 42 procent, har också någon gång övervägt att byta jobb.

Som en orsak anger veterinärerna den ständigt ökande stressen som gör att det blir allt tyngre att orka med jobbet.

Stor brist på veterinärer – veterinärmottagning i Sjundeå har sökt arbetstagare i många år

14:27

Veterinärer har också berättat att kunder kan ställa orealistiska krav och att veterinärbesöken sedan kritiseras på sociala medier.

”En veterinär har tystnadsplikt och får inte försvara sig offentligt”, konstaterar Katri Kiviniemi, ordförande på Finlands veterinärförbund och tillägger att det i nuläget är brist på veterinärer i hela landet.

– Det är väldigt svårt att hitta veterinärer, man kan nästan säga att läget är katastrofalt, säger veterinären i Sjundeå Heidi Rosengren.

Bild på veterinär Heidi Rosengren i hennes smådjursklinik.
Bildtext Heidi Rosengren säger att de som vill diskutera hur deras djur blivit omskötta ska kontakta henne direkt. Hon läser inte eventuell respons på de sociala medierna.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Också Rosengren vet att veterinärer blir uthängda på sociala medier.

– Du kan bli attackerad på nätet för saker du gjort, men också för saker du inte gjort. Det finns till och med grupper som finns till för att skälla på veterinärer.

Själv tar hon inte åt sig kritiken på sociala medier, men hon är medveten om att yngre kolleger reagerar.

Långa studier och mycket man ska kunna

Kandidatprogrammet i veterinärmedicin vid Helsingfors universitet har 70 nybörjarplatser. Varje år söker långt fler, senast över tusen. De flesta är kvinnor och få har svenska som modersmål.

Det har alltid varit svårt att bli antagen till veterinärmedicinska fakulteten. Studietiden är också lång. Heidi Rosengren tycker sig ändå se en viss skillnad jämfört med den tid hon själv studerade i Helsingfors.

– Studierna är på något sätt råare i dag, kraven är hårda och de unga är utbrända innan de ens är färdiga.

En häst gjord av en stock och träbrädor.
Bildtext Blivande allmänläkare lär sig det mesta om människor medan blivande veterinärer ska kunna undersöka och hjälpa allt från små hamstrar till stora kor och hästar. Den här trähästen har funnits på Rilax gård länge, nu skulle benen behöva lite hjälp av någon slags doktor.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Kunskapsbredden, det vill säga vad allt en veterinär ska klara av, är stor, säger Rosengren.

– Vi studerar hundar, katter, kaniner, marsvin, ormar, fåglar och produktionsdjur som kor, svin, får och också hästar. Sedan har vi ännu livsmedelshygien, miljöhygien och läran om smittosamma sjukdomar.

Folk med kor och hästar vana vid att bistå veterinären

På Rilax gård i Bromarv finns det många djur. Jessica Aminoff räknar snabbt upp cirka hundra kor, ett femtiotal får, en hel del höns, några hundar och katter plus fem hästar. Under sommarhalvåret finns det betydligt fler hästar i Bromarv, men de flesta är nu i familjens stall i Billnäs.

Tre hästar på en gräsäng, höst och alla färger går i gulbrunt. Hästarna är mörkbrun, brun och vit.
Bildtext Hästarna Sally, Leevi och Leia är några av de hästar som finns kvar i Bromarv efter sommarsäsongen.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

För Aminoff var det nyhet att det är brist på veterinärer eftersom hon tycker att gården har fått bra hjälp då man behövt veterinärtjänster.

– Som tur är behöver vi sällan kalla på veterinär, jag tror att djur som mår bra hålls friska.

Mestadels handlar det om vaccineringar, säger Jessica Aminoff.

– Har man produktionsdjur så kan man själv sköta om små sår till exempel. Ibland tycker man nästan att man är en veterinär när man hjälper en ko att kalva eller ger medicin.

Jessica Aminoff med en vit häst, Sally heter den (Celantina Sally).
Bildtext Jessica Aminoff är också en aktiv tävlingsryttare som rönt fina nationella framgångar. Veterinärer som är experter på idrottshästar är det så stor brist på att Jessica anlitat en utländsk veterinär.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Erfarenhet av stora djur gör att Jessica Aminoff känner sig trygg i det hon gör och hon känner också av hur djuren mår och vet hur de ska leva för att hållas friska.

De kommer oftast inom en timme, ibland kan det ta lite längre.

Jessica Aminoff

Ibland behöver hästarna ändå hjälp om de har kolik och korna om det blir något problem när de ska kalva. Det här sker oftast nattetid.

– Jag vet inte vad det beror på men ofta är det natten mellan lördag och söndag och midsommar, skämtar Jessica Aminoff.

Hon har inte upplevt att det skulle vara svårt att få tag på en veterinär. Hjälpen har också kommit ganska snabbt.

– De kommer oftast inom en timme, ibland kan det ta lite längre.

Hästar, kor, får, höns, hundar och katter – djurägare i Bromarv är nöjd med veterinärtjänsterna

6:45

Jessica Aminoff säger också att hon har ett bra nätverk och det finns flera veterinärer som kan hjälpa.

– Kanske inte jourtid, men jouren har också fungerat bra.

Det som kan hända är att veterinären som kommer är van vid sällskapsdjur och därför ovan vid stora djur såsom kor.

– Då får man själv ta i, men det är inte heller något problem.

Veterinären ska klara av mycket ensam

Alla djurägare är inte som Jessica Aminoff. Många ställer höga krav på veterinären, en del förväntar sig samma vård och service som när de går till läkaren.

Heidi Rosengren säger att det inte går att jämföra de två yrkena. Båda har jobb som är tunga, både fysiskt och psykiskt, men en läkare som har jour är inte ensam. Det är däremot veterinären.

– Du är helt ensam på natten. Om du jobbar på någon av de större klinikerna eller till och med på de privata djursjukhusen är du den enda veterinären. Det kan vara brutalt när djurägarna har sina förväntningar. De tror att djuren ska få samma service som de själva när de söker sig till jouren.

Under jouren är det veterinären som ensam sköter djuret, städningen, svarar i telefonen och tröstar djurägaren plus tar betalt.

Droppåse, stetoskop, saxar, tänger och andra tillbehör som hör ihop med en smådjursklinik. Allt hänger på krokar på en vägg.
Bildtext Allt på en veterinärstation ska vara rent, snyggt och nära till hands.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

– Vi måste också ta i beaktande vad vården kostar eftersom det inte är samhället utan djurägaren som betalar. Det kan bli ett stort etiskt problem för unga veterinärer som har lärt sig att de ska rädda liv.

Det blir jobbigt att föra den diskussionen med en djurägare som vill att veterinären ska göra allt som går att göra för att rädda livet på djuret, samtidigt som ägaren kanske inte har råd att betala för vården.

– Förväntningarna möter inte alltid varandra. Det är också ganska tungt, både för kunderna och för veterinären.

”Jourarbetet är också en orsak till att många veterinärer inte orkar jobba, åtminstone inte heltid”, skriver Katri Kiviniemi, ordförande för Finlands veterinärförbund

Mera handledning och flera studieplatser

Heidi Rosengren tycker det är sorgligt att många unga veterinärer känner oro och att veterinärerna känner att de inte klarar av sitt jobb så bra som de skulle vilja.

– Ändå upplever jag att man kan ge stöd på annat sätt fast man inte jobbar tillsammans hela tiden, till exempel kan man diskutera på nätet.

Både Heidi Rosengren och ordföranden för Finlands veterinärförbund Katri Kiviniemi pratar om vikten av mentorskap. Unga veterinärer ska få en ordentlig introduktion och handledning samt tillräckligt med stöd när det uppstår jobbiga och mentalt tunga situationer.

Veterinärförbundet är också för en måttfull ökning av studieplatser.

”Det här är ändå en långsam och dyr lösning och lyckas endast om veterinärmedicinska fakulteten vid Helsingfors universitet får tilläggsresurser”, skriver Katri Kiviniemi i e-post till Yle Västnyland.

En kvinna med ryggen mot kameran går med två hundar (ena ljusbeige, andra orangegul) på en höstgrönbrun gräsäng.
Bildtext Jessica Aminoff tror att lyckliga djur som mår bra också hålls friska.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Jessica Aminoff på Rilax gård i Bromarv har också funderat hur långt goda skolvitsord går före praktiska färdigheter.

– Jag har uppfattat att erfarna hästmänniskor har haft svårt att komma in till veterinärmedicinska. De skulle säkert bli duktiga veterinärer om de blev antagna fast de kanske inte varit lika aktiva på skolbänken.

Diskussion om artikeln