Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Asean-länderna försöker trycka på militärregimen i Myanmar – hittills har det haft liten effekt

En man läser en tidning på en byggarbetsplats i Rangoon, Myanmar den 4 november 2022.
Bildtext En man läser en tidning på en byggarbetsplats i Rangoon, Myanmar den 4 november 2022. Ungefär 40 procent av befolkningen lever under den nationella fattigdomsgränsen i Myanmar.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tilltagande blodiga sammandrabbningar har lett till tusentals dödade människor i Myanmar sedan militärkuppen i fjol.

De sydostasiatiska ledarna har inte lyckats särskilt väl med att öka pressen på Myanmar för att få landet att gå med på en fredsplan. Våldet i Myanmar har eskalerat sedan militären tog makten 2021.

Asean, alltså de sydostasiatiska ländernas samarbetsorganisation, försöker genomföra en fempunktsplan för fred – men hittills har de önskade effekterna uteblivit. Juntan har ignorerat Aseans planer.

Myanmar befinner sig i en djup kris med svåra stridigheter sedan militären avsatte Aung San Suu Kyis civila regering i februari förra året. Kuppen i fjol innebar ett abrupt slut på den korta period av demokrati som rådde i Myanmar efter tidigare årtionden under militärstyre.

Aung San Suu Kyi.
Bildtext Myanmars avsatta civila ledare Aung San Suu Kyi i juli 2019.
Bild: Nyein Chan Naing / EPA

Asean försöker engagera parterna

Det regionala asiatiska blocket Association of Southeast Asian Nations (Asean) sammanträder i Phnom Penh, och krisen i Myanmar har dominerat toppmötet.

Frustrerade över generalernas motsträvighet har Asean-länderna, efter två dagars svåra samtal, gett sina utrikesministrar i uppdrag att utarbeta en konkret plan med en klar tidslinje. Meningen är att alla intressenter snabbt ska engageras. Även oppositionsgrupper i Myanmar ska ingå i kommande samtal.

Aseans särskilda sändebud i Myanmar kommer sannolikt att träffa representanter för Myanmars nationella enhetsregering (NUG), ett parallellt organ som domineras av tidigare politiker från Suu Kyis parti. NUG anser sig vara landets legitima regering medan juntan betraktar dess medlemmar som terrorister.

Asean lovar att granska Myanmars representation på alla nivåer. Löftet innefattar inte ett tidigare förslag om att föra samtal med dem som av Myanmars militäradministration anses vara terrorister.

Hur kan Asean tillåta denna mordiska junta att fortsätta att vara en del av detta block?

― Människorättsorganisationen Fortify Rights

Människorättsorganisationen Fortify Rights anser att Asean inte borde låta Myanmar vara med i Asean eftersom man anser att juntan förhindrar framsteg mot fred.

Hur kan Asean tillåta denna mordiska junta att fortsätta att vara en del av detta block, frågar sig en av representanterna för Fortify Rights.

”Det här är en varning”

De styrande generalerna har varnats för att de kan förbjudas att delta i Aseans möten om läget inte förbättras.

– Det här är en varning, ett starkt budskap från ledarna, sa Indonesiens utrikesminister Retno Marsudi under en presskonferens på fredagen.

Indonesien samt Malaysia och Singapore har höjt sina röster och efterlyser hårdare åtgärder mot juntan.

I den plan i fem punkter som Asean har utarbetat krävs det ett slut på våldet och en dialog mellan alla parter i Myanmar under medling av Aseans sändebud. Dessutom måste landet få humanitärt bistånd.

Demonstration för gripen person.
Bildtext Människorättsaktivister visar ett porträtt som föreställer en japansk journalist som greps i juli 2022 i Myanmar medan han filmade en demonstration mot regeringen. Han dömdes till tre års fängelse för att ha brutit mot en immigrationslag och ytterligare fler år för andra anklagelser, sammanlagt 10 års fängelse.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

FN:s generalsekreterare António Guterres talade till Asean-ledarna på fredagen och fördömde det ökade våldet i Myanmar.

– Jag uppmanar än en gång myndigheterna i Myanmar att omedelbart gå med i processen och se till att landet återgår till demokrati.

USA har uppmanat Asean att inta en kraftfull hållning och pressa juntan för att minska våldet. Under de senaste veckorna har militären genomfört dödliga flyganfall mot civila mål, bland annat en skola.

Det här landet gränsar i norr till Kina, i väst till Bangladesh, i nordväst till Indien, i öst till Laos och i sydöst till Thailand.
Bildtext Myanmar har kust mot Andamasjön och Bengaliska viken.
Bild: Mapcreator

Militärräder mot civila i Rakhine

Militärjuntan försöker krossa personer som motsätter sig juntan. Juntans soldater har anklagats för att ha dödat och bränt ner hus i centrala, norra och östra Myanmar.

Etniska rebeller anklagar juntan för mord på civila i delstaten Rakhine, där våldet har flammat upp på nytt. Tidigare oroligheter i delstaten drev enligt FN mer än en miljon människor på flykt.

Soldater uppges ha bränt ner hus och dödat minst fem civila under en räd mot en by i Rakhine, uppgav invånare och medier på fredagen.

Några dagar efter att juntan hade tagit makten i fjol ingick den en vapenvila med Arakanarmén (AA) som i åratal har utkämpat ett krig för autonomi, men den vapenvilan ser ut att ha brutits.

Små, sporadiska sammandrabbningar mellan militären och AA har eskalerat. Båda sidor anklagar den andra för att kränka territorium och trakassera människor.

Källor: AFP, AP, Reuters